"Leul a testat pragul de 4,3850/EUR in sedinta de joi insa ceva ce semana puternic cu o interventie valutara i-a limitat aprecierea la nivelul de 4,3820/EUR. Moneda nationala nu a reusit sa mentina aceasta apreciere si a inchis ziua la 4,3890/EUR. Totusi, consideram ca asemenea pasi minusculi sustin increderea pietei de a impinge moneda nationala dincolo de pragul 4,38/EUR. Aceasta probabil nu se va intampla in sedinta de vineri avand in vedere ca semnele din pietele corelate sunt relativ pozitive insa miscarea activelor respective este una slaba", se arata in raportul transmis vineri clientilor corporate ai ING.

Bloomberg a prezentat in aceasta dimineata decizia guverului de a nu majora pretul gazului in cazul consumatorilor casnici de la 1 iulie. Aceasta informatie este importanta pentru perspectiva inflatiei pe termen scurt, majorarea respectiva s-ar fi tradus intr-un impact initial asupra ratei inflatiei de aproximativ 0,1ppt si mai este o majorare similara planificata pentru luna octombrie a carei probabilitate pare sa fi scazut dupa decizia de astazi. Aceasta informatie este probabil si mai importanta pentru perspectiva acordului cu FMI in conditiile in

care liberalizarea preturilor energiei era un obiectiv al acordului iar la inceputul saptamanii presedintele ANRE declara ca majorarea din iulie nu va fi de 3% cum fusese stabilit initial ci de numai 2% multumita ajustarii unor componente ale pretului, se mai arata in raport.

"O asemenea schimbare brusca de directie pare stranie si ar putea limita sansele continuarii acordului cu FMI, acord ce in prezent pare suspendat dupa o evaluare trimestriala ratata. Acelasi lucru se poate spune si despre majorarile salariale selective operate de executiv la cateva zile de la esuarea evaluarii (in cazul militarilor si angajatilor din serviciile secrete). Am ales astfel titlul raportului de astazi apeland in joaca la legea lui Betteridge, o vorba ce spune ca raspunsul tuturor titlurilor ce se incheie cu semnul intrebarii este nu. Desi acesta nu este (inca) scenariul nostru de baza, majoritatea semnelor sugereaza ca probabilitatea sa este ridicata si in crestere", noteaza economistii bancii olandeze.

Ratele de dobanda pe termen foarte scurt au corectat o parte din avansul recent, pierzand 20pb in sedinta de ieri si inca 70pb astazi, intr-o coborare catre 2,50%. Aceasta miscare a fost probabil determinata de semnele evidente ale unei interventii valutare insa acestea nu au fost suficient de puternice pentru a pune presiune pe ratele de dobanda cu scadente mai lungi. Segmentul 1M-3M are in prezent o panta negativa (1,80-1,70%) dupa ce ratele de dobanda 1M au inregistrat ieri o crestere de 10pb. Ratele de dobanda mai lungi au inregistrat scaderi, probabil sustinute de operatiunea de piata monetara subventionata puternic efectuata de banca central a Ungariei, titlurile de stat cu scadenta mai lunga de 5Y pierzand aproximativ 5-10bp, conchid autorii raportului.