Fiecare decizie pe care Guvernul o ia pentru a ajuta economia pare ca se rasfrange in mod negativ asupra fermierilor, spun reprezentantii acestora, plangandu-se ca statul mai mult ii penalizeaza decat ii ajuta. Cele mai recente exemple sunt cele ale „taxei pe stalp” si a vanzarii terenurilor agricole. Dupa ce au fost incurajati sa isi faca silozuri, acum Executivul a decis taxarea acestora. Cam aceeasi problema este si in cazul vanzarii terenurilor catre straini, unde agricultorii nostri sunt dezavantajati pentru ca, in cazul unei piete funciare deschise, puterea de cumparare a strainilor este net superioara fata de cea a fermierilor locali.

  • "Ati fost incurajati sa va faceti silozuri si multi dintre voi asta ati facut. Acum sunteti penalizati cu 1,5% din cauza taxei pe stalp fie ca aveti silozul gol sau plin"

„Ati fost incurajati sa va faceti silozuri si multi dintre voi asta ati facut. Acum sunteti penalizati cu 1,5% din cauza taxei pe stalp fie ca aveti silozul gol sau plin. La jumatatea anului ar trebui sa apara aceasta lege si sunt curios sa vedem cum o sa fie taxarea pe un an intreg sau doar pe jumatate de an”, a declarat Nicolae Sitarul, fostul presedinte al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Totodata, reprezentantii agricultorilor cred ca diminuarea impozitelor si taxelor pentru agricultura va duce la o mai buna colectare a acestora si va avea ca efect un transfer mai bun al acestui sector catre economia alba.

„Ne trebuie masuri ferme si stabilirea unor strategii pe termen mediu si lung care sa vizeze exploatarea eficienta a resurselor financiare dar mai ales ale celor umane. Speram ca macar acum sa se inteleaga ca agricultorii nu cersesc avantaje, ci vin cu solutii care sa conduca la stabilitatea economica”, declara Laurentiu Baciu, actualul presedinte al LAPAR.

Acesta este de parere ca agricultorii au nevoie alocarea fondurilor europene pe domenii strategice si de interes comercial, aici referindu-se la investitiile pentru exploatatiile agricole si in spatiile de depozitare.

  • Fermierii vor ca legislatia sa fie schimbata astfel incat pamantul sa fie in proprietatea exclusiva a cetatenilor romani, indiferent de cine il exploateaza

„Pamantul este principalul mijloc de productie, este bunul national care nu trebuie instrainat. Romania are vandute catre straini un milion de hectare de teren agricol iar alte doua milioane sunt arendate si prin dreptul de preemptiune prin legea recent adoptata, considerata de majoritatea romanilor anti-nationala, acestea vor intra si ele in proprietatea strainilor”, spune Baciu.

Fermierii vor ca legislatia sa fie schimbata astfel incat pamantul sa fie in proprietatea exclusiva a romanilor, indiferent de cine il exploateaza.

„Acest lucru depinde doar de vointa Guvernului si a Parlamentului pentru ca nimeni nu ne impune altceva. Sustin initierea unui set de acte normative care sa stopeze vanzarea terenurilor agricole catre fermnierii straini si sa protejeze fermierii romani, in asa fel incat capitalul romanesc sa fie sprijinit si protejat”, declara joi, seful LAPAR, la conferinta Nationala a Agricultorilor.

Fermierii considera ca, in situatia actuala, romanii nu vor beneficia de acest liber la capital care sa le permita consolidarea proprietatii funciare pentru ca aceasta concurenta pe o piata funciara deschisa ii dezavantajeaza in mod cert.

Acestia acuza si faptul ca, de foarte multe ori, sub masca reglementarilor europene se fac abuzuri, iar UE va trebui sa inteleaga ca Romania nu este doar piata de desfacere si sursa de munca ieftina, ci este si trebuie sa fie egala cu celelalte tari europene.