Exporturile romanesti de carne de porc catre Elvetia sunt ca si inexistente, arata Statistica. Trimitem in tara cantoanelor diverse marfuri, dar in privinta carnii de porc chiar nu contam. In primele 3 luni din acest an, Romania a avut exporturi catre Elvetia in valoare de 72 milioane de euro si a importat produse elvetiene in valoare de 108,5 milioane euro. De partea cealalta, productia de carne de porc a elvetienilor a scazut anul trecut la 180.000 de tone (contractie de 3%) in vreme ce importurile de carne de porc au urcat cu 50%, la peste 14.000 de tone, se arata intr-un raport al asociatiei producatorilor de carne din Elvetia. Chiar si consumul de carne de porc a scazut usor anul trecut, la 23,46 kg/locuitor/an. Aceasta este insa o medie, cunoscut fiind faptul ca cei care consuma mai mult porc sunt locuitorii din partea germanica a Elvetiei.

exporturi elvetiaFoto: Hotnews

Mai jos, structura exporturilor romanesti catre Elvetia, pe primele 3 luni din 2014:

Pentru elvetieni, carnea de porc ramane principalul produs de origine animala consumat, urmata de carnea de vita, potrivit Raportului citat mai sus.

De asemenea, productia indigena de carne de porc din Elvetia s-a ajustat usor in 2013, elvetienii mizand tot mai mult pe importurile de carne de porc din strainatate. Tarile de unde Elvetia aduce cea mai mare cantitate de carne de porc ramane Olanda (din Europa) si Chile (din spatiul non-european). Romania nu figureaza in lista primilor 20 de furnizori de carne de porc, potrivit datelor oficiale helvete.

Cum arata piata globala a carnii de porc?

  • Numarul porcinelor este in scadere in intreaga Uniune Europeana, arata un raport realizat de grupul de lucru pentru sectorul porcinelor din Uniunea Europeana pe baza datelor transmise de statele membre, citat de asociatia germana a producatorilor de carne de porc VDF.
  • Exporturile de carne de porc au totalizat 3 milioane de tone in 2012, in scadere cu 100.000 de tone fata de 2011.
  • Principalele piete de desfacere pentru carnea de porc europeana raman Rusia si China, care absorb 25, respectiv 22 procente din volumul total al exporturilor.
  • Importurile de carne de porc in Uniunea Europeana sunt, de asemenea, in scadere cu 7,2%
  • Pentru prima jumatate a anului 2014 specialistii se asteapta la stagnarea preturilor la un nivel usor sub media perioadei, dar peste media anului 2010 si 2012 (1,69, respectiv 1,71 EUR/kg carcasa).
  • In anul 2012 pretul mediu al unui kilogram de carcasa de porc clasa E (58% carne, grasime pana la 1,32%) a fost de 1,70 EUR/kg.

"Efectivele de porci au scazut in ultimii cinci ani de la 4.245 mii capete in 2008 la 4.054 mii capete in 2013, chiar daca s-a semnalat o crestere a efectivelor de animale din ferme de la 1.381 mii capete in 2008 la 1.770 mii capete in 2013. Criza economica din 2009-2010 a dus la scaderea puternica a numarului de scroafe din ferme. In 2009 aveam 133.000 scroafe, am ajuns apoi la 123.000 capete, intr-un singur an am pierdut aproximativ 10% din numarul total de scroafe. In 2011 am pierdut inca 10%, apoi usor am inceput sa crestem si tendinta este, in continuare, de crestere", a aratat Adrian Balaban, membru in consiliul director al APCPR.

  • Pricipalii furnizori de purcei pentru Romania sunt Olanda, Germania si Ungaria. Sper sa-i convingem pe unii investitori din Olanda si Germania sa investeasca in Romania, sa creeze ferme de scroafe. Cred ca pentru ei ar fi o oportunitate buna, pentru ca pretul pe care-l pot obtine pe piata din Romania este mai mare decat cel pe care il pot obtine pe pietele proprii, a mai spus Adrian Balaban.
  • Desi numarul de purcei vii importati a crescut in ultimii ani, importurile de carne de porc au scazut la aproximativ 30% din consumul intern, in conditiile in care in 2008 avea o pondere de 38%.
  • Pretul carnii de porc la poarta fermei nu va inregistra fluctuatii mari fata de nivelul actual pana prin septembrie-octombrie, estimeaza Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR). El a declarat pentru Bursa ca, potrivit datelor de la producatori, un kilogram de porc in viu la poarta fermei se vinde cu 6,3-6,4 lei. Cu toate acestea, crescatorii de porc sunt preocupati cu privire la recolta de cereale din acest an si preturile care vor fi practicate. "Evident pentru noi ar fi bine ca cerealele sa fie ieftine, insa avand in vedere ca recolta intarzie in multe zone din tara din cauza fenomenelor meteo, suntem inca ingrijorati fata de evolutia preturilor", a mai spus Ladosi.
  •  In primele zece luni ale anului trecut, Romania a importat 121.000 de tone de carne de porc, in valoare de 223 milioane de euro, si 33.000 de tone de porci vii, care au costat 80 de milioane de euro. Comparativ cu perioada similara din 2012, cantitate de carnea de porc importata a scazut cu 5,4%, insa a crescut cu 2,2% ca valoare. In acelasi timp, greutatea animalelor vii importate a coborat cu 2,7%, dar s-a platit pentru ele cu 5,3% mai mult.
  • Cantitatea de carne de porc importata in 2012 a depasit 156.000 de tone, fata de 158.000 de tone in 2011, si a costat 267 de milioane de euro (269 milioane euro in 2011). In 2012 s-au importat 40.500 de tone de porci vii, pentru care au fost platite 90 de milioane de euro, in timp ce importurile de porci vii in anul anterior au fost de 29.500 de tone (62 de milioane de euro).

De la 1 ianuarie, Romania poate exporta carne de porc in statele Uniunii Europene, dupa ce in ultimii zece ani acestea au fost sistate din cauza restrictiilor impuse ca urmare a descoperirii unor cazuri de pesta porcina.

Cea mai mare parte a carnii de porc importata de Romania provine din Germania, cu 19,2 milioane euro in primul trimestru, urmatoarele doua surse ca valoare si volum fiind Ungaria si Spania. In total, importurile din cele trei tari totalizeaza aproape 35 milioane de euro in perioada ianuarie-martie.