Guvernul bulgar a primit luni autorizatia Bruxellesului de a contribui la sustinerea lichiditatilor bancilor cu 3,3 miliarde de leva (1,7 miliarde euro), a anuntat biroul Comisiei Europene de la Sofia, citat de AFP.

Este vorba despre o linie de credit destinata sectorului bancar bulgar care constituie "un ajutor din partea statlui" pentru a "raspunde la atacurile cu caracter speculativ de saptamana trecuta", potrivit comunicatului Comisiei.

Bulgaria si Bruxellesul au ales sa intervina rapid si in forta, in incercarea de a calma panica care domina sectorul bancar din aceasta tara.

Criza de incredere fata de banci a izbucnit in 20 iunie, cand clientii celei de-a patra banca a tarii, CCB, au format cozi la ghisee dupa publicarea in presa a unui articol care vorbea despre o insolvabilitate iminenta. CCB a suspendat platile pana in 21 iulie.

In cursul week-end-ului, mesaje difuzate pe internet si pe telefoanele mobile au provocat panica la Sofia, unde clientii au luat cu asalt ghiseele First Investment Bank (FIB), a treia banca a tarii.

Luni dimineata s-au format din nou cozi la ghiseele FIB, dar mai mici decat cele din 27 iunie, cand s-au retras din banca 400 de milioane de euro doar in cursul diminetii.

Duminica, presedintele bulgar, Rossen Plevneliev, si principalele partide au garantat stabilitatea financiara si politica a tarii.

"Nu exista o criza a sectorului bancar. Exista o criza de incredere si un atac criminal", a subliniat presedintele, pe un ton ferm. Sase persoane au fost arestate sambata si duminica "pentru difuzarea de informatii false".

Bulgarii au vie in memorie teama de hiperinflatie, care a constrans 14 banci sa intre in faliment in 1996-97.

Dispozitivul aprobat luni de Bruxelles "furnizeaza o lichiditate proportionala si necesara ca raspuns la evenimente externe, care nu sunt legate de banci", a explicat Comisia.

Aceasta linie de credit pusa la dispozitia bancilor este "o masura de precautie la care nu va fi nevoie, probabil, sa se recurga", a sustinut Biser Manolov, seful fondului public de garantare a depozitelor.