Erste Group, proprietarul BCR, anticipeaza pentru acest an cresterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria si Romania, ceea ce va alimenta o pierdere neta de 1,4-1,6 miliarde de euro, scrie Mediafax.

In Romania, majorarea provizioanelor de risc reflecta masurile sporite adoptate recent de Banca Nationala, inaintea unei evaluari a calitatii activelor de catre Banca Centrala Europeana (BCE), pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar intr-o maniera accelerata si implementarea de catre BCR a unor estimari mai scazute privind recuperarea, luand in considerare preturile obtinute pentru pachete mari de imprumuturi neperformante, se arata intr-un comunicat al Erste Group.

Ca urmare a majorarii provizioanelor in Romania, Erste Group va efectua un test asupa tuturor activelor intangibile (fondul comercial, brandul, valoarea relatiilor cu clientii), de circa 800 de milioane de euro, care ar putea avea ca rezultat revizuirea integrala in scadere a unora dintre acestea.

Ca urmare a acestor evolutii, Erste Group anticipeaza in cazul Romaniei o normalizare totala a costurilor de risc la 1%-1,5% din imprumuturile brute medii ale clientilor, incepand din 2015, insotita de o reducere accelerata a creditelor neperformante (cu circa 800 de milioane euro, respectiv 25% fata de sfarsitul anului 2013) in 2014, precum si o crestere semnificativa a ratei de acoperire a creditelor neperformante.

Erste prognozeaza totodata un rezultat operational mai scazut, dar sustenabil.

Directorul general al BCR, Tomas Spurny, a declarat ca banca intra in semestrul al doilea cu intentia de a curata bilantul.

"In contextul strategiei noastre, recomandarile de reglementare reprezinta o oportunitate de a accelera rezolvarea portofoliului istoric de credite neperformante. Suplimentar fata de masurile de curatare a bilantului, avem in plan investitii semnificative in capacitatea noastra de a fi competitivi pe segmentele retail si corporate. Desi implementarea acestor masuri afecteaza profitabilitatea pe termen scurt, suntem pe calea cea buna. Privit in contextul general, acceleram redresarea bancii, imbunatatind capacitatea noastra de a livra rezultate financiare puternice, generate de baza sanatoasa si solida a bancii. Iar aceasta baza, activitatea comerciala curenta, prezinta semne de imbunatatire continua, considerand estimari prudente si capital suficient de puternic. BCR inregistreaza in acest moment o cota de piata respectabila pe segmentul creditarilor noi, precum si o consolidare semnificativa a bazei de depozite", afirma Spurny intr-un comentariu.

BCR a inregistrat in primul trimestru un profit net de 1 milion lei, de la o pierdere de 10,2 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut, iar activele institutiei de credit s-au redus cu 6,8% fata de 31 martie 2013, la 65,8 miliarde lei (14,75 mld. euro).

Rata creditelor neperformante a crescut la 30,2% din totalul portofoliului de imprumuturi, din cauza reducerii totale a portofoliului de credite, in special pe segmentul corporate, iar rata de acoperire a creditelor neperformante se situa la 61,1%, peste nivelul de 58% din primul trimestru al anului trecut.

Anul trecut, cea mai mare banca din Romania a inregistrat un profit net de 598,7 milioane lei, fata de o pierdere de 1,22 miliarde lei in 2012, la active in scadere cu 8,9%. Rata creditelor neperformante a fost de 29,2% la finele anului.

In cazul Ungariei, cresterea provizioanelor are legatura cu masurile guvernului in cazul creditelor in valuta, care vor fi legate de corectarea retroactiva a spread-ului intre cerere si oferta aplicat imprumuturilor in valuta, de eliminarea dobanzilor unilaterale si de modificarea comisioanelor, care urmeaza sa fie aprobate de Parlament vineri, 4 iulie.

Orice costuri suplimentare legate de eliminarea totala a creditelor in valuta, anuntata de guvernul ungar pentru a doua jumatate a acestui an, nu sunt incluse in estimarile actuale ale Erste.

Banca austriaca anticipeaza in Ungaria o normalizare treptata a costurilor de risc la 1,5%-2%, pana in 2016, din imprumuturile brute medii ale clientilor, dupa finalizarea masurilor guvernamentale. Erste Group estimeaza totodata un rezultat operational mai redus dar sustenabil, ca urmare a nivelului mai scazut al veniturilor nete din dobanzi.

La nivel de grup, Erste anticipeaza un rezultat operational care, in pofida tendintelor operationale stabile, va si usor sub prognoza pe 2014, din cauza rezultatelor operationale mai slabe dinh Romania si Ungaria.

In cazul rezultatului net, Erste Group se asteapta in 2014 la o pierdere de 1,4-1,6 miliarde de euro.

Erste Group anticipeaza ca la sfarsitul acestui an va inregistra un raport Tier 1 (intre capitalul de baza si activele ponderate in functie de risc) de 10%, fara sa fie nevoie ca banca sa isi majoreze capitalul.

Banca estimeaza imbunatatirea rezultatelor post-provizioane si a profitului net in 2015, in pofida unui nivel inca disproportionat al costurilor.

"Suntem convinsi ca aceste masuri ne vor ajuta sa trecem confortabil de evaluarea activelor si testul de stres. Ceea ce este mai important este ca prin aceste masuri am facut tot posibilul pentru a evita efectele exceptionale, dupa 2015. Acestea se vor reflecta si intr-un profit net mai stabil si mai mare al Erste Group", a comentat Andreas Treichl, directorul general al Erste Group.

Banca va publica o actualizare completa a estimarilor odata cu anuntarea rezultatelor financiare din primul semestru, pe 31 iulie.