Listarea Electrica a obtinut circa 1,95 miliarde RON din oferta publica initiala (IPO) constand intr-o oferta de actiuni si certificate globale de depozit (GDR) si admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti si a GDR-urilor pe Bursa de Valori de la Londra. HotNews.ro a discutat despre aceasta listare vineri dupa amiaza cu Dana Mirela Ionescu, preşedintelui Raiffeisen Capital & Investment, manager în cadrul ofertei Electrica. "Suntem satisfacuti nu numai cu volumul cererii pe transa institutionala, cat si cu calitatea acesteia. Am avut investitori institutionali de calibru, unii chiar pentru prima data prezenti intr-o oferta romaneasca. Aceasta ne-a dat posibilitatea sa avem o alocare de calitate, cu peste 90% din transa institutionala la investitori “long-only”, ne-a spus Dana Ionescu, adaugand ca listarea actiunilor pe BVB si a GDRurilor pe Londra va avea loc pe 4 iulie iar tranzactionarea va incepe simultan pe ambele piete in acea zi.

Dana Mirela Ionescu, presedinte Raiffeisen Capital & InvestmentFoto: Hotnews

Rep: Cum apreciati cererea venita din partea investitorilor institutionali in cadrul ofertei de listare a Electrica: redusa, confortabila, ridicata?

Dana Mirela- Ionescu: Oferta a fost foarte bine primita atat de investitorii institutionali straini, cat si de investitorii institutionali romani, si chiar si de investitorii straini noi. Am vazut interes din toate locatiile geografice targetate.

Suntem satisfacuti nu numai cu volumul cererii pe transa institutionala, cat si cu calitatea acesteia. Am avut investitori institutionali de calibru, unii chiar pentru prima data prezenti intr-o oferta romaneasca. Aceasta ne-a dat posibilitatea sa avem o alocare de calitate, cu peste 90% din transa institutionala la investitori “long-only”.

Rep: V-ati asteptat ca in urma road-showurilor prin marile capitale si centre financiare ca cererea investitorilor institutionali sa fie mai ridicata?

D.M.I.: Nu. Cererea a fost robusta si ne-a depasit asteptarile.

Rep: A fost un mediu ostil pentru aceasta listare?

D.M.I.: A fost un mediu competitiv, cu 12 oferte de dimensiuni comparabile in desfasurare in spatiul European in aceasta perioada si 22 de oferte in jurul acestei perioade, dar aceasta competitie demonstreaza si faptul ca este o perioada considerata de multi ca propice pentru a lansa oferte publice. In plus, daca avem un emitent bun, competitia nu ne sperie.

Rep: Cati bani s-au strans in urma acestei operatiuni si care va fi destinatia lor?

D.M.I.: Oferta a fost de 440 milioane Euro. Intreaga suma va intra in companie si se va utiliza in vederea implementarii programului sau de investitii, care cuprinde:

• retehnologizarea infrastructurii retelelor existente;

• dezvoltarea retelei pentru racordarea de noi consumatori;

• investitii in sistemul de retele si contorizare inteligenta;

• consolidarea functiilor suport ale Grupului inclusiv HR, finantare, achizitii, suport si IT intr-un singur centru de servicii comune.

Mai mult, Societatea ar putea, de asemenea, utiliza veniturile din oferta pentru oportunitati de achizitie in viitor, care sunt in concordanta cu activitatea sa de baza, strategia si profilul de risc a rentabilitatii, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Rep: De ce credeti ca a existat aceasta diferenta mare intre gradul de suprasubscriere a investitorilor institutionali si cei de retail?

D.M.I.: Nu o consider o diferenta mare, ci una normala. Aceasta a fost practica si in celelalte oferte pe piata Romaneasca si asa este si in alte tari.

Rep: Dat fiind "imbulzeala" investitorilor din retail se poate avansa ipoteza ca pretul/actiune putea fi mai ridicat?

D.M.I.: Pretul este totdeauna un compromise intre dorinta emitentului de a nu vinde la discount si dorinta investitorilor de a-si maximize randamentele. Trebuie sa ai amble aspecte in vedere. Pentru dezvoltarea pietii de capital, trebuie incurajati investitorii.

Rep: In ce oras considerati road-showul a avut cel mai mare impact?

D.M.I.: Ca si oras, cererea cea mai mare a venit de la Londra, apoi New York si Varsovia

Rep: Cand se vor tranzactiona pe BVB actiunile Electrica?

D.M.I.: Ne asteptam ca listarea actiunilor pe BVB si a GDRurilor pe Londra sa aibe loc pe 4 iulie iar tranzactionarea sa inceapa simultan pe ambele piete in acea zi.