Potrivit celui mai recent raport de convergenta, Romania inca nu indeplineste conditiile pentru adoptarea monedei euro, arata un comunicat al Comisiei Europene. Evaluarea Comisiei arata ca legislatia romaneasca nu este in totalitate compatibila cu normele europene in domeniu, iar dintre cele patru criterii avute in vedere, Romania indeplineste doar doua (cel referitor la finantele publice si cel privind convergenta ratei dobanzii pe termen lung), pentru celelalte doua (criteriul privind rata de schimb si cel referitor la stabilitatea preturilor) fiind necesare eforturi suplimentare.

Comisia Europeana a publicat miercuri raportul de convergenta 2014, in care analizeaza daca statele membre care beneficiaza de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia indeplinesc conditiile de adoptare a monedei euro, noteaza Agerpres. Conform raportului, Lituania a indeplinit toate criteriile de convergenta pentru adoptarea euro. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2015, zona euro va ajunge la 19 membri, odata cu aderarea Lituaniei, care va deveni a cincea tara fosta comunista din zona euro, dupa Slovacia, Slovenia, Estonia si Letonia.

Celelalte sapte statele membre care beneficiaza de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia nu indeplinesc in prezent toate conditiile de adoptare a monedei euro. Situatia lor va fi prin urmare reevaluata in urmatorii doi ani, se arata in comunicatul CE.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a declarat: 'Disponibilitatea Lituaniei de a adopta euro reflecta sprijinul sau de lunga durata pentru politici fiscale prudente si reforme economice. Uniunea Economica si Monetara ramane o comunitate atractiva. Zona euro are in prezent o coordonare economica mai eficienta, un zid de protectie financiara robust pentru a proteja stabilitatea si, din acest an, o uniune bancara. La toate acestea Lituania s-a angajat sa participe si sa le intareasca. Datorita eforturilor depuse in ultimii cinci ani, acest vas este mai bine plasat pentru a naviga in apele dificile decat a fost la inceputul crizei'.

Rapoartele de convergenta, publicate de Comisia Europeana si de Banca Centrala Europeana, evalueaza daca statele membre care beneficiaza de o derogare au atins un nivel ridicat de convergenta economica durabila si daca prevederile legale aplicabile respecta pe deplin Tratatul. Ele stau la baza deciziei Consiliului privind aderarea unui stat membru la zona euro.