Productia industriala si-a redus turatia in aprilie, dar se mentine pe plus in primele 4 luni

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 11 iunie 2014, 10:08 Economie | Finanţe & Bănci

Productia industriala din luna aprilie 2014 a scazut fata de luna martie atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Reducerea turatiei motoarelor nu e mare (3,0%, respectiv cu 0,3%) si se datoreaza scaderii tuturor sectoarelor industriale. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 17,2%, industria extractiva cu 3,5% si industria prelucratoare cu 1,5%. Comparata insa cu nivelul productiei din aprilie 2013, in aprilie 2014 avem un volum mai ridicat cu 2,6% ca serie bruta, respectiv cu 5,9%, ca serie ajustata, a transmis miercuri Statstica.

Pe primele 4 luni din acest an, productia industriala a crescut ca serie bruta cu 8,1%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 9,5% (fata de primele 4 luni din 2013), mai comunica INS.


Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in aprilie cu 0,3% ca urmare a scaderii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,3%) si industriei extractive (-0,2%). Industria prelucratoare a crescut cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria energetica (-3,7%) si industria bunurilor intermediare (-0,3%) si cresteri in industria bunurilor de capital (+3,5%), industria bunurilor de uz curent (+0,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,2%).

  • Perioada 1.I-30.IV.2014 comparativ cu  perioada 1.I-30.IV.2013

In perioada 1.I-30.IV.2014, comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2013, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare cu 8,1%, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare (+9,6%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 1,7%, respectiv cu 1,0%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in: industria bunurilor de capital (+13,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+5,9%), industria bunurilor de uz curent (+4,9%) si industria energetica (+1,1%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1.I-30.IV.2014,  comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2013, a crescut cu 9,5%, sustinuta de industria prelucratoare (+11,0%). Industria extractiva si productia si furnizarea  de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 1,0%, respectiv cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat urmatoarele cresteri: industria bunurilor de capital (+16,2%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+10,8%), industria bunurilor de uz curent (+7,2%), industria bunurilor intermediare (+4,8%) si industria energetica (+1,4%).


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BRD Groupe Société Générale

5 motive de cheltuit banii - electronice pentru casa. Idei de cadouri si rasfat

Decembrie este luna cadourilor si in toata nebunia asta trebuie sa mai cumperi si cate ceva pentru casa ta. Bine, sau poate vrei sa faci un cadou unor apropiati, asa ca de "casa noua". Motive de cheltuit bani se vor gasi mereu. Asadar, va propunem o lista de "motive" pentru cheltuit banii, mai ales ca acum e ocazia perfecta sa beneficiezi de ofertele de Craciun ale comerciantilor.

356 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version