Vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, Mihai Tanasescu, care a reprezentat si Romania la FMI, explica pentru HotNews.ro de ce amanarea pana in luna noiembrie a evaluarii FMI anuntate joi de Victor Ponta nu va avea niciun impact economic major. De aceeasi parere sunt si economistul sef al BCR, Radu Craciu, ca si Laurian Lungu, managing partener al Macroanalitica.

Andrea Schaechter FMIFoto: AGERPRES
  • Mihai Tanasescu, BEI: E o practica destul de des intalnita. Nu trebuie sa ne asteptam la miscari de curs

"Nu se va intampla nimic spectaculos. Programul cu Fondul va merge inainte, probabil vor avea

Mihai Tanasescu

Mihai Tanasescu

Foto: Hotnews

o evaluare mai mare in toamna, dar ceea ce s-a intamplat e o practica destul de des intalnita. Nu trebuie sa ne asteptam la miscari de curs samd. E o etapa, o chestiune intermediara, in care si o parte si cealalta se uita mai atent pe cifre. Eu sunt convins ca in toamna evaluarea va fi facuta cu succes", a declarat pentru HotNews.ro, fostul ministru de finante Mihai Tanasescu.

Fondul Monetar International a amanat evaluarea acordului cu Romania pana in luna noiembrie, a anuntat joi premierul Victor Ponta, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Obligatiile asumate de Romania prin actualul acord raman in vigoare, a precizat Ponta, care a subliniat ca tara noastra va continua sa vanda actiuni in companiile de stat si este posibil sa-si reduca participatia chiar si sub 50% in unele cazuri.

  • Radu Craciun, economist sef al BCR: Relevanta FMI e din ce in ce mai scazuta in ochii investitorilor

Radu Craciun

Radu Craciun

Foto: Arhiva personala

Decizia anuntata de premier nu va avea niciun impact si asta pentru ca relevanta FMI e din ce in ce mai scazuta in ochii investitorilor. Investitorii se uita la cifrele macro din economie, iar ca tablou general lucrurile arata bine. Faptul ca FMI devine tot mai putin relevant e si o veste buna dar si una proasta. Cea buna ar fi aceea ca se pare ca ne descurcam si pe propriile picioare, fara Fond. Cea proasta e ca de cate ori ne-au lasat singuri, Romania a luat decizii pouliste care au adus dezechilibre mari in economie. Reducerea CAS in sine e o masura buna, dar problema mea este cu nivelul scazut al veniturilor in PIB, printre cele mai mici din UE. E nevoie neaparat sa crestem aceste venituri dar nu prin suprataxare, ci prin eliminarea evaziunii fiscale", a explicat pentru HotNews.ro Radu Craciun.

  • Laurian Lungu: S-ar putea ca nu reducerea CAS sa fi fost adevarata miza a disensiunilor

"Nu cred sa aiba vreun impact economic. Investitorii vad ca suntem o economie stabilizata, in

Laurian Lungu

Laurian Lungu

Foto: HotNews.ro

care poti investi cu incredere. Daca discutam strict de masura anuntata de premier, cea de reducere a CAS, parerea mea e ca poate era mai utila reducerea TVA nu a CAS. Ar fi fost o miscare logica: reducand taxarea consumului, lumea ar fi consumat in plus si aveai si incasari mai mari la buget. Pe de alta parte, reducerea CAS e un angajament politic luat de Guvern si care nu poate fi retras in orice conditii

Dar e posibil ca tema motivul invocat al disensiunilor- reducerea CAS - sa fie numai de suprafata. Ganditi-va ca boardul FMI se intalneste si in septembrie, ori premierul a anuntat amanarea pana in noiembrie. E posibil ca miza acestei amanari sa o aflam atat in situatia managementului companiilor de stat ori in apropiatele alegeri, explica Laurian Lungu, managing partener al Macroanalitica.

Oficiali ai BNR contactati de HotNews au refuzat sa faca orice declaratie pe marginea anuntului facut de premier, marginindu-se sa precizeze ca luni ar putea avea loc o conferinta a oficialilor Fondului Monetar chiar la sediul Bancii Centrale.