Consumatorii casnici vor plati incepand de marti facturile la energie cu 2,6% mai mici (in medie), vor beneficia de roaming mai ieftin, dar tot de marti pretul gazelor pentru populatie va creste cu 2,5% iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%. Companiile vor fi scutite integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit in echipamente tehnologice de arti 1 iulie. De asemenea, creste salariul minim pe economie la 900 de lei. Taxa pentru energia electrica si termica produse in cogenerare va fi redusa si tot de marti 27 de taxe si tarife parafiscale sunt eliminate sau comasate. Vezi mai jos ce schimbari aduce 1 iulie in materie de preturi si tarife.

  • Consumatorii casnici vor plati de la 1 iulie facturi la energie mai mici cu 2,6%, in medie

Consumatorii casnici vor plati de la 1 iulie facturi la energie mai mici cu 2,6%, in medie, unul dintre factorii care vor determina ieftinirea curentului fiind diminuarea contributiei pentru cogenerarea de inalta eficienta. Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un ordin pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor casnici si asimilati clientilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate si Avizele pentru tarifele CPC (componenta de piata concurentiala) pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014.

"Prin aplicarea prevederilor actelor de mai sus, desi preturile din grila tarifara aprobata prin Ordinul ANRE nr. 57/2014 au fost majorate cu 1,89%, ca urmare a recunoasterii in pretul de achizitie reglementat a impozitului pe constructii, la consumatorii casnici se va inregistra o reducere a pretului energiei electrice (fara taxe) in medie cu 0,9%", arata ANRE.

Acest lucru se datoreaza in principal reducerii cu circa 3,5 % a valorii medii a tarifului CPC aferenta consumului casnic, combinata cu cresterea cu 10% a gradului de dereglementare, cat si scaderii pretului mediu de revenire la energia electrica facturata la tarife reglementate de 1,1%, ca urmare a scaderii valorii componentei de rezervare din factura corespunzator gradului de dereglementare, potrivit sursei citate.

  • Utilizatorii romani de telefonie mobila si internet mobil vor avea tarife mai mici pentru serviciile de roaming in calatoriile din spatiul Uniunii Europene

Utilizatorii romani de telefonie mobila si internet mobil vor avea tarife mai mici pentru serviciile de roaming in calatoriile din spatiul Uniunii Europene, incepand cu 1 iulie 2014, in cazul utilizarii planului tarifar de baza (Eurotarif), a anuntat miercuri Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Scaderile tarifare sunt intre 20-55% fata de tarifele aplicabile in prezent, astfel ca utilizatorii vor plati maximum 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel si cel mult 0,06 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), cea mai mare reducere fiind inregistrata in cazul serviciilor de date (inclusiv accesul la internet), pentru care tariful maxim va fi de 0,20 euro/MB (fara TVA).

Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligati sa il respecte in cadrul planului tarifar de baza (Eurotarif), dar ei pot sa puna la dispozitia clientilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanta. ANCOM le recomanda utilizatorilor sa analizeze oferta furnizorului propriu inainte de a pleca in calatorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine nevoilor proprii de comunicare.

Detalii, aici.

  • Gazele se vor scumpi cu 2,5% pentru populatie si cu 1,5% pentru firme, de la 1 iulie

Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%, a declarat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), prezent la Forumul Energetic Regional FOREN 2014.

Prudential, am decis sa crestem ponderea gazelor de import in luna iulie, avand in vedere conflictul dintre Rusia si Ucraina, astfel ca vom ajunge la un import de 10% din consum, in special pentru a depozita aceste gaze si a intari siguranta in aprovizionare. Acest lucru va insemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care platesc preturi reglementate si de 2,5% pentru consumatorii casnici', a explicat Havrilet.

Pretul gazelor de productie interna nu va fi modificat, a mai spus oficialul ANRE.

El a precizat ca, potrivit calendarului de liberalizare a pietei gazelor stabilit in 2012, pretul pentru populatie ar fi trebuit majorat cu 3%, insa scumpirea va fi mai mica in urma modificarii conditiilor din piata.

'Calendarul de liberalizare prevedea, pentru tot anul, o scumpire de 10%, insa majorarea de pret pentru gazele livrate populatiei nu va fi mai mare de 7-8%', a adaugat Havrilet.

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI in 2012, pretul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat in totalitate la 31 decembrie 2018.

Pentru consumatorii industriali, calendarul prevede liberalizarea totala la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii pana la 31 decembrie 2015.

  • Companiile vir fi scutite de la plata impozitului pentru profitul reinvestit in echipamente tehnologice

Agentii economici vor fi scutiti integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit in echipamente tehnologice, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru, iar pentru aplicarea acestei facilitati fiscale va fi luat in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 iulie 2014 si investit in echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru produse sau achizitionate dupa aceasta data. Impactul bugetar este estimat la 137,5 milioane lei in 2014.

Scutirea de impozit a profitului reinvestit se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, si se va aplica pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.

  • 27 de taxe si tarife parafiscale se elimina incepand de mart

In sedinta sa din 20 mai, Guvernul a hotarat ca un numar de 27 de taxe si tarife parafiscale sa fie eliminate sau comasate; prin ordine de ministru sau decizii ale presedintilor de institutii care gestioneaza tarife ar urma sa fie reduse inca 65 de taxe, fiind vizate astfel in total 92 de taxe parafiscale.

Detalii, aici.

  • Taxa pentru energia electrica si termica produse in cogenerare va fi redusa, incepand de marti, 1 iulie, cu aproape 46%

Taxa pentru energia electrica si termica produse in cogenerare va fi redusa, incepand de marti, 1 iulie, cu aproape 46%, la 0,00996 lei pe kWh, potrivit unui ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

"Se aproba contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta la o valoare de 0,0096 lei/kWh, exclusiv TVA", potrivit ordinului sefului ANRE, Niculae Havrilet.

Taxa este perceputa in baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investitiile in tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, si a fost autorizata de Comisia Europeana in 2010.

Valoarea contributiei pentru cogenerare a fost anul trecut de 0,0231 lei/kWh, iar in acest an a fost redusa cu 20,4%, la 0,01838 lei/kWh. Aceasta scadere s-a reflectat in facturile consumatorilor printr-o diminuare de 4 lei a valorii bonusului, de la 21 la 17 lei.

Tot din 1 iulie, exporturile de energie electrica din Romania vor fi scutite de plata taxei de cogenerare, pentru a stimula vanzarea de energie catre alte state.

De aceasta taxa beneficiaza 37 de companii. ANRE a propus Guvernului in octombrie anul trecut sa reduca spijinul acordat pentru un sfert dintre producatorii energie si caldura in cogenerare, intrucat a constatat ca acestia au benificiat de un ajutor prea mare.

  •  Incepand de marti, 1 iulie 2014, intra in vigoare cea de-a doua majorare a salariului minim brut pe tara

Incepand de marti, 1 iulie 2014, intra in vigoare cea de-a doua majorare a salariului minim brut pe tara stabilita pentru anul 2014, printr-o hotarare a Guvernului de la sfarsitul anului trecut.

Astfel, potrivit HG nr. 871/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013, pentru anul 2014 erau prevazute doua etape de majorare, una incepand cu 1 ianuarie 2014, cand salariul minim a crescut de la 800 lei, cat era stabilit in 2013, la 850 lei, iar cea de-a doua, incepand cu data de 1 iulie 2014, cand se majoreaza de la 850 lei la 900 lei.

Deci, de marti 1 iulie salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna in anul 2014, reprezentand 5,357 lei/ora,prevede art. 1, alin. (2) din hotarare. Pe langa sumele mai mari pe care angajatorii le vor avea de platit , cresterea salariului minim va mari si cuantumul amenzilor.

Punctul de amenda pentru soferii care incalca regulile de circulatie a crescut de la 85 la 90 de lei, reprezentand 10 la suta din salariul minim brut pe tara, care a fost majorat, de la aceeasi data, la 900 de lei. Potrivit Codului Rutier, amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate, conform Mediafax.

Contraventiile sunt impartite in clase de sanctiuni, carora le corespunde un numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta. Astfel, soferii pot primi intre doua si 20 de puncte-amenda. In cazul persoanelor juridice, pot fi date intre 21 si 100 de puncte-amenda.

Cele mai mici amenzi sunt date, printre altele, pentru nesemnalizarea la schimbarea directiei de mers, nepurtarea centurilor de siguranta, nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului, iar cele mai mari pentru detinerea, montarea sau folosirea in circulatia pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonora sau luminoasa pe vehiculele care nu au acest drept, nerespectarea regulilor privind remorcarea vehiculelor, transportul copiilor in varsta de pana la 12 ani sau al animalelor pe locurile din fata ale vehiculelor, stationarea neregulamentara pe drumurile publice in conditii de vizibilitate redusa.

De asemenea, cele mai mari amenzi, la care se adauga si suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile, sunt date soferilor aflati sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie infractiune, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si sonore sunt in functiune, depasirea cu mai mult de 50 de kilometri pe ora a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul.