Rata lunara a inflatiei in mai a fost de -0.04% ceea ce a dus rata anuala la 0.94%. Scaderea asteptata a preturilor alimentelor odata cu aparitia noilor produse a surprins prin amplitudine, spun analistii Piraeus Bank intr-un raport remis joi. Produsele lactate, ouale, legumele si zaharul s-au ieftinit contribuind la scaderea cu 0.12% in ritm lunar a preturilor alimentelor in timp ce preturile serviciilor au scazut cu 0.08% mai ales datorita evolutiei preturilor in transporturi si in telecomunicatii. La randul lor, economistii ING spun intr-un raport similar ca media asteptarilor analistilor pentru finalul anului este de 3,0%.

"Temerile starnite de luptele din Irak au dus la cresterea pretului combustibililor in apropierea maximului ultimelor trei luni si au diminuat apetitul investitorilor pentru risc. Piata asteapta anunturile din SUA privind vanzarile de retail in mai si nivelul stocurilor in aprilie sperand la rezultate bune", se mai arata in raportul bancherilor greci.

Metale Pretioase

Pretul aurului s-a mentinut joi dimineata in jurul a 1,260.00 dolari pe uncie, luptele din Irak acand sa creasca apetenta investitorilor pentru activele de refugiu; argintul a urcat usor la 19.24 dolari pe uncie in timp ce platina se tranzactioneaza la 1,464.74 dolari pe uncie. Paladiul este cotat la 856.40 dolari pe uncie nu departe de maximul ultimilor treisprezece ani atins ieri la 862.50 dolari pe uncie.

Piata Valutara

Masurile de politica monetara adoptate de BCE si performantele recente ale economiei americane au adus rata de schimb catre USD 1.3500/EUR dar momentan lipsesc indiciile ca aceasta ar putea ajunge mult mai jos. In momentul redactarii euro se tranzactioneaza la USD 1.3524/EUR. Monedele Europei emergente s-au tranzactionat in intervale inguste joi dimineata. Leul a stat in zona 4.3900 – 4.3940/EUR si ne asteptam ca perechea sa inchida ziua aproape constant.

Piata Monetara

Ratele depo au continuat sa scada joi dimineata, O/N fiind cotat sub 1.2% iar segmentul maturitatilor de pana intr-o luna pozitionandu-se sub 2.0%; curba randamentelor implicite a ramas aproape nescchimbata.