In sondajul Eurobarometru 415 intitulat "Europenii in 2014", efectuat la cererea Comisiei Europene si dat publicitatii luna aceasta, gasim la pagina 65 urmatoarea intrebare: "In ce masura sunteti de acord sau nu cu afirmatia urmatoare: Statul intervine prea mult in viata noastra?" Cetatenii tarilor UE au raspuns foarte diferit la aceasta intrebare, scrie Bogdan Glavan pe blogul sau.

Ca o curiozitate, 92% dintre greci au declarat ca statul intervine prea mult, in vreme ce doar 45% dintre finlandezi impartasesc aceasta convingere. Nu as fi crezut ca grecii au ajuns atat de liberali, dar probabil criza economica prelungita si maniera defectuoasa in care a fost gestionata de statul elen si de Uniunea Europeana le-a umplut grecilor paharul.

Pentru o comparatie mai relevanta m-am uitat la tarile ex-comuniste din Europa Centrala si de Est, incercand sa vad daca increderea in stat si asteptarea implicarii mai active a guvernului in viata cetatenilor (dovedita prin raspunsul negativ la intrebarea de mai sus) "rimeaza" cu dezvoltarea economica. Graficul de mai jos arata ca exista o relatie inversa intre PIB/locuitor si mentalitatea paternalista, potrivit careia statul ar trebui sa faca mai mult pentru noi.

Astfel, in Bulgaria si Romania, tarile cu cel mai redus nivel de dezvoltare - PIB/locuitor este la jumatate fata de media europeana - intalnim si cei mai multi oameni care vor ca statul sa intervina mai mult in mersul societatii. La polul opus gasim Slovenia, cea mai bogata tara (aproape de media europeana), unde doar 10% dintre persoanele intervievate s-au aratat favorabile interventiei statului.

De ce cred ca nu este o coincidenta, de ce mentalitatea paternalista duce intr-adevar la saracie? Deoarece pe de o parte inhiba initiativa antreprenoriala si, pe de alta parte, cultiva o clasa politica populista care va impune politici economice gresite. Daca oamenii asteapta ca statul sa le dea ceva atunci ei vor fi mai putin responsabili si gospodari, iar politicienii pe care ii aleg vor pune in aplicare masuri redistributioniste. Mentalitatea paternalista creeaza o capcana a saraciei.

Comenteaza pe bogul lui Bogdan Glavan