Prima inflatie confirmata de istorici vine de la Burebista, care a dispus taierea vitei de vie din Dacia, lucru ce a provocat explozia preturilor la vin dar si la adancirea deficitului comercial, intrucat Dacia a importat in cantitati uriase vin de la romani dar si din Bulgara de astazi. Azi, vinul mai conteaza doar 25 de unitati din cele 10.000 ale cosului de consum. Joi, Statistica a transmis ca preturile de consum din Romania au scazut cu 0,3% in luna iunie, iar inflatia anuala a coborat la 0,66%, un nou minim istoric dupa cel din mai, pe fondul ieftinirii alimentelor cu 0,7% si a tarifelor la servicii cu 0,2%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Dar fiecare resimte in mod individual cresterea preturilor, asa incat, un consumator de miere de albine (aliment care a inregistrat printre cele mai mari scumpiri) va avea senzatia ca preturile au crescut mai mult decat unul care nu consuma produsul apicol.

Citeste si "Logica inflatiei romanesti"

"..ajungind in fruntea neamului sau, care era istovit de razboaie dese, getul Burebista l-a inaltat atit de mult prin exercitii, abtinere de la vin si ascultare fata de porunci, incit, in citiva ani, a faurit un stat puternic si a supus getilor cea mai mare parte din populatiile vecine. Ba inca a ajuns sa fie temut si de romani. Spre a tine in ascultare poporul el si-a luat ajutor pe Deceneu, un sarlatan care ratacise multa vreme prin Egipt, invatind acolo semne de prorocire. Ca o dovada pentru ascultarea ce i-o dadeau [getii], este si faptul ca ei s-au lasat induplecati sa taie vita de vie si sa traiasca fara vin" (Strabon, Geografia, VII, 3, 11)

Revenind in zilele noastre, nota faptul ca inflatia anuala a coborat astfel de la 0,94% in mai, in aprilie fiind atins cel mai ridicat nivel din acest an, de 1,21%, din cauza efectului de baza (in luna aprilie 2013 preturile de consum au urcat cu doar 0,11%).

"Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (iulie 2013 - iunie 2014) fata de precedentele 12 luni (iulie 2012 - iunie 2013), determinata pe baza IPC este 1,7%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,5% ", se arata intr-un comunicat transmis joi de Institutul National de Statistica (INS).

Citeste si Inflatia lui Isarescu: o abordare mai neortodoxa, cu Ionescu si Popescu

Preturile marfurilor alimentare au scazut in iunie cu 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,2%, in timp marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,1%

  •  Cele mai importante scaderi de preturi au fost inregistrate in iunie la cartofi (-9,5%), legume si conserve (-5,5%), oua (-3,9%), zahar (-2,7%), citrice si alte fructe meridionale (2,5%).
  • Cele mai mari scumpiri s-au consemnat la miere de albine (1%), fasole boabe si alte leguminoase (0,6%), fructe proaspete (0,4%) si incaltaminte (0,2%).

BNR a revizuit in luna mai prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,5% la 3,3%, sub limita superioara a intervalului de variatie de 2,5% plus minus un punct procentual. Pe de alta parte, multi analisti anticipeaza ratarea tintei de inflatie sau incadrarea la limita.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca banca centrala nu are certitudinea ca rata anuala a inflatiei va ramane la acelasi nivel pe tot anul si in 2015, analizand inca posibilitatea de reducere a prognozei.