Directia Nationala Anticoruptie a trimis joi in judecata 28 de persoane care ar fi participat la fraudarea Bancii Comerciale Romane, Sucursala Alba. Din cei 28, fac parte manageri relatii corporate, dar si directorul unui Centru de relatii corporate care ar fi pus la dispozitie - prin intermediul a 56 de credite - peste 11 milioane de euro unor clienti, bani ramasi nereturnati. Acesta nu este primul si cu siguranta nu va ramane ultimul caz de frauda bancara, aproape niciuna din marile banci locale nescapand de fraudele interne. Mai jos gasitit o scurta recapitulare a celor mai mari cazuri de frauda bancara.

Vezi aici cum arata un manual anti-frauda al unei banci locale.

  • 2005. BCR Novaci- frauda de 70 milioane euro

In anul 2005 s-a inregistrat cel mai complex caz de frauda bancara din Romania. E vorba de cazul BCR Novaci. Au fost implicati mai multi angajati de rang inalt din BCR, Romanian International Bank si Banca Romaneasca. Prejudiciul estimat a fost de peste 243,1 milioane lei (circa 70 de milioane de euro). Dosarul a fost intocmit ca urmare a sesizarilor privind acordare de credite in conditii nelegale sau cu incalcarea normelor bancare in valoare de peste 78,8 milioane lei (788 miliarde lei vechi).

Citeste aici mai multe despre cazul BCR Novaci

  • 2008. BRD. O casiera isi transfera in cont 2,2 milioane de dolari

In februarie 2008 un alt incident legat de transferul ilegal al unei sume importante de bani s-a petrecut la o sucursala a BRD din Craiova. O casiera angajata a fost arestata, dupa ce procurorii DIICOT Timis au intrat pe "firul" unei escrocherii care se putea transforma intr-una din cele mai mari fraude din sistemul bancar autohton. Pe data de 1 februarie, casiera Mihaela Bitu, care in trecut a lucrat la Royal Casino a folosit fara drept parola de acces a directorului sucursalei bancare si a transferat in conturile unor persoane din Bucuresti si Timisoara suma de 8.000.000 de lei (aproximativ 2.200.000 euro) din conturile companiei CEZ Oltenia, deschise la respectiva banca. BRD a sesizat frauda la doua ore de la transferul bancar: datorita sistemelor de control interne BRD a reusit sa blocheze conturile in care au ajuns banii CEZ Oltenia. Suma a fost recuperata aproape in totalitate, BRD mai avand de recuperat doar 30.000 euro din totalul de 2,2 milioane euro.In acest caz sunt puse sub inculpare patru persoane care au si fost arestate, si inca trei invinuiti fata de care se efectueaza cercetari pentru constituire de grup infractional organizat.

  • Tot 2008. Un director Bancpost fura 100.000 euro din seiful bancii dupa care se arunca de pe bloc

In ianuarie 2008 directorul in varsta de 26 de ani al unei sucursale Bancpost din Bucuresti a sustras peste 100.000 de euro din seiful institutiei pe care o conducea. Mai mult de jumatate din suma a pierdut-o la cazinou, dupa care s-a aruncat de la etajul opt al unui bloc. El avea datorii mari la camatari, de la care lua constant bani pentru a putea juca in cazinouri. Frauda a fost posibila prin incalcarea regulamentului intern al bancii care stipula ca doua persoane din cadrul unei sucursale, directorul si un alt angajat, au accces la seif, insa niciodata unul fara celalalt. Cu toate acestea directorul le-a impus subalternilor propriul sau regulament: cheile de la seif le avea numai el si intra ori de cate ori voia.

  • BRD, frauda de 85 milioane de euro

Procurorii DIICOT arata in referatul privind propunerea de arestare a 12 persoane implicate in fraudarea a 85 de milioane de euro, ca directorii BRD Unirea si Dorobanti, Adrian Martis si Andrei Nanu, au coordonat intreaga activitate infractionala din interiorul institutiei pe care o conduceau, potrivit Mediafax.

"Gruparea a fost sustinuta si sprijinita in diferite faze de mai multe persoane, care au actionat in mod coordonat intr-o perioada bine determinata, avand o structura determinata, clara si roluri prestabilite pentru membrii sai in cadrul grupului", sustin procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in referatul cu propunerea de arestare a lui Adrian Martis (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanti), Elena Blaga, Orlando Ionut Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Vranceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter si Camilia Damiela Pop (notar).

Potrivit documentului, directorii Martis si Nanu au implementat la nivelul institutiilor bancare a caror activitate o coordonau de pe pozitiile manageriale detinute, un mod de lucru prin care au determinat mai multi functionari subordonati ierarhic sa incalce in mod repetat prevederile legale si normele bancare in vigoare cu privire la activitatea de acordar si prelungire a unor credite.

Sistemul implementat si intretinut de acestia menit a frauda banca si a le permite sa-si insuseasca nelegal sumele de bani astfel obtinute, in participatie cu ceilalti membrii ai grupului, pentru impunerea caruia si-au folosit intreaga expertiza in domeniu, dar mai ales puterea de decizie conferita de pozitia pe care erau incadrati, consta in creditarea succesiva a unor societati, mare parte neeligibile, in conditiile in care erau constituite garantii supraevaluate reprezentand proprietati imobiliare, indeosebi terenuri si garantarea Fondului de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), care, pe principiul consacrat drept suveica, utilizau o parte din banii obtinuti pentru a plati dobanzi exigibile si in unele situatii chiar pentru a rambursa parte din creditele scadente obtinute anterior de alte firme controlate de grupul infractional, evitand trecerea simultana la categoria neperformante a tuturor creditelor, si in acest fel generarea de suspiciuni privind existenta fraudei bancare.

Scopul constituirii grupului infractional organizat a fost acela de a obtine importante beneficii financiare ca urmare a savarsirii unor infractiuni economice cu consecinte deosebit de grave in dauna institutiilor bancare si ale statului, reprezentat de FNGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii), arata sursa citata.

Citeste aici mai mult.

  • 2007-2008 Volksbank. Fraude de la nivel inalt. Valoarea depaseste 4 milioane de euro

Procurorii DNA au trimis in judecata o grupare infractionala care a reusit sa ia credite de la o banca in valoare de noua milioane de euro, prezentand adeverinte false de venit. Din grupare fac parte un administrator de firma, un expert evaluator, directorul unitatii bancare din Bucuresti si un ofiter de credite. Cei doi sefi ai gruparii infractionale, directoare sucursalei bancare si administratorul unei firme de intermediere a incheierii contractelor de credit, au obtinut, in schimbul creditelor ilegale, 10% din valoarea acestora. HotNews a scris despre acest caz in 2010.

Reprezentantii bancii au confirmat la acea vreme documentele obtinute de HotNews.ro, dar au refuzat sa declare daca si cum a fost finalizata ancheta interna, invocand confidentialitatea datelor. Persoanele implicate s-au aratat chiar contrariate ca am reusit sa obtinem documentele, refuzand insa sa faca precizari pe marginea subiectului. Doar oficiali ai Bancii Centrale s-au marginit sa declare ca asemenea situatii nu sunt foarte rare si ca totul tine de managementul resurselor umane. "Cata vreme un om are acces la foarte multi bani si isi pierde cumpatul vazand cat de usor se poate fura, lucrurile pot scapa de sub control. Cazuri ca cele din banca amintita nu sunt foarte rare dar, din fericire pana la urma autorii sunt prinsi si raspund pentru faptele lor", au declarat pentru HotNews surse din BNR

Citeste aici mai mult

Citeste si topul tentativelor de frauda bancara la solicitarea de credite

sau

vezi ce a gasit un control intern, legat de modul in care se dadeau credite companiilor