"Intrebarea care apare cu insisteta- mai politicos sau mai putin politicos- este de ce nu dau bancile credite. Si noi ne intrebam de ce nu dam credite, pentru ca asta e de fapt menirea noastra. As raspunde mai putin academic: de frica!", a spus marti Laurentiu Mitrache, CEO al Leumi Bank, la o conferinta oragiata de Mediafax. El a invoct numarul ridicat de insolvente si de imprumuturi neperformante si a atras atentia ca fin ciuda curatirii bilanturilor de catre banci, realitatea e aceeasi. "Vreau sa atrag atentia ca nu s-a schimbat nimic in realitate. Faptul ca bancile au scos banii din buzunar si au acoperit pierderea nu spune nimic. Calitatea activitatii economice nu s-a schimbat", a mai spus Mitrache.

Laurentiu Mitrache, ex-CEO CEC Bank RomaniaFoto: Agerpres

CEO-ul Leumi a mai vorbit despre numarul ridicat al cecurilor refuzate la plata, propunand infiintarea unei baze de date a emitentilor de cecuri fara acoperire. "Faptul ca fac parte dintr-un comitet de acordare a creditelor imi permite sa vad contractele. Cu exceptia catorva, celelalte nu au nicio valoare. E inadmisibil ca sute de mii de cecuri si de bilete la ordin sa nu aibe acoperire si sa nu se intample nimic cu emitentii acelor bilete la ordine. Sustinem crearea unei baze de date cu aceste persoane care conduc firme la faliment, insolvente etc. Sunt ezitari in a se aproba. In Suedia a aparut un site de acest gen, au exosistat proteste si acolo, dar site-ul a aparut. Iar cei care fac afaceri acolo mai inta consulta site-ul si apoi se mai gandesc daca sa incheie contracte", a explicat Mitrache.

Prezent la eveniment, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu explicase anterior ca reluarea activitatii de creditare va fi insotita de dificultati, asumare de riscuri si de provocarea lipsei de capitalizare a companiilor din Romania. Bancile ar putea relua activitatea de creditare din nevoia de a realiza profit, intrucat resursele potentiale s-au ingustat, cu toate dificultatile si riscurile existente in piata, in special pe zona IMM-urilor, unde firmele sunt subcapitalizate, care ar putea fi sustinute de politici publice.

"Premisa reala a curateniei in bilanturile bancilor (prin scoaterea creditelor neperformante provizionate din bilant - n.r.) va fi data de presiunea economiei reale, nu neaparat o presiune a cererii de credite (...), cat nevoia bancilor de a face profit. Resursele potentiale de profit ale bancilor s-au ingustat, cel putin zona de trezorerie e mult mai putin usor de folosit decat a fost in perioadele anterioare, randamentele tuturor titlurilor imaginabile au scazut semnificativ in acesti ani si atunci evident e posibil ca bancile sa se intoarca catre activitatea traditionala de banking, care e aceea de acordare de credite pe baza depozitelor atrase si sa incerce sa obtina profitul de acolo", a declarat marti viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, la conferinta Mediafax Talks about Banking.

Intrebat daca banca centrala va mai reduce nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO), el a precizat ca BNR are aceasta intentie pe termen scurt si mediu, in special, dar numai cand realitatea lichiditatii din piata o va permite.

"Avand cu atat mai mult acest obiectiv al aderarii la zona euro pe termen mediu, e clar ca va trebui sa ajungem acolo cu un nivel al RMO, printre altele, compatibil cu cel din zona euro, care e de ordinul zecimalelor. De aceea, e de asteptat ca in continuare va exista lichiditate in piata care sa nu impiedice bancile sa acorde credite", a precizat viceguvernatorul.

El admite ca nivelul rezervelor minime obligatorii, de 18% pentru euro si 12% pentru lei, este un cost suplimentar pentru banci, care se regaseste in costul creditarii, insa considera ca nu reprezinta un impediment semnificativ al creditarii in lei.

"Dar exista interes pe termen mediu, este si anuntul, angajamentul, intentia noastra (a BNR - n.r.) de a continua reducerea rezervelor minime atunci cand conjuncture de piata o sa ne incurajeze", a punctat Olteanu.