Senatul a adoptat tacit, miercuri, o ordonanta de urgenta prin care se propune, printre altele, reducerea penalitatilor pe care contribuabilii le datoreaza pentru plata cu intarziere a obligatiilor fiscale, scrie Mediafax. Proiectul de aprobare a Ordonantei de urgenta 8/2014 pentru modificarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare avea ca termen de adoptare tacita 22 aprilie. In sedinta de marti, senatorii puterii nu s-au putut mobiliza la vot, astfel incat proiectul de adoptare a ordonantei a intrunit doar 71 de voturi, insuficiente pentru aprobarea unui act normativ cu caracter organic.

Ordonanta de urgenta mai prevede ca rambursarea deconturilor cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare sa poata fi facuta cu control ulterior daca valoarea este de 45.000 de lei, fata de 10.000 de lei cat era anterior.

Un alt articol al ordonantei, referitor la regulile privind controlul operativ si inopinat, arata ca acesta se efectueaza de catre inspectorii antifrauda, cu exceptia celor din cadrul Directiei de combatere a fraudelor.

Guvernul mai propune ca acest control sa poata fi efectuat si in scopul realizarii de operatiuni de control tematic care reprezinta activitatea de verificare prin care se urmareste constatarea, analizarea si evaluarea unui risc fiscal specific uneia sau mai multor activitati economice determinate.

Potrivit ordonantei, selectarea contribuabililor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale este efectuata in functie de nivelul riscului stabilit ca urmare a analizei de risc.

"Analiza de risc reprezinta activitatea efectuata in scopul de a identifica riscurile de nedeclarare a creantelor fiscale, de a le evalua, de a le gestiona, precum si de a le utiliza pentru selectarea contribuabililor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale", se mai arata in ordonanta.

Proiectul de aprobare a ordonantei va fi transmis, in forma adoptata de Guvern, Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala in acest caz.

Sedinta de miercuri a Senatului, planificata pentru ora 9.00, a inceput miercuri cu trei sferturi de ora intarziere, dupa un apel nominal, la lucrari anuntandu-si prezenta un numar de 87 de senatori, din totalul de 169.

Senatorii au decis, marti, sa prelungeasca cu doua saptamani termenul de dezbatere pentru 49 de initiative legislative care riscau sa fie adoptate tacit miercuri.