"Din executia bugetara pe primul trimestru al anului 2014 rezulta ca se continua procesul de reducere a deficitului bugetar, acesta fiind de 0,14% din PIB fata de 0,67% din PIB aferent aceleiasi perioade a anului precedent. La sfarsitul trimestrului I a.c. se inregistreaza un sold primar pozitiv 0,23% din PIB fata de un sold primar negativ de 0,18% din PIB aferent trimestrului I 2013 (soldul primar al bugetului general consolidat reprezinta soldul bugetului general consolidat din care au fost deduse platile de dobanzi aferente datoriei publice). Deficitul bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului ne asigura incadrarea in tintele agreate cu organismele financiare internationale" se arata intr-un comunicat al Ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Autoritatile romane au negociat cu FMI in luna noiembrie 2013 o noua tinta de deficit pentru acest an, in crestere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenta care sa se reflecte exclusiv in cheltuieli suplimentare pentru co-finantarea proiectelor realizate din fonduri europene.

Pentru anul trecut, Guvernul, FMI si Comisia Europeana au anticipat o crestere economica de 2,2%, dupa ce initial tinta a fost fixata precaut la 1,6%.