Evolutia pietei fortei de munca in luna mai a fost influentata de intarzierea investitiilor in economie, in contextul incertitudinilor induse de anul electoral (cu impact asupra deciziilor fiscal-bugetare), a contextului regional (situatia din Ucraina), dar si a faptului ca exporturile si industria s-au apropiat de nivelul potential in primavara acestui an. Practic, in luna mai, rata somajului a intrerupt tendinta descendenta din ultimele luni, scriu intr-o nota transmisa marti economistii din cadrul Departamentului de analiza a Bancii Transilvania, la cateva minute dupa ce Statistica a anuntat rata somajului din luna mai.

"Conform datelor INS numarul de someri s-a majorat cu 16.000 luna/luna in mai, la 718.000. Comparativ cu mai 2013 numarul de someri s-a redus cu 5.000. Rata somajului s-a majorat de la 7.1% in aprilie la 7.3% in mai, nivelul maxim din luna ianuarie. Rata somajului la barbati a crescut la 7.9% in mai (de la 7.7% in aprilie), nivelul maxim din luna decembrie 2013. De asemenea, rata somajului la femei a urcat la 6.5% (de la 6.3% in aprilie)", se arata in materialul analistilor, coordonati de dr. Andrei Radulescu, senior economist al BT.

"In primele 5 luni ale anului rata medie a somajului s-a situat la 7.2%, in stagnare comparativ cu perioada similara din 2013.

Dupa cum se poate nota in graficul alaturat acest nivel al somajului este determinat, in principal, de componenta structurala. Cu alte cuvinte, pentru reducerea somajului este imperativ necesara relansarea fluxurilor investitionale productive (publice si private) in economie.

Conform scenariului macroeconomic central rata medie anuala a somajului ar putea sa scada de la 7.3% in 2013 la 7.1% in 2014 si 6.2% in 2015. In acest scenariu rata somajului se va reduce sub 7% pana la finele anului curent si sub 6% pana la final de 2015. Acest scenariu are la baza perspectivele de relansare a investitiilor productive pe plan intern, de natura durabila, incepand din acest an. Mentionam faptul ca acest scenariu central va fi revizuit in perioada urmatoare", se mai arata in document.