In luna mai 2014, salariul mediu brut a fost de 2328 lei, cu 2,8% mai mic decat in luna aprilie 2014, a anuntat luni Statistica. Salariul mediu net a fost de 1682 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 53 lei (-3,1%). Cele mai mari salarii s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5512 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (959 lei), se mai arata in comunicatul Statisticienilor. Aceasta scadere se datoreaza faptului ca in luna aprilie au fost Pastele, ocazie cu care anumite companii au dat prime salariatilor, urcand valoarea salariului mediu/industrie. In luna urmatoare, cand primele nu s-au mai acordat, a rezultat in mod evident o valoare mai mica a salariului.

  • Mai 2014 comparativ cu Aprilie 2014

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net se datoreaza nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), precum si angajarilor de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 20,7% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii);
  • intre 10,0% si 17,5% in telecomunicatii, extractia carbunelui superior si inferior, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), extractia minereurilor metalifere, colectarea si epurarea apelor uzate;
  •  intre 8,0% si 10,0% in fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea bauturilor, transporturi aeriene;
  •  intre 5,0% si 8,0% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, industria metalurgica, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), captarea, tratarea si distributia apei, transporturi pe apa.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea primelor ocazionale si a sumelor din profitul net, de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 28,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
  •  intre 4,0% si 8,5% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor din tutun, transporturi terestre si transporturi prin conducte;
  • intre 1,5% si 2,5% in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), activitati de servicii administrative si servicii suport.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: invatamant (1,9%), sanatate si asistenta sociala (0,4%), administratie publica (0,2%).