Pe termen scurt ne asteptam la o dinamica a productiei industriale la un ritm usor peste potential (estimat econometric la 6%-7% an/an in prezent), ceea ce ar putea determina companiile sa relanseze gradual fluxurile investitionale productive pentru majorarea acestuia, scrie economistul sef al BT, Andrei Radulescu, intr-un raport transmis joi. Conform scenariului macroeconomic central revizuit recent investitiile productive ar putea creste cu 2.4% an/an in 2014. Ne asteptam la relansarea durabila a investitiilor incepand cu a doua jumatate a anului curent, evolutie sustinuta de: declinul costurilor de finantare catre niveluri minime record; relansarea economica europeana; scutirea de impozit a profitului reinvestit de la 1 iulie; premise de relansare durabila a creditarii (in special in RON); perspective de relansare a investitiilor publice (conform Bugetului de Stat acestea ar trebui sa atinga 6% din PIB in 2014), se mai arata in Raport.

Institutul National de Statistica (INS) a publicat dinamica productiei industriale in luna mai si primele cinci luni ale anului. Conform datelor INS productia industriala a revenit pe crestere in mai, consemnand un avans lunar de 2.6%. Ramurile utilitati, prelucratoare si extractiva au crescut cu ritmuri lunare de 1.8%, 2.5%, respectiv 6.3%.

Raportat la mai 2013 productia industriala a crescut cu 12.5%, cea mai buna dinamica din primavara anului 2013. Aceasta evolutie a fost determinata de dinamica industriei prelucratoare (+14.1% an/an), sustinuta de impulsul cererii externe, dar si de revenirea cererii de consum privat. De asemenea, ramurile utilitati si extractiva au crescut cu 2.3% an/an, respectiv 8.3% an/an.

In primele cinci luni ale anului productia industriala a consemnat un avans de 8.7% an/an, evolutie determinata de dinamica industriei prelucratoare (+10.2% an/an). Ramura extractiva a urcat cu 0.2% an/an, in timp ce ramura utilitati a scazut cu 1.3% an/an.

In analiza pe marile grupe industriale se noteaza dinamica componentelor bunuri de capital (+14% an/an) si bunuri de consum indelungat (+8.6% an/an), evolutii determinate de momentul economic favorabil la nivel de exporturi si consum privat.