"Leul a avut inca o sedinta calma, evoluand intr-un interval de 40 de puncte. Totusi, moneda nationala a revenit la nivelul de 4,3950/EUR, nivel popularizat in ultimele sedinte probabil de catre banca centrala, insa pe masura ce aceasta se blocheaza la acest palier se poate ca piata sa-si piarda energia necesara depasirii pragului respectiv. In acelasi timp, perspectiva noastra optimista pe termen scurt este totusi sustinuta de evolutia puternica a monedelor regionale (zlotul polonez castigand 0,8% in ultimele doua sedinte) si performanta buna a pietelor titlurilor de stat", se arata intr-o nota transmisa joi de ING.

"Totusi ING considera ca bancii centrale europene ii va fi dificil sa depaseasca asteptarile pietei si astfel este de parere ca moneda europeana poate inregistra un avans temporar vs USD. Un asemenea cadru ar sugera ca leu lar putea inregistra o depreciere temporara. In concluzie ne asteptam la inca o sedinta statica pentru leu", se mai arata in raport.

Presa locala citeaza un broker ce estimeaza o recolta de grau de 8,4 milioane de tone pentru anul acesta, nivel ce ar reprezenta un record. Aceasta nu este in linie cu prognoza noastra ce presupune un an agricol relativ slab (dupa ce suma recoltelor de grau si porumb din 2013 a fost a patra cea mai ridicata din 1990) si nici cu estimarile precedente alte altor analisti (in zona a 7m de tone). O recolta deosebita ar pune presiune ascendenta puternica asupra prognozei noastre de crestere economica pentru anul aceasta de 2,9% deoarece ne asteptam ca agricultura sa aibe o contributie negativa considerabila (0.8ppt), mai noteaza autorii raportului.

"Astazi este o zi importanta pentru perspectiva pe termen scurt a ratelor de dobanda cu scadente reduse. BNR va raporta situatia lichiditatii pe parcursul lunii trecute si aceasta este deosebit de important pentru ca dupa calculele noastre situatia din iunie ar trebui sa fie foarte similara. Estimam pentru luna trecuta un exces de lichiditate de peste 2 miliarde de lei si, daca totusi ne inselam, ne asteptam ca presiunea pe rate sa fie temporara. Lichiditate va fi

sustinuta in T3 2014 de un titlu important ce ajunge la scadenta luna viitoare si in T4 2014 de deja obisnuitele cheltuielile publice de proportii", conchid economistii ING.