Miercuri, Banca Japoniei a pastrat neschimbata politica monetara si si-a imbunataatit asteptarile privind investitiile de capital. Banca este convinsa ca Japonia este bine plasata pentru a atinge tinta de inflatie de 2% intr-un an. Investitorii asteapta publicarea azi a procesului verbal al intalnirii de politica monetara a Fed din aprilie; ei incearca sa gaseasca indicii privind planurile bancii de a trata problemele care vor aparea anul viitor cand vor fi (conform declaratiilor anterioare) crescute ratele. Astazi sunt programate discursuri ale sefei Fed, Janet Yellen precum si ale presedintilor Kansas City Fed si Minneapolis Fed. BNR a cotat miercuri un leu la 4,43unitati in fata monedei unice.

  • PIATA VALUTARA

Comentariile presedintelui New York Fed facute ieri cu referire la faptul ca banca centrala ar trebui sa creasca gradual ratele (la momentul oportun) au dus la scaderea randamentelor obligatiunilor trezoreriei si au condus la scaderea dolarului fata de celelalte valute majore; euro a reusit astfel sa revina peste USD 1.3700/EUR. Monedele Europei emergente au stat in intervale inguste azi. Leul a fost tranzactionat intre 4.4357/EUR si 4.4399/EUR. Ne asteptam ca perechea sa aiba o sesiune calma.

  • PIATA MONETARA

Ratele de dobanda pe piata monetara sunt neschimbate in sesiunea de miercuri, perspectivele fiind ca in ultimele zile de rezerva minima obligatorie sa existe o consolidare la aceste niveluri.

  • PIATA TITLURILOR

Piata secundara a titlurilor de stat denominate in lei este calma miercuri dimineata, manifestandu-se totusi o crestere a randamentelor pentru maturitatiile medii si lungi cu 2-3pbs.

  • METALE PRETIOASE

Pretul aurului este aproape neschimbat miercuri dimineata fluctuand in jurul valorii de 1,290 dolari pe uncie, investitorii asteptand o directie mai clara dupa publicarea minutei ultimei sedinte de politica monetara a Fed. Argintul a crescut in jurul valorii de 19.40 dolari pe

uncie; pretul paladiului a crescut la 825.75 dolari pe uncie iar cel al platinei este cu putin sub 1,480.00 dolari pe uncie sprijinite de grevele de la minele din Africa de Sud.