In Monitorul oficial de vineri 25 aprilie 2014, a fost publicata ordonanta de urgenta privind scutirea la impozitare a profitului reinvestit a carui perioada de aplicare este 1 iulie 2014- 31decembrie 2016. Vezi in text in ce poate fi reinvestit profitul scutit la impozitare, ce reprezinta profit reinvestit din punctul de vedere al actului normativ sau cum se aplica facilitatea in a doua jumatate a anului 2014. Vezi de asemenea ce ce destinatie are profitul pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit si e se intampla cu microintreprinderile devenite pe parcursul anului platitoare de impozit pe profit?

  • In ce poate fi reinvestit profitul scutit la impozitare?

Sunt considerate investitii in sfera profitului reinvestit scutit de impozit echipamentele tehnologice, masinile, utilajele si instalatiile de lucru, regasite in subgrupa 2.1 din catalogul mijloacelor fixe, adoptat prin HG nr. 2139/2004, cu modificari ulterioare.

  • Ce reprezinta profit reinvestit din punctul de vedere al actului normativ?

Profitul reinvestit aflat in sfera scutirii de impozit pe profit, reprezinta soldul contului de profit si pierdere (contul 121 "Profit sau pierdere") - respectiv profitul brut contabil realizat in anul punerii in functiune a echipamentelor.

Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor se realizeaza in limita impozitului pe profit cat s-ar fi datorat pentru perioada respectiva.

  • Cum se aplica facilitatea in a doua jumatate a anului 2014?

Pentru perioada iulie - decembrie 2014, facilitatea se aplica numai la profitul contabil brut inregistrat dupa data de 01 iulie 2014, din care s-au efectuat investitii.

  • Ce conditii trebuie sa indeplineasca echipamentele pentru a fi considerate investitii din profitul reinvestit?

Echipamentele achizitionate trebuie sa fie unele noi si sa fie utilizate in scopul activitatii economice.

Contribuabilul trebuie sa pastreze in patrimoniu aceste echipamente o perioada de cel putin jumatate din durata normata de utilizare economica. Daca durata de utilizare este mai mare de 10 ani, durata de pastrare/utilizare in patrimoniu este de maxim 5 ani.

Daca investitia se efectueaza intr-o perioada de mai multi ani, la calculul trimestrial al impozitului pe profit, facilitatea se poate aplica determinand valoarea investitiei pe baza de lucrari trimestriale.

Din punctul de vedere al amortizarii fiscale, pentru aceste echipamente nu se poate folosi metoda accelerata.

  • Ce destinatie are profitul pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit?

Legiuitorul a instituit obligatia ca acest beneficiu sa fie repartizat "cu prioritate" pentru constituirea rezervelor. Desigur, constituirea rezervei legale este obligatorie si anterioara acestei rezerve. Retinem ca actuala forma a legii, chiar daca nu este imperativa, sugereaza ca acest profit nu poate fi distribuit in dividende.

Aceasta rezerva trebuie sa ramana pe termen nedeterminat in entitate, sub aceasta forma, ca sursa de capitaluri proprii, deoarece schimbarea destinatiei conduce la impozitarea acesteia. Desigur, operatiile de reorganizare, fuziune, divizare, etc., efectuate conform prevederilor legale, nu reprezinta o modificare a destinatiei rezervei, respectandu-se procedurile existente.

  • Ce se intampla cu microintreprinderile devenite pe parcursul anului platitoare de impozit pe profit?

Micointreprinderile ce depasesc plafonul de venituri de 65.000 euro pe parcursul anului sau ponderea veniturilor din consultanta si management este mai mare de 20% in totalul veniturilor impozabile, devin platitoare de impozit pe profit.

Si aceste societati beneficiaza de aceasta facilitate, insa numai pentru echipamentele puse in functiune incepand cu trimestrul in care au devenit platitoare de impozit pe profit.

Similar calculului de impozit pe profit, profitul brut ce intra in sfera scutirii de impozit este profitul brut cumulat de la inceputul anului.

Materiale realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta