Agentia de evaluare financiara Standard & Poor`s (S&P) a revizuit in scadere, de la "BBB" la "BBB minus", ratingul de credit al Rusiei pe termen lung, cu perspectiva negativa, a transmis vineri Bloomberg, citata de Agerpres, averttizand ca ar putea retrograda din noul calificativul, daca se deterioreaza ritmul de crestere al economiei si Europa va aplica sanctiuni mai extinse in urma conflictului cu Ucraina. "Situatia geopolitica tensionata din Rusia si Ucraina ar putea duce la iesiri suplimentare de capital, intern si extern, din economia rusa si va inrautati si mai mult perspectivele slabe de crestere", se arata in comunicatul S&P.

Luna trecuta, agentia de evaluare financiara Moody`s Investors Service a plasat ratingul Rusiei sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare, in timp ce Fitch Ratings a revizuit in scadere, la negativa, perspectiva ratingului atribuit Rusiei.

S&P a avertizat ar putea retrograda din nou ratingul Rusiei "daca vor fi impuse sanctiuni mai dure si daca pozitia externa a tarii va slabi semnificativ".

Economia Rusiei s-a contractat in primele trei luni ale acestui an, pe masura ce incertitudinile cu privire la criza din Ucraina i-au determinat pe investitori sa-si scoata banii din Rusia, a anuntat recent ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev.

Aproximativ 70 de miliarde de dolari au iesit din Rusia in primul trimestru al acestui an, mai mult decat pe ansamblul anului trecut, in timp ce Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,5% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, a precizat Alexei Ulyukayev.

Acesta a subliniat ca economia Rusiei este afectata de scaderea activitatii de investitii, nu numai in sectorul de stat, dar si din partea companiilor private. In primele trei luni ale acestui an, investitiile de capital au scazut cu 4,8% comparativ cu perioada similara din 2013.

In primul trimestru din 2014, comparativ cu perioada similara a anului trecut, PIB-ul Rusiei a crescut cu 0,8%, sub estimarile anterioare ale autoritatilor de la Moscova, care mizau pe un avans de 2,5%, gratie cheltuielilor de consum.

Criza din Ucraina vine intr-un moment nepotrivit pentru economia Rusiei, care se confrunta cu probleme fundamentale. Potrivit celui mai pesimist scenariu elaborat de Banca Mondiala, care se bazeaza pe ipoteza unei agravari a crizei din Ucraina, iesirile de capital din Rusia ar putea atinge 150 de miliarde de dolari in acest an, provocand o contractie a PIB de 1,8%.

SUA au avertizat Rusia cu privire la o invazie militara pe teritoriul Ucrainei, dupa ce, joi, armata rusa a lansat noi exercitii in apropiere de frontiera ucraineana, ca raspuns la ofensiva declansata de Kiev impotriva separatistilor din sud-estul tarii.

"O avansare in teritoriul ucrainean ar fi o greseala grava", a spus purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, amintind ca, din 17 aprilie, cand au fost semnate acordurile de la Geneva, secretarul de stat american John Kerry a discutat de sase ori cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov in legatura cu masurile privitoare la detensionarea situatiei din Ucraina, scrie Agerpres.