Circa 1000 de companii din Bucuresti si Ilfov cu datorii mai mari de 1.500 de lei la 31 martie 2014 vor primi saptamana viitoare scrisori de la ANAF prin care vor fi invitate la sediul Fiscului, pentru a primi consultanta fiscala gratuita in vederea recuperarii sumelor datorate, au declarat miercuri oficiali ai ANAF. "Este vorba de un proiect pilot care vizeaza recuperarea arieratelor fiscale inregistrate de contribuabilii mijlocii din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov", au mai spus reprezentantii Fiscului.

Practic, inspectorii ANAF urmeaza sa le explice firmelor care inregistreaza datorii la buget modul in care ar putea beneficia de facilitati fiscale (esalonari ale datoriilor s.a.), in vederea eliminarii riscului de blocaj financiar al firmei.

"In sprijinul contribuabililor ce fac obiectul esantionului pilot, respectiv contribuabilii mijlocii din Bucuresti si Ilfov, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va transmite scrisori dedicate prin care se vor detalia informatiile necesare solicitarii facilitatilor la plata", se arata intr-un comunicat al Fiscului.

Pentru evaluarea acestei initiative la nivel national, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va implementa acest proiect pilot pana la data de 31.12.2014, urmand ca, in functie de impactul creat in randul mediului de afaceri si rezultatele obtinute, acest demers sa continue si asupra celorlalte categorii de contribuabili.

Acesta este al doilea proiect ilot al Fiscului, dupa ce in urma cu o saptamana, ANAFa lansat o initiativa similara, prin care 2000 de firme din Ploiesti si Brasov vor fi controlate de catre echipe mixte formate din inspectori ai Fiscului, ai Inspectoratelor Teritoriale de Munca si reprezentanti ai MAI in cadrul unui proiect care urmareste cresterea conformarii fiscale.