Euro continua sa se intareasca fata de dolarul american desi sondajul Markit arata ca preturile de vanzare in zona euro au scazut in aprilie cu cel mai mare ritm din august 2013 sustinand idea ca BCE va relaxa politica monetara, scriu economistii Piraeus intr-o nota destinata clientilor. In momentul redactarii perechea se tranzactiona in jurul valorii de 1.3845. Valutele Europei emergente au pierdut teren fata de euro miercuri dimineata. Leul este cotat in intervalul 4.4610 – 4.4725/EUR si ne asteptam ca sa inchida sesiunea in scadere miercuri, se mai arata in nota citata. Potrivit autorilor, necesitatea constituirii RMO a pus in dificultate jucatorii din piata in conditii de lichiditate limitata, ceea ce a determinat banca centrala sa organizeze o operatiune repo, la care sase banci au imprumutat 2.0 mld lei.

Miercuri, HSBC a publicat rezultatele preliminare ale sondajului PMI in sectorul manufacturier in China. In aprilie, indicele a atins valoarea de 48.3 puncte, in linie cu asteptarile pietei dar sub limita de 50 puncte care desparte cresterea economica de contractie. Indicele este deasupra valorii de 48.0 postate in martie, alimentand sperantele ca economia chineza se stabilizeaza. Indicele compozit PMI pentru zona euro publicat de Markit azi a atins in aprilie un maxim al ultimelor 35 de luni la 54.0 puncte, deasupra valorii asteptate de 53.1 puncte sustinut de rezultatele bune din Germania. PMI al celei mai puternice economii a Europei a fost 56.0, aproape de maximul pe 32 de luni atins in februarie. Cum rezultatele in Franta sunt din nou slabe, investitorii au dedus ca la performanta zonei au contribuit si economiile

tarilor mai mici aflate in revenire.

PIATA VALUTARA

Euro continua sa se intareasca fata de dolarul american desi sondajul Markit arata ca preturile de vanzare in zona euro au scazut in aprilie cu cel mai mare ritm din august 2013 sustinand idea ca BCE va relaxa politica monetara. In momentul redactarii perechea se

tranzactiona in jurul valorii de 1.3845. Valutele Europei emergente au pierdut teren fata de euro miercuri dimineata. Leul este cotat in intervalul 4.4610 – 4.4725/EUR si ne asteptam ca sa inchida sesiunea in scadere azi.

PIATA MONETARA

Ratele de dobanda au inregistrat miercuri o crestere substantiala, insa neasteptata, in contextul unei lichiditati scazute in piata monetara in ultima zi a perioadei curente de rezerva minima obligatorie. Jucatorii din piata se asteptau la o crestere a lichiditatii datorita platilor de la Ministerul de Finante Publice, in urma ajungerii la maturitate a unor obligatiuni. Necesitatea constituirii rezervei minime obligatorii a pus in dificultate jucatorii din piata in conditii de lichiditate limitata, ceea ce a determinat banca centrala sa organizeze o operatiune repo, la care sase banci au imprumutat 2.0 mld lei. Randamentele implicite ale swap-urilor valutare au crescut de asemenea semnificativ influentate de necesitatea acuta de finantare.

PIATA TITLURILOR

Piata secundara a titlurilor denominate in lei este putin lichida randamentele consolidandu-se de-a lungul intregii curbe.