Insolventele globale sunt estimate sa scada cu 8% in 2014, dar ramin in continuare cu 13% peste nivelul anterior crizei, conform celei mai recente perspective economice globale realizata de Euler Hermes. Conditiile economice pentru 2014-2015 sustin pentru al cincilea an consecutiv scaderea numarului de insolvente la nivel mondial. Cresterea in economiile avansate ar trebui sa se restabileasca (cresterea PIB este asteptata la 2% in 2014), iar economiile emergente (cresterea PIB de 4,3%), vor continua sa isi dovedeasca rezistenta dupa frenezia relaxarii cantitative. (vezi studiul in atasament)

"In timp ce profiturile operationale se imbunatatesc, cifra de afaceri ramine plata pentru multe companii, aratind spre o concurenta acerba si continuarea turbulentelor. In plus, chiar si cu mai putine insolvente, riscul de neplata ramine foarte real, intr-o lume cu o crestere rapida", a declarat Wilfried Verstraete, presedintele consiliului de administratie al Euler Hermes.

Studiul Euler Hermes din 42 de tari indica faptul ca nu este de asteptat ca volumul global al insolventelor sa revina la nivelul anterior crizei pina in 2015. O perspectiva de scadere pentru 2015 va fi limitata (-3%), mai ales in Europa.

Analizele de tara, industrii si companii, dezvoltate de Euler Hermes, subliniaza cit de inegal isi revine industria, subliniind patru buzunare mari de risc.

  • In unele tari - Austria, Canada, Germania, Japonia si alte tari din Asia de Sud-Est, Elvetia, Marea Britanie si SUA - insolventele s-au intors deja la niveluri scazute. Aceste tari vor experimenta o scadere mai limitata in 2015, sau chiar un potential de crestere, in functie de schimbarea conditiilor de afaceri. In plus de schimbarile rapide din mediului de afaceri, profile de riscuri sectoriale eterogene ar putea contribui la un numar total al insolventelor mai mare decit cel asteptat.
  • Tarile europene ale caror sectoare private au suferit cel mai mult de pe urma pachetelor de austeritate (de ex. Portugalia si Spania), vor incepe sa vada imbunatatiri apreciabile, ca urmare a ajustarilor efectuate in anii precedenti. Revenirea competitivitatii si increderii investitorilor va incepe sa dea roade, cu cistigurile potentiale ale comertului in interiorul si in afara Europei ce determina puterea tendintei pozitive. Cu toate acestea, un numar semnificativ de industrii din aceste economii se confrunta cu cazuri de insolventa, inclusiv companii slabite de o perioada prelungita de scadere a cererii interne (Europa de Sud) sau o sensibilitate mai mare a ciclului de afaceri (Europa de Nord).
  • Piete emergente cum ar fi Brazilia, China, Rusia si Turcia se vor confrunta cu instabilitate si turbulente externe, odata cu o crestere mai lenta cauzata de schimbarea modelelor de afaceri. Acest lucru va continua sa afecteze in mod semnificativ profitabilitatea si solvabilitatea companiilor, impiedicind dezvoltarea solida a lanturilor de aprovizionare. Ca urmare, tendinta acestor economii de a recupera, in termeni de cifre ale ale PIB-ul nominal, va creste numarul de companii falimentare.
  • In unele tari din Europa de Vest - inclusiv Belgia, Finlanda, Franta, Grecia, Italia si Luxemburg - falimentele companiilor ramin la niveluri ridicate. Tarile din Europa Centrala si de Est se confrunta cu provocari similare cauzate de un efect de domino: insolventele vor scadea cu doar cu 2% in 2014. Masurile ciclice directionate si eficiente, aditionale reformelor structurale planificate, sunt necesare pentru a stimula revenirea.

"Ne asteptam in continuare la declinuri ale insolventelor in 2014 si 2015, dar nu se intrevede inca niciun semn de revenire la nivelurile pre-criza", a declarat Ludovic Subran, economistul-sef al Euler Hermes. "In spatele tendintei de scadere a insolventelor, provocarea este de a distinge care tari vor avea de fapt o reducere drastica a riscului de neplata. Altii vor continua sa sufere de pe urma "firmelor zombie", care genereaza bani, dar nu sunt in masura sa atraga suficiente afaceri pentru a rambursa datoriile - care pot afecta furnizorii."