Interdictia aplicata de Rusia exporturilor de carne de vita din Romania nu ne afecteaza, nivelul comertului cu vite al Romaniei fiind aproape inexistent. Exporturile de vite din Romania s-au cifrat anul trecut la circa 100 de milioane de euro, dar Rusia nu a fost o tinta a acestor livrari. Exporturile romanesti catre Federatia Rusa pe primele 3 luni din 2014 au fost de circa 390 milioane euro, asta insemnand putin peste 3% din totalul exporturilor Romaniei. Cele mai mari exporturi la rusi fac parte din categortia "masini si echipamente de transport", valoarea acestora fiind de peste 221 milioane de euro in primul trimestru din 2014.

exporturi animale alimenteFoto: Hotnews

Potrivit INS, tarile partenere situate pe primele 10 locuri in derularea exporturilor din perioada 1.I-31.III 2014

(reprezentand 63,6% din total exporturi) au fost: Germania (19,9% din total exporturi), Italia (11,4%), Franta (7,0%), Ungaria (5,0%), Turcia (4,6%), Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (4,2%), Bulgaria

(3,5%), Federatia Rusa (3,1%), Spania (2,5%) si Polonia (2,4%).

Tarile partenere situate pe primele 10 locuri in derularea importurilor din perioada 1.I-31.III 2014 (reprezentand 67,5% din total importuri) au fost: Germania (18,8% din total importuri), Italia (10,8%),

Ungaria (7,8%), Franta (6,4%), Polonia (4,4%), Kazahstan (4,1%), Federatia Rusa (4,1%), R.P.Chineza (3,8%), Austria (3,8%), Olanda (3,5%).

Exporturile de bovine vii ale Romaniei sunt peste potential, daca tinem seama ca Romania este pe locul 10 dupa numarul de vite avand in vedere ca in functie de septel economia locala este pe locul zece. Liderul exporturilor de vite din UE este Franta, tara ce detine si cel mai mare septel al blocului comunitar.

Vezi mai jos graficul Eurostat privind productia de carne de bovine din UE

Partea proasta este ca Romania exporta vitei, dar o mare parte acestia ajung in strainatate la marile ingrasatorii, care isi dubleaza castigurile dupa ce aduc vitele la o greutate medie de 1000 de kg. Procesatorii de carne din Romania s-au orientat in ultimii ani catre furnizori externi pentru carnea de vita deoarece marile ferme din Europa sacrifica animalele la o greutate medie de peste 1.000 de kilograme, fata de 400-500 de kilograme in Romania. In consecinta, rezulta o productivitate mai mare, cu influenta directa asupra preturilor, scrie ZF.

Grosul vitelor ce pleaca la export din Romania se indreapta fie catre vestul Europei, unde ajung in ferme de ingrasare din Croatia sau Italia, fie catre Portul Constanta, unde sunt incarcate in vapoare si trimise la export catre tarile din Orientul Mijlociu si din zona Golfului Persic.

Costul furajelor reprezinta cea mai mare parte a costurilor dintr-o afacere de crestere a bovinelor, iar un an cu o recolta buna cum se estimeaza a fi 2014 ar putea da o gura de oxigen exportatorilor.

Reamintim ca rusii au anuntat aplicarea unei interdictii privind exporturile de carne de vita provenind din Romania, potrivit site-ului in limba engleza al agentiei Itar-Tass.

Conform Itar-Tass, o epidemie de encefalopatie spongiforma bovina in Romania, cunoscuta si sub denumirea de "boala vacii nebune", ar fi fost consemnata de Biroul International pentru Epizootii.

Ultima interdictie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusa acum 30 de ani Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdictia abia in septembrie 2013.

Presedintele ANSVSA Vladimir Manastireanu a declarat marti seara, pentru MEDIAFAX- dupa ce Rusia a anuntat interzicerea importurilor de carne de vita din Romania invocand boala vacii nebune - ca exista o suspiciune de "caz atipic" depistat la o carcasa, nefiind insa cunoscuta provenienta animalului.

"Suntem in ancheta de aproximativ o luna si jumatate legat de acest caz, insa nu putem vorbi de o evolutie a acestei boli pe teritoriul Romaniei. Daca la finalul anchetei, ce presupune si teste in laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirma ca este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia in considerare si nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranta alimentara a populatiei", a spus Manastireanu.

El a tinut sa sublinieze ca in momentul de fata, din informatiile pe care le detine, situatia "nu e foarte grava", precizand o data in plus ca este vorba despre un "caz atipic", care nu este luat in considerare la nivel european si, implicit, nici in Romania.

Romania a primit recent din partea Organizatiei Internaionale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaste statutul de tara cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune".