Cresterea PIB-ului mondial este asteptata sa isi revina (+2,9% in 2014), dar ritmul de revenire ramine lent (sub 3% pentru al treilea an la rind) si partea negativa este ca riscurile de scadere predomina. Economiile Marii Britanii (+2,4%) si ale membrilor zonei euro (+1,0%), se imbunatates, in timp ce cea a SUA (+2,8%) a fost tinuta in loc usor de o iarna extrem de grea. Economiile emergente raman contribuabilii primari la cresterea mondiala (+4,3% in 2014), dar asteptarile s-au atenuat in urma revizuirii bruste a asteptarilor de crestere ale Rusiei, precum si ale incetinirii perspectivelor de crestere pentru Brazilia, Africa de Sud si Turcia, se arata intr-o analiza a companiei Euler Hermes.

  • S-a schimbat jocul?

Dintre cele "10 Schimbari de joc pentru Cresterea Economica in 2014", analiza economica introdusa la inceputul acestui an, trei au devenit esentiale:

(1) dezinflatia in economiile dezvoltate;

(2) fragilitatea economiilor emergente, si

(3) vechiul si noul risc (geo-)politic in 2014, in special in economiile emergente.

  • Destine divergente in economiile emergente: "Cele 10 Fragile" au devenit "Cele 4 care se dezvolta", "Cele 5 Nesigure" si Argentina

Dupa cum a fost subliniat la sfirsitul anului trecut, capacitatea economiilor emergente de a rezista tensiunilor financiare depinde in mare masura de fundamentele lor financiare. Autoritatile nationale trebuie sa fie receptive si flexibile in crearea de politici de compensare. La inceputul anului 2014, Euler Hermes a clasificat tarile in curs de dezvoltare dupa doua criterii:

  • fragilitatea lor legata de relaxarea cantitativa a SUA, si
  • dependenta de exporturile catre China; de exemplu, tarile care ar putea fi lovite de o incetinire a cresterii PIB-ului Chinei si transformarea modelului sau economic.

Lista rezultata a celor mai vulnerabile 10 tari pe termen scurt, "Cele 10 Fragile", include Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, India, Indonezia, Mexic, Filipine, Africa de Sud si Turcia.

De atunci, calitatea politicii economice si capacitatea de reactie a autoritatilor fata de programul de relaxare cantitativa si ascensiunea riscurilor (geo)-politice din ultimele luni arata ca unele tari sunt intr-o forma mai buna de a rezista furtunilor decit altele. Ele constituie "Imbunatatirea 4" (Chile, Columbia, Mexic si Filipine), "Precar 5¬ (Brazilia, India, Indonezia, Africa de Sud si Turcia) si Argentina.

  • Privind spre viitor - cine este fierbinte, cine este promitator?

Noul raport economic global al Euler Hermes a identificat o serie de puncte fierbinti, puncte slabe si puncte forte, care sunt susceptibile sa afecteze increderea globala pe termen scurt:

Puncte Politice Fierbinti: Rusia, Ucraina si, intr-o masura mai mica, Turcia, ramin puncte politice fierbinti datorita riscurilor (geo)-politice care apasa asupra economiilor lor si a potentialului de creare a unor efecte colaterale negative

Puncte Economice Slabe: Brazilia, Africa de Sud si, intr-o masura mai mica, India sunt puncte economice slabe, avind nevoie sa se adapteze la o lume in care pietele emergente nu mai sunt favoritele investitorilor pur si simplu prin definitie. De asemenea, in acest grup sunt si Franta, care trebuie sa-si regindeasca modelul de afaceri si Germania, care ar putea fi provocata de presiunile deflationiste predominante din zona euro, precum si de moneda euro puternica.

Puncte Forte de Incredere: SUA si Marea Britanie sunt puncte forte de incredere, avind in vedere cresterea care a cistigat avans. Europa de Sud prezinta semne de imbunatatire a perspectivelor economice si a increderii, dupa mai multi ani de ajustari dureroase si austeritate. China este de asemenea, un membru al grupului, in ciuda provocarilor legate de modelul de afaceri schimbat, asa cum exista semne pozitive al unei tranzitii de succes.

Puncte politice fierbinti

Ucraina si Rusia: Criza politica interna a escaladat intr-un conflict serios intre Ucraina si Rusia, dupa ce aceasta din urma a anexat Crimeea, taxind si mai mult economiile deja afectate ale celor 2 tari, dar cu un impact neglijabil asupra Europei pina acum. Cresterea PIB-ului Rusiei este de asteptat sa incetineasca la 0,7%, iar Ucraina are toate sansele sa experimenteze o recesiune profunda (-3%), in 2014. Sunt prgnozate sanse semnificative de scadere a PIB-ului.

Turcia: Randamentul economic s-a dovedit rezistent in 2013, in ciuda turbulentelor politice si a celor la nivel mondial de pe pietele financiare. Cererea interna a fost motorul unic de crestere, cu un consum privat in expansiune cu 4,6%, consumul public cu 5,9% si investitiile fixe cu 4,3%. In 2014, cererea interna este de asteptat sa se modereze, ca urmare a inaspririi politicii monetare si a deprecierii lirei turcesti (TRY). Ca rezultat, cresterea PIB-ului in 2014 este de asteptat sa incetineasca la 3%.

Puncte economice slabe

Franta si Germania: Dupa ce Franta nu a reusit sa isi indeplineasca obiectivul initial de deficit fiscal de -3% din PIB in 2013, un nou prim-ministru francez in 2014 a anuntat o multime de reforme care vizeaza sustinerea competitivitatii in afaceri si puterea de cumparare a gospodariilor. Aceste masuri vor duce putin probabil la o scadere rapida a deficitului fiscal (previziuni Euler Hermes: -3.9% in 2014 si -3,3% in 2015), dar vor sprijini alte tari din zona euro prin importuri mai mari. Spre deosebire de Franta, modelul economic al Germaniei este al unui centru de putere industriala cumpatat si bazat pe export, dupa cum reiese din excedentul mare de cont curent. Cu toate acestea, recentele date de comenzi de export ale PMI, si datele Bundesbank, indica un posibil declin al avintului. Sectorul de export din Germania se confrunta cu turbulente atit din cadrul zonei euro (presiuni deflationiste), cit si din strainatate (concurenta reinnoita din partea Japoniei si SUA, ale caror sectoare principale de export se suprapun cu cele ale Germaniei).

Brazilia: Experienta din trecut arata ca organizarea de evenimente sportive majore nu are intotdeauna un impact pozitiv asupra economiei tarii gazda. Chiar daca Brazilia ar putea fi o exceptie, deoarece gazduieste trei mega-evenimente sportive la rind, Euler Hermes asteapta un impact neglijabil asupra cresterii economice pe termen mediu si scurt. Incetinirea economiei braziliene este in principal cauzata de deficientele structurale, care nu vor fi compensate de evenimentele sportive. In timp ce cererea interna a beneficiat in ultimii ani de o combinatie de politici fiscale de sustinere a cererii, rata scazuta a somajului, cresterea salariilor reale si a intrarilor masive de capital strain, investitiile au ramas scazute. Exista acum o neconcordanta intre cererea interna dinamica si aprovizionarea nationala slaba. Sunt necesare reforme structurale profunde pentru a face fata lipsei competitivitatii industriei locale, deficientelor de infrastructura si unui mediu de afaceri slab. Cresterea este de asteptat sa ramina scazuta la 2,0% in 2014 si 2,5% in 2015, mult sub ritmul anual de 5% anterior crizei.

India: Economia indiana a subperformat in ultimii doi ani, cu o crestere a PIB-ului in medie de sub 5%, in comparatie cu un potential de crestere de 7%. Expansiunea productiei a fost temperata de cererea interna slaba. Inflatia ridicata a continuat sa erodeze puterea de cumparare, imobilizind cresterea consumului privat. Investitiile au incetinit, datorita inaspririi conditiilor de finantare si a cerererii limitate. Exporturile nete s-au deteriorat in urma unei facturi mari de import cauzata de preturile mari ale produselor de baza (petrolul si aurul reprezinta 34% si respectiv 8% din importuri) si o performanta mai scazuta decit cea asteptata a principalilor parteneri ai Indiei, SUA si China. Incepand cu jumatatea anului 2013, India a fost pe radarul pietelor financiare si al investitorilor datorita deteriorarii perspectivelor sale economice, a fiscalitatii ridicate si a deficitelor mari de cont curent. Slabiciunile structurale trebuie sa fie abordate in continuare, dar unele masuri in directia buna au fost deja luate. Stabilitatea financiara (si, prin urmare, reducerea intrarilor de capital pe termen scurt ) este una dintre prioritatile cheie ale noului guvernator al Bancii Centrale Rajan, iar actualul guvern a initiat reforme pentru a incuraja investitiile straine in sectoarele cheie.

Africa de Sud: Cresterea PIB-ului va ramane destul de fragila: +2,8% in 2014 si 3.5% in 2015, cu riscuri de reducere. Politica monetara ramine strinsa pentru a proteja moneda rand si rezervele internationale, preturile aurului sunt slabe si relatiile de munca tensionate limiteaza cresterea productiei in anumite sectoare cheie, in special mineritul pentru platina. Rigiditatea structurala ramine o sursa de ingrijorare, inclusiv rata ridicata a somajului, inegalitatile mari in venituri, livrarea de servicii slabe, relatiile industriale tensionate si problemele fiscale, precum si deficitele de cont curent.

Puncte Forte de Incredere

Statele Unite: O mare parte dintre Statele Unite au inregistrat o iarna rece si cantitati mari de zapada, provocind o piedica semnificativa asupra economiei. PIB-ul a crescut cu doar 0,1% trimestrial, anualizat in T1 2014. Cu toate acestea, iarna dificila a stabilit, de asemenea, scena pentru un recul in primavara in activitatea economica, ceea ce va ajuta la cresterea PIB-ului in T2 si este probabil sa impinga cresterea PIB-ului pentru intregul an 2014 la 2,8% - inca sub trendinta, dar mai bine decit 1,9% in 2013. Industria prelucratoare pare gata pentru o redresare puternica ca urmare a continuarii scaderii costurilor unitare cu forta de munca; ocuparea fortei de munca din industria prelucratoare a crescut in sapte luni consecutive. Cel mai probabil, Rezerva Federala va termina programul de relaxare cantitativa pina la sfirsitul anului 2014, dar va ramine flexibila cu autorul unei rezerve de lichiditati care sa poata fi injectata in economie.

China: Cresterea PIB-ului Chinei s-au dovedit a fi rezistenta in 2013, ajungind la un nivel similar cu cel din anul precedent (+7,7%). In 2014, economia este asteptata sa decelereze la +7,5%, corelata cu transformarea economica in curs de desfasurare la o crestere a PIB-ului intern bazata pe cerere. Tranzitia a inceput si apar deja semnele pozitive. In primul rind, guvernul s-a mutat de la un cadru strict de directionare a cresterii, la unul mai echilibrat, urmarind in acelasi timp, crearea de locuri de munca, stabilitatea preturilor si cresterea economica. In al doilea rind, exista unele dovezi ale ridicarii unei pietei de consum cu fundamente solide. In al treilea rind, normalizarea conditiilor de finantare este in curs de desfasurare, ca urmare a imbunatatirii calitatii creditarii si a decelerarii finantarii non-bancare si din alte surse. Sprijinului sustinut pentru consumul intern prin imprumuturi bancare si crearea de locuri de munca, precum si investitiile in cercetare si in industriile cu valoare adaugata mare, ar stimula cresterea economica pe termen lung.

Europa de Sud si UK: Dupa mai multi ani de ajustari dureroase si crize financiare si suverane profunde, tarile sud-europene se intorc in final la cresterea pozitiva, in principal datorita unei imbunatatiri in exporturi legata de cistiguri de competitivitate. Combinat cu ajustarile fiscale in curs, reformele structurale si apetitul redus al investitorilor pentru pietele emergente, acest lucru a declansat o revenire a increderii la nivel larg si, prin urmare, o crestere a intrarilor de portofolii si investitii straine directe. Acestea fiind spuse, volatilitatea pe termen scurt nu poate fi exclusa, deoarece fragilitatea substantiala se mentine. Somajul ramine la niveluri foarte ridicate, sectorul bancar lucreaza in continuare la curatarea bilanturilor si inflatia scazuta de lunga durata ar putea afecta redresarea. In Marea Britanie, cererea interna va ramine principalul motor de crestere a PIB-ului (+2,4%), ca urmare a unui mediu de afaceri din ce in ce mai favorabil.

Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG): Tarile CCG reprezinta peste 29% din rezervele mondiale de petrol si peste 23% din rezervele de gaze. Productia din sectorul de hidrocarburi a fost un factor cheie de crestere din 2011 pina in prezent, cind preturile de referinta ale petrolului au fost 100 dolari/ baril, sau mai mari. Cu o populatie totala de numai 49 de milioane, veniturile din exportul de petrol au continuat sa construiasca rezerve valutare puternice si acumularea de active financiare in cadrul fondurilor suverane de investitii (estimate la 2,250 miliarde dolari). Astfel de rezerve permit tarilor CCG sa stimuleze cererea interna prin cheltuieli de stat in proiecte de infrastructura si cheltuieli sociale. Oportunitatile de comert cu CCG sunt, prin urmare, susceptibile sa ramina relativ favorabile, avind in vedere in special ameliorarea mediului de afaceri din ultimii ani. Cresterea PIB-ului GCC este probabil sa se extinda la rate similare sau peste media regionala (+3,6% in 2014).