Niciodata Romania nu a performat foarte bine la capitolul colectare a taxelor. Cand era boom economic, era si evaziune mare, iar firmele faceau tot posibilul sa dea cat mai putin Statului. Apoi, cand s-a intrat in criza, scaderea incasarilor s-a transmis in diminuarea taxelor platite. Urmarea: ca sa suplimenteze nevoia de bani, au aparut noi taxe sau au fost marite cele existente. Dar sa ne uitam putin la cauzele reale ale incasarilor ANAF, aflate sub prognoze. Pentru ca an de an, Fiscul estimeaza un nivel al colectarii, iar la sfarsitul exercitiului bugetar constata ca a fost cam optimist.

1. Lipsa de interes a insusi Statului. Daca nu puteti colecta, externalizati serviciul!

Cand ceva nu merge bine, te gandesti cum poti optimiza acel lucru. Una din solutii este externalizarea colectarii taxelor. Daca Statul doreste cu adevarat sa colecteze, iar Fiscul nu poate, incredinteaza mandatul cuiva care poate ar aduce mai multi bani. Organizeaza o licitatie internationala ( ca sa nu preia afacerea un mogul implicat politic) si ofera serviciul contra unui comision din incasari unei companii private. Nu am fi primii care ar proceda asa- vezi cazurile Marii Britanii sau al SUA (sau aici, ori aici).

2. Statul si politicile sale electorale paguboase

Daca externalizezi, vei avea insa o problema. Pierzi controlul banilor pentru partid in momente politice-cheie. In ani electorali, partidele aflate la Putere sunt interesate de strangerea banilor, dar nu pentru buget ci pentru campaniile electorale. Se gandesc scheme de evaziune fiscala (cum este cea de contrabanda cu produse petroliere, reteaua vamesilor, a ceferistilor, samd) prin care firmele care doneaza la partid sunt ocolite de controale. De asemenea, nici companiile de stat cu mii sau zeci de mii de salariati (a se citi "votanti") nu sunt deranjate, mai ales daca isi dau voturile cui trebuie.

3. O cultura orientata spre evaziune a multor antreprenori

Multi dintre cei care isi deschid o firma "uita" sa plateasca banii datorati bugetului. Toti se plang ca Sanatatea e scumpa, ca Educatia e scumpa, dar fiecare isi roaga contabilul sa-i treaca pe cheltuieli si tortul luat de ziua copilului, ca sa isi mai deduca din taxe. E drept, cand vezi in jur cat se fura, esti tentat sa spui :de ce sa fiu eu fraierul care plateste corect? Si incerci sa-ti optimizezi cheltuielile. Nu mai vorbesc despre micile afaceri care nu inregistreaza nimic in contabilitate, evaziunea din alimentatia publica, service-uri auto (vorbesc in cunostinta de cauza, chiar ieri am inregistrat o asemenea experienta) samd.

4. Obedienta politica a Fiscului. Numirile politice distrug orice urma de profesionalism.

Vi-l inchipuiti pe seful ANAF demarand maine controale dure la firmele lui Sebastian Ghita? Probabil ar doua zi ar aparea in Monitorul Oficial trei randuri prin care seful Fiscului si-ar cere singur plecarea din functie din motive personale. Cele 3 legi ale lui Asimov se rescriu, in cazul Fiscului, asa:

  • Un angajat ANAF nu are voie sa pricinuiasca vreun rau unei fiinte umane prietene politic, sau, prin neinterventie, sa permita sa i se faca un rau.
  • Un angajat ANAF trebuie sa se supuna ordinelor date de catre o fiinta umana aflata politic deasupra, atat timp cat ele nu intra in contradictie cu Legea 1.
  • Un angajat ANAF trebuie sa-si protejeze propria existenta, atat timp cat acest lucru nu intra in contradictie cu Legea 1 sau Legea 2.

5. A accepta ca nu colectezi suficienti bani e si un motiv in plus pentru a cere bani in plus de la organismele internationale, gen Banca Mondiala.

Dom`ne, tare ne-am dori, dar nu reusim. Dati-ne 4 miliarde de euro si consultanta ca sa facem o reforma a ANAF. Banii vin, ei trec prin cateva firme romanesti amice politic, reforma nu se mai face ci moare in timp, iar dupa ani si ani, luam nota ca suntem in aceeasi situatie. Cand Banca Mondiala a propus Finantelor (acum mai multi ani) un proiect de reforma a Finantelor care sa duvca la cresterea colectarii, a fost refuzata discret. Nu erau pregatiti ai nostri. Acum, solicitam noi acelasi proiect, intrucat avem pregatita infrastructura, companiile samd.