BNR a cotat luni leul la un curs de 4,43/EUR, nivel apropiat de cotatia de vineri (4,4275/EUR), pe o piata in care perechea EURUSD a fost cotata la 1.3717, investitorii asteptand anunturile privind indicii PMI programate pentru aceasta saptamana pentru a vedea viitorul trend, noteaza analistii Piraeus Bank intr-o nota transmisa luni la pranz. Discutiile referitoare la posibilitatea ca Banca Centrala Ceha sa ridice nivelul de interventie la CZK 28.00/EUR de la CZK 27.00/EUR cat e in prezent pentru a ajuta economia si a duce la cresterea inflatiei a dus EURCZK peste 27.50 luni dimineata. Leul a fost tranzactionat intr-un interval ingust intre 4.4310 – 4.4335/EUR.

"Seful Bundesbank, care este deasemenea un membru important al Consiliului Bancii Centrale Europene, a declarat luni ca statele membre ar trebui sa isi imbunatateasca competitivitatea economica. El a atras atentia asupra pericolului judecarii situatiei actuale punand un accent prea mare pe viitorul apropiat si a adoptarii unei atitudini unidimensionale fata de intarirea euro; in opinia lui, ECB ar trebui sa urmareasca cu atentie evolutia monedei unice inainte de a lua o decizie.

PIATA MONETARA

Ratele de dobanda continua evolutia descendenta, cu instrumentele cu maturitati scurte foarte apropiate de nivelul zero, in timp ce randamentele implicite au intrat chiar pe teritoriu negativ.

PIATA TITLURILOR

Ministerul Finantelor planuieste sa imprumute luni patru sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitate reziduala de noua ani. Ne asteptam ca guvernul sa plateasca randamente cu putin sub 4.75%

METALE PRETIOASE

Aurul continua sa fluctueze in jurul nivelului de 1,300 dolari pe uncie luni dimineata tinut in frau de anunturile economice pozitive din SUA din ultima saptamana. Argintul se tranzactioneaza in jurul valorii de 19.50 dolari pe uncie iar paladiul este cotat la 816.50 dolari pe uncie. Platina se tranzactioneaza in apropierea maximelor recente la 1,483.50

dolari pe uncie dar nu reuseste sa inregistreze cresteri importante in ciuda grevelor de la minele din Africa de Sud, aceasta indicand o cerere scazuta", se mai arata in nota citata.