​​Viitoare sanctiuni economice ale Uniunii Europene asupra Rusiei vor avea un impact negativ de pana la 0,6 puncte procentuale in anul 2014 asupra cresterii economice a Romaniei, in cel mai rau scenariu, potrivit evaluarii efectuate de Comisia Europeana, document vazut de HotNews.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia Europeana a transmis, sapatamna trecuta, tuturor statelor membre UE evaluari individuale privind impactul pe care l-ar avea eventualele sanctiuni economice pe care Uniunea le-ar aplica Rusiei. Documentul, care in cazul Romaniei are la baza date primare colectate de la Guvernul de la Bucuresti, ia in calcul trei scenarii, in functie de intensitatea eventualelor sanctiuni ale UE asupra Federatiei Ruse.

In primul scenariu este luat in calcul un impact slab, in care cresterea economica a Romaniei va fi incetinita cu 0,1 puncte procentuale in anul 2014 si niciun punct in anul 2015. Aceasta ar insemna ca prognoza de crestere economica a Romaniei, facuta de Comisia Europeana, va scadea de la 2,3% la 2,2% in anul 2014 si va ramane la 2,5% in anul 2015.

In cel de-al doilea scenariu, este luat in calcul un impact negativ mediu asupra economiei Romaniei, de 0,3 puncte in anul 2014 si 0,1 puncte in 2015. Aceasta ar insemna ca Romania ar urma sa aiba o crestere economica de 2% in anul 2014 si 2,4% in anul 2015.

In cel de-al treilea scenariu, este luat in calcul un impact negativ mare, de 0,6 puncte pocentuale in anul 2014 si 0,3 puncte in anul 2015, ceea ce ar insemna ca Romania ar urma sa aiba crestere economica de 1,7%, anul acesta, respectiv 2,2%, la anul.

Romania are, insa, o "expunere limitata" la eventuale sanctiuni asupra Rusiei, apreciaza, in ansamblu, Comisia Europeana, conform documentului vazut de HotNews.ro.

Aceasta este prima etapa a evaluarii europene privind eventualele sanctiuni care ar urma sa fie decise impotriva Rusiei. Evaluarea are in vedere impactul asupra cresterii economice a fiecarui stat membru, asupra exporturilor si asupra importurilor, pe diferite scenarii.

Pe baza raspunsurilor statelor membre, Comisia Europeana urmeaza sa intocmeasca un document care va sta la baza unor eventuale decizii comune sau nationale de sanctiuni asupra Rusiei, au precizat, pentru HotNews.ro, surse oficiale.

Reamintim ca executivul european face o evaluare privind viitoare sanctiuni economice la adresa Rusiei in cazul in care Kremlinul decide sa-si intensifice presiunile asupra Ucrainei. In sanul UE exista insa trei grupuri de state in functie de pozitionarea fata de Rusia: tari care cer sanctiuni dure si rapide, tari moderate si tari care se opun unor sanctiuni dure.

Citeste si:

Cata influenta are Rusia in economia Romaniei. Companiile-cheie, oligarhii si situatia lor la zi