Circa 2000 de firme din Ploiesti si Brasov vor fi controlate incepand cu 1 mai de catre echipe mixte formate din inspectori ANAF, ai Inspectoratelor Teritoriale de Munca si reprezentanti ai MAI in cadrul unui proiect pilot supervizat de Fondul Monetar International care urmareste cresterea conformarii fiscale, au declarat miercuri reprezentanti ai ANAF pentru HotNews.ro.

Munca "la negru" in Romania afecteaza in mod consistent o parte importanta din totalul populatiei, numai in zona rurala estimandu-se ca in anumite zone urca la 60%. Motivee pentru care angajatorii prefera plata la negru a salariatilor tine de presiunea pe care taxele si impozitele din Romania o exercita asupra angajatorilor. Astfel, pentru un euro platit net ca salariu, angajatorul plateste 1,83 euro, mult peste media tarilor din jur (in Bulgaria, la un euro platit angajatului, angajatorul cheltuieste 1,3 euro de pilda). Toate aceste "optimizari" fiscale se vad la nivelul incasarilor la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetul asigurarilor de sanatate.

"A.N.A.F. solicita angajatorilor ca in termen de 90 de zile de la demararea proiectului sa ia masuri in vederea conformarii voluntare la obligatiile ce le revin conform prevederilor Codului muncii, Codului fiscal si Codului de procedura fiscala. Precizam ca se vor efectua inspectii si controale la nivelul contribuabililor care prezinta risc in ceea ce priveste evaziunea in domeniul contributiilor sociale, de sanatate si al impozitului pe venit. In activitatea de control vor fi formate si angrenate echipe mixte, in baza acordurilor de cooperare interinstitutionala cu autoritati ale statului, care au competenta in domeniu.

Pe baza rezultatelor, A.N.A.F. va proceda la proiectarea unui model de conformare si la stabilirea unui program riguros de control si de inspectie axat pe identificarea muncii nedeclarate si subdeclarate, proiect ce va fi extins la nivel national incepand cu 1 ianuarie 2015 si pe intreaga perioada de prescriptie a obligatiilor fiscale", a transmis ANAF intr-un comunicat.