Profitul net al BCR a urcat in primul trimestru al anului la un milion de lei (0,2 milioane EUR), dupa ce in trimestrul I din 2013 avusese o pierdere neta de -10,2 milioane lei (-2,3 milioane EUR), au comunicat miercuri oficialii institutiei de credit. BCR a trecut printr-un amplu proces de restructurare care i-a afectat pozitiile bilantiere, banca reducandu-si activele in primele 3 luni cu aproape 7% fata de 31 martie 2013, insa evolutia sistemului bancar in ansamblu a ajutat-o sa-si conserve pozitia de lider de piata dupa active. Rata creditelor neperformante a crescut usor pana la 30,2%, din cauza reducerii totale a portofoliului de credite, in special segmentul corporate, mai spun oficialii BCR.

Cifre si date despre evolutia BCR in primul trimestru 2014:

  • Rezultatul operational a atins 551,7 milioane RON (122,5 milioane EUR), in scadere cu 2,8% fata de T1 2013
  • Venitul operational a scazut cu 6,8% pana la 914,1 milioane RON (203,0 milioane EUR) de la 981,1 milioane RON (223,6 milioane EUR) .
  • Cheltuielile operationale in cuantum de 362,5 milioane RON (80,5 milioane EUR) au scazut cu 12,4%.
  • Raportul cost-venit: 39,7% fata de 42,2% in Trimestrul 1 2013.
  • Venitul net din dobanzi a scazut cu 10,6%, pana la 644,3 milioane RON (143,1 milioane EUR). Declinul a fost cauzat, in principal, de cererea modesta de credite in segmentele intreprinderilor mici si mijlocii si afacerilor mari.
  • Venitul net din comisioane a crescut puternic cu 23,1%, in principal datorita accentului dedicat operatiunilor de tranzactii si plati, precum si solutiilor de investitii alternative oferite clientilor (fonduri de investitii, bancassurance, economisire in sistem "Bauspar", fonduri de pensii).
  • Rezultatul net din tranzactionare a scazut cu 22,6%, la 88,3 milioane RON (19,6 milioane EUR), reflectand venituri mai reduse din operatiunile de schimb valutar si tranzactii cu valori mobiliare.
  • Cheltuielile operationale au scazut cu 12,4% , iar raportul cost-venit a coborat la 39,7% fata de 42,2% in Trimestrul 1 2013.
  • Rata creditelor neperformante a crescut usor pana la 30,2%, din cauza reducerii totale a portofoliului de credite, in special segmentul corporate. Volumul absolut al creditelor neperformante a continuat sa se reduca, in baza unor eforturi eficiente de recuperare, a recunoasterii contabile a unor pierderi din credite si vanzarilor de portofolii de credite.
  • Volumul agregat al creditelor acordate clientilor a scazut cu 14,7% , activitatea noua de creditare fiind afectata de cererea slaba si reusind sa compenseze numai partial rambursarile si contractia portofoliului de credite.
  • In conditiile in care afacerile noi compenseaza doar partial eforturile de curatare a portofoliului, la 31 martie 2014, BCR a inregistrat o scadere a activelor totale cu 6,8% 

BCR estimeaza pentru acest an un profit de circa 647 milioane lei, mizand pe avansul creditarii. Profitul brut la nivel de banca s-ar putea situa, daca asteptarile vor fi confirmate, la circa 771 milioane de lei, in timp ce la nivelul grupului s-ar putea cifra la 666 milioane de lei.

Cea mai mare pierdere de la nivelul subsidiarelor este anticipata la Suport Colect, compania infiintata la inceputul crizei pentru recuperarea creantelor din credite, cu un minus bugetat de 330 milioane de lei.

"Am stabilizat banca din punct de vedere financiar, ne-am adaptat la cadrul de reglementare mai aspru si am imbunatatit baza de costuri. Acum a venit timpul sa ne concentram foarte mult pe revenirea in piata. Vreau sa ne snopim concurentii, sa-i batem pana ii transformam in sorbeto", a declarat executivul BCR Tomas Spurny, pentru ZF.

In ultimii doi ani BCR a taiat circa 2.700 de posturi, obtinand economii de aproximativ 25% fata de costurile de operare din 2011. "Am terminat principalele actiuni de restructurare. Acum suntem in investment mode si avem dispozitivele pregatite", a mai spus acesta.

Seful BCR afirma ca sufera cand aude ca banca sa nu vrea sau nu poate sa faca business. "A fost o perioada in care a trebuit sa fim introspectivi. Aceasta perioada se termina odata cu exercitiul AQR (asset quality review) pe care cred ca noi il vom finaliza chiar in iunie. Si asta inseamna ca ne intoarcem in piata"

Banca-mama a BCR, Erste Group a inregistrat un profit net de 103,3 milioane EUR in primul trimestru din 2014. "Principalii factori care au influentat rezultatele sunt binecunoscuti: mentinerea dobanzilor la un nivelul scazut, cererea redusa de credite si, nu in ultimul rand, valoarea semnificativa a taxelor bancare si pe tranzactii din Austria, Ungaria si Slovacia", a explicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG, cu ocazia prezentarii rezultatelor din primul trimestru al acestui an