Premierul Victor Ponta sustine ca exista posibilitatea mentinerii reducerii CAS pentru mai multi ani daca se recupereaza arieratele datorate catre bugetul asigurarilor sociale, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Potrivit premierului, exista o veste buna si una proasta. Cea buna este ca daca vor fi recuperate datoriile catre ANAF ale contribuabililor aflati in insolventa, reducerea CAS va putea fi mentinuta pentru aproximativ 8 ani. Vestea rea este ca exista un blocaj in ceea ce priveste Codul Insolventei, care inca nu este promulgat, mai spune premierul.

"Avem o veste buna si una proasta. Vestea buna este ca, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de contribuabilii aflaţi în insolvenţă către ANAF, reducerea CAS cu 5 p.p. la angajator poate fi menţinută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an al acestei măsuri.Vestea proasta este ca, in prezent, exista un blocaj in ceea ce priveste Codul Insolventei, care inca nu este promulgat. Daca ar fi promulgat, nu ar mai exista discutii cu privire la sustenabilitatea CAS nu doar pentru anul acesta, dar si pentru viitor. De aceea am cerut astăzi CCR să transmită președintelui motivarea în cazul Legii Insolvenței, astfel încât acesta să promulge actul normativ. Este bine pentru economie și este bine pentru buget să avem cât mai rapid promulgată noua lege. Sper că președintele nu va căuta niciun tertip să nu promulge legea, după ce va primi motivarea Curții. A venit timpul să spunem stop celor care au folosit procedura insolvenței pentru a nu își plăti datoriile", a spus Ponta.

In prezent, exista 54,2 mii de contribuabili aflati in insolventa si cu arierate catre bugetul de stat in valoare de 41,91 miliarde lei, potrivit comunicatului transmis de Guvern.

Acesta mai precizeaza ca Ponta a anuntat ca exista surse clare pentru sustinerea reducerii CAS si pentru anii urmatori, daca se recupereaza datoriile de la contribuabilii aflati in insolventa. In acest scop, este absolut necesara promulgarea noului Cod al insolventei, cerut si de catre mediul economic.

Din date publice, este confirmat faptul ca, la finalul lunii aprilie, erau 54,2 mii contribuabili aflaţi în procedura insolvenţei, care aveau arierate către ANAF în valoare de 41,91 miliarde lei. Cele mai mari arierate înregistrate de contribuabili se datorează bugetului de stat (29,7 miliarde lei) şi bugetului asigurărilor sociale (8,99 miliarde lei). De asemenea, către bugetul asigurărilor sociale de sănătate se întregistrează arierate de 2,29 miliarde lei, se mai arata in comunicat.

Din cele 41,9 miliarde de lei arierate înregistrate de către contribuabilii aflaţi in insolvenţă, la masa credală au fost înscrise arierate în valoare de 36 miliarde de lei, în jur de 86% din total.