Sari direct la conținut

Reducerea CAS: Cum s-a ajuns de la numeroase negocieri ineficiente la momentul Ponta "MTO"

HotNews.ro
Ministrul Finantelor si premierul la Cotroceni, Foto: Facebook/ Alaturi de presedintele nostru
Ministrul Finantelor si premierul la Cotroceni, Foto: Facebook/ Alaturi de presedintele nostru

​Discutia de la Controceni dintre presedintele Traian Basescu, presedintele Victor Ponta si ministrul Ioana Petrescu a fost prezentata, mai ales in spatiul virtual, ca o scena demna de Caragiale, a provocat un val de ironii si imagini-parodii, starnind hohote de ras. Insa, ignorand partea amuzanta, discutia aduce in atentie o problema serioasa: Este sau nu sustenabila reducerea CAS? In ultimii doi ani, au avut loc numeroase discutii, mai ales intre Guvern si FMI, pe aceasta tema. De fiecare data, aceasta intrebare a ramas fara raspuns. Niciodata Guvernul nu a putut sa spuna cum va sustine masura, de unde va lua banii.

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator a fost trecuta in programul de guvernare inca din 2012 cand s-a instalat primul Guvern Ponta. Atunci a fost si o tema de campanie electorala. Dupa alegerile din 2012 a urmat o pauza de cateva luni in care nu s-a pomenit nimic de reducerea CAS. La sfarsitul lui august 2013, Guvernul USL revine cu ideea, urmand sa convinga FMI ca este necesara masura incepand din 2014. Nimeni nu putea contesta ca pentru toti angajatorii din Romania ar fi fost o masura cu efecte benefice. Dar de fiecare data, Guvernul a esuat in incercarile sale de a primi unda verde de la FMI, motivul fiind clar: nu au fost gasite si masuri de contracarare a impactului bugetar negativ. Argumentele Guvernului legate de CAS nu au fost niciodata suficiente pentru tripleta FMI-Comisia Europeana-Banca Mondiala.

  • Istoria discutiilor

La sfarsitul lui august 2013, Victor Ponta anunta, dupa o sedinta a conducerii PSD (n.red. era o masura sustinuta intens de PNL), ca scaderea CAS (contributia la fondul de pensii) este „un obiectiv principal al USL. Ponta mai spunea atunci ca ministrul Finantelor si cel al Muncii „trebuie sa gaseasca solutiile in bugetul pe anul viitor (n.red. adica 2014) pentru a aplica aceasta promisiune”.

Discutiile vizau reducerea cu trei puncte procentuale, nu cu cinci cum era initial. Chiar si la o reducere de trei puncte procentuale, impactul era urias: trei miliarde de lei in bugetul general consolidat.Asa spunea ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, in septembrie 2013.

In noiembrie 2013, Guvernul discuta cu FMI despre reducerea cu trei puncte procentuale a CAS incepand cu 2014. Esec. FMI nu este de acord. Guvernul nu are de unde sa acopere golul provocat de o asemenea reducere.Crin Antonescu, inca partener al premierului Ponta, spunea atunci ca existau solutii de scadere acum cu 3 puncte, insa varianta nu a fost agreata de FMI.

Chiar daca nu a avut succes nici macar o reducere cu trei puncte procentuale, in 2014 este reluata ideea reducerii cu cinci puncte procentuale. La fel ca si acum, in februarie 2014, Traian Basescu spunea ca trebuie gasite mijloace de compensare, sa se puna ceva in loc. „Reducerea CAS este un subiect extrem de delicat. De ce e delicat? Pentru ca avem bugetul asigurarilor sociale deficitar. Orice reducere de CAS ne mareste deficitul bugetului asigurarilor sociale. Fara aceasta taxa se poate face o reducere de 1, 2, 3 procente, in functie de cum vor fi incasarile. La CAS. Undeva, in partea a doua a anului. Numai ca va trebui sa ne gandim ca o reducere de 1, 2, 3 procente aplicata anul acesta va insemna caetva sute de milioane de euro… Deci, anul acesta te poti juca cu deficitul, daca discutam de un 800 de milioane, gasesti mijloace sa-l compensezi, dar la anul avem o problema mare pentru ca nu mai e pe 6 luni, e pe 12”,spunea Basescu la TVR, in februarie 2014.

In aprilie 2014, Traian Basescu revine si spune ca sustine reducerea CAS, insa nu este suficient de inteligent sa inteleaga de unde se sustine masura, care ar insemna 5,5 miliarde de lei.

Intre timp, USL s-a destramat, iar PNL incepe sa critice Guvernul pentru faptul ca nu aproba reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. In luna mai vine cu o motiune de cenzura „Opriti Guvernul Ponta 3 – Guvernul coruptiei, demagogiei si minciunii”. Printre teme se afla si faptul ca nu se reduce CAS cu cinci puncte procentuale.

Cateva saptamani mai tarziu, in iunie, Guvernul a trimis Parlamentului un proiect de lege pentru scaderea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator de la 1 octombrie, prima zi a campaniei electorale. Masura nu avea nici de data aceasta acordul FMI si al Comisiei Europene. Guvernul nu pregatise nicio masura compensatorie. Cu toate acestea, Ponta spunea ca exista resurse in buget pentru a acoperi costul de circa 850 de milioane de lei pentru ultimul trimestru al anului.

Pe 2 iulie, proiectul de lege ce prevede reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator a fost adoptat, cu unanimitate de voturi, de Camera Deputatilor in calitate de for decizional.Proiectul de lege fusese adoptat, pe 24 iunie, si de Senat. Mai departe trebuia promulgat de presedinte. Interesant este ca acum votul este explicat de catre cei de la opozitie prin faptul ca ar fi fost pacaliti. Candidatul PMP la prezidentiale, Cristian Diaconescu, a spus ca parlamentarii partidului au votat legea privind reducerea CAS nestiind ca expunerea de motive e falsa si nu coincide cu situatia economica reala.

Desi Ponta a dat asigurari in mai multe randuri ca impactul reducerii CAS din octombrie va fi acoperit strict din incasari bugetare,saptamana trecuta a aparut vestea ca proiectul noului Cod Fiscal publicat pe site-ul Ministerului Finantelor contine o serie de majorari de taxe. Proiectul trebuia sa fie, conform Ministerului Finantelor, doar o rescriere a Codului Fiscal. In realitate, continea modificari foarte importante: majorari de impozite, mai ales pe proprietati (autoturisme, cladiri).

Basescu anuntase cu cateva zile inainte ca a primit la promulgarea legea privind diminuarea contributiilor de asigurari sociale si ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, spunand ca este de parere ca Guvernul are ca tinta acoperirea deficitului rezultat prin micsorarea CAS prin cresterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

Ca si cum nu ar fi stiut de existenta acestui proiect, Victor Ponta a cerut retragerea lui de pe site-ul Ministerului Finantelor. Dar este greu de crezut ca Ministerul Finantelor ar fi supus dezbaterii publice un astfel de document, fara sa fie informat primul-ministru.

Totul s-a terminat cu deja celebra intalnire dintre Basescu, Ponta si Petrescu, care nu a adus nicio lamurire legata de sustenabilitarea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale. A dat doar ocazia ironizarii, in spatiul public, a premierului care nu stia ce inseamna MTO (Medium Term Objectives) si a ministrului finantelor care s-a fastacit la intrebarile presedintelui.

Vezi aici inregistrarea discutiei dintre presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, data publicitatii de catre administratia prezidentiala.

ARHIVĂ COMENTARII
Archaeocyathus • 2014-07-15 21:57:08
se impusca singur in picior de cand e la guvernare, i-a intins tot felul de capcane Capcaunului de Mare si tot el a cazut in ele, mai mereu e cu botul plin de sange si tot nu se linisteste, e clar. Nu-l duce capul. Trist e ca el are votaci, multi, vreo 45% cica...asta-i marea tristete.
2 55
tofu • 2014-07-16 06:35:33
Ponta o sa ia (din nou) de la cei care muncesc si o sa dea la cei care nu muncesc si nici nu gandesc... Asta e SINGURA strategie politico-economica a PSDului.
2 41
Con_stan_tin • 2014-07-16 09:17:57
Cel ce fură traiește mult mai bine față de cel ce muncește. Majoritatea e de acord cu această politică din simplu motiv că-i logică. Să susții contrariul presupune o fractură logică așa de mare încât ai nevoie de cărți întregi de explicații pentru a o acoperi.
2 24
eugenrc • 2014-07-16 10:35:38
Orice persoana normala nu poate trece cu vederea excelenta lui Ponta in materie de mitomanie. "Un popor care voteaza impostori, hoti si tradatori, nu este victima! ESTE COMPLICE !" George Orwell Faptul ca sunt manipulati in halul asta de anumite institutii mass-media nu este o scuza pentru complicitatea lor. Sunt surprins sa vad oameni cat de cat de bun simt care se prefac ca nu vad minciunile actualului guvern doar pentru ca sunt orbiti de furia si ura indusa de profesionistii in arta manipularii.
2 22
translativus • 2014-07-16 10:58:32
....remarca !! Noi suntem complicii escrocilor care ne spoliaza si tot noi suntem cei care ne condamnam copii, nepotii si stranepotii la saracie, doar prin simpla acceptare a acestui sistem politic ticalos, in care isi gasesc culcusul caldut toti mincinosii, escrocii si hotii. Asa ca, vaicareala sterila si goana dupa mici "gratis" ne-a transformat dintr-un popor, intr-o populime imbecila si profund recunoscatoare pentru resturile banilor nostrii, aruncate in scarba de catre escrocii sub forma de "ajutoare" si pe care noi, in prostia noastra, ii votam si re-votam mereu. Asta este mega-escrocheria numita "democratie parlamentara" !
1 15
xrogo • 2014-07-16 13:03:26
de care sunt orbiti romanii sunt foloasele date lor de catre Basescu si clica sa,asa ca cei care mai tin cu el culeg furtuna dupa ce au semanat vant ! Asa ca sa nu ne miram ca cea mai mare parte dintre romani nu vad minciunile si manipularile lui Ponta,dupa terminarea mandatului zaludului asta de Basescu poate,poate se va atenua falia asta care desparte romanul de roman.
11 2
Archaeocyathus • 2014-07-16 18:52:20
Latrinele lucreaza la foc continuu si tu vii si spui ca marinarul e de vina pana si pt faptul ca unii is prosti.
1 6
eugenrc • 2014-07-16 22:11:09
Nu stau de vorba cu copiii care isi urasc parintii pentru ca nu au avut bani de ciocolata si jucarii pentru ei. NU cauta analogii cu personajele politice autohtone pentru ca nu este cazul. Am facut referire doar la firea pacatoasa a omului incapabil sa inteleaga o situatie de fapt datorita obsesiei de a-si satisface propriile dorinte si necesitati indiferent de pretul platit. Presupun ca doreai sa spui : falia asta care desparte romanul capabil sa judece de capul lui de romanul ce inghite pe nemestecate ce-i indeasa mass-media pe gat.
4 2
Puiu Vladare • 2014-07-15 22:26:36
Paradoxul romanesc. Un presedinte declarat de dreapta se opune reducerii taxelor ir un premier declarat de stanga propune o masura care l-ar face invidios si pe George W Bush. Ridicolul intalnirii de la Cotroceni asta este.Ministrul de finante a punctat foarte direct ca un om de dreapa a trebui sa inteleaga de ce reducerea taxelor e o masura care poate genera crestere economica. E aproape axiomatic. De aceea, intrebarea tendentioasa a presedintelui, cu Harvard, e nepoliticoasa. Doamna ministru a fost politicoasa evitand un raspuns rautacios. Daca eram in locul ei, ii raspundeam ca se va finanta scaderea de taxe prin confiscarea averilor celor corupti, o posibilitate mai mult decat evidenta. Nu stiu ce ar mai fi raspuns presedintele. Iar ca ironia situatiei sa fie deplina daca eram in locul presedintelui i-as fi replicat doamnei ministru ca desi Harvard e in Statele Unite, Romania nu sunt Statele Unite cand e vorba de colectarea taxelor. Inca un amanunt paradoxal, intr-o tara atat de saraca, taxarea se face prin cota unica, dar in Statele Unite, taxarea e progresiva, adica cu cat faci mai multi bani, cu atat procentul cu cre esti taxat e mai mare. Ceea ce pana la urma mi se pare corect.
41 9
Alius • 2014-07-16 00:01:33
.si a realiza niste lucruri e alta. Si eu "punctez": coruptii sa mearga la parnaie si nivelul de trai sa creasca. E simplu de "punctat". Cum realizezi aceste "punctari", mai greu de explicat si aratat. Si la o firma "punctezi" spunand in fata actionarilor ca vrei sa cresti veniturile si zici tu ca ai terminat problema fiindca, citez, "ai punctat foarte direct". "daca erai in locul ei"... cand o sa fii, asa sa faci. O sa arati cat de destept esti.
3 44
eugenrc • 2014-07-16 10:37:55
In mediul privat daca nu vi cu ceva concret si te multumesti doar sa punctezi zbori urgent din cadrul institutiei.
2 13
TLiviu • 2014-07-16 00:17:31
N ai inteles nimic. Un punct in minus. Asemenea masuri nu trebuie luate in ajun de alegeri Ponta are nevoie de niste procente 40 % de la asistati si mai are nevoie de ceva si asa amageste ,dupa alegeri ,pe care spera sa le castige ,taxe cat cuprinde. Ponta e pragmatic promite si ofera cat poate.Basescu nu e impotriva cum zici tu a devoalat minciunile lui Ponta sa nu uitam si a avertizat populatia .Ponta culmea l a facut badaran si etc etc Basescu trebuia sa se apere .Basescu cerea date si o explicatie de Harvard magulind o pe madam nu jignind o ,madam l s luat la sentimente ca e de dreapta si i a cantat poeme apropo legal trebuia sa aiba se pare un document ceva de genul simulare finananciara ,nu l a avut de aici vine amatorismul de care e acuzata. Asa ca Demisia.
4 29
translativus • 2014-07-16 07:21:59
.....la noi, ca la nimeni !!! Paradoxul romanesc este ca, desi imaginile si sunetul intalnirii respective au fost destul de clare, lumea intelege (sau vrea sa inteleaga) pe dos. Presedintele "declarat" de dreapta a spus ca este sustinator al legii reducerii CAS si ca ar promulga-o imediat daca ar avea analiza economica din care sa rezulte de unde va fi acoperita gaura bugetara ce va surveni in urma aplicarii acestei legi. Raspunsul primit de la domnisoara usturoi a fost gargara despre o sustinere a acestei masuri "din tot sufletul" !!! Este induiosatoare declaratia "sufletistei" dar aici era vorba despre "portofel", adica "dragostea pe burta goala" nu merge la infulecatorii de mici "gratis". Cat priveste pe "ghicitorul in tavane", cei care mai baga in seama un asemenea mascarici, au grave probleme in scara valorilor si de aceea sunt inconjurati doar de "paradox-uri"! Intradevar, la noi ca la nimeni !
2 36
xrogo • 2014-07-16 13:10:07
care a taiat in carne vie in 2010,care a redus salarii si a crescut TVA-ul nu a dat la nimeni socoteala,atat taiem,atat economisim pentru ca atat avem de recuperat si de asta trebuie sa taiem. Comparati va rog impactul acestei masuri de acum cu masurile din 2010 si intrebati-va de ce atunci el a iesit zambitor si ne-a anuntat senin ca asta face,fara explicatii contabile,studiu de impact asupra bugetului familiilor afectate de taieri,dar acum,fiind de cealalta parte el are nevoie de explicatii !!!
8 2
translativus • 2014-07-16 15:32:50
....,de care propaganda escrocherimii il acuza pe Basescu, a fost absolut necesara pentru ca tara sa nu ajunga acolo unde a ajuns Grecia, ca urmare a masurilor egoist-inconstiente ale lui motocicleanu in cardasie cu PSD. Asta in cazul in care ii mai pasa cuiva de tara. Ceea ce se intampla acum este o repetare a magariei electorale iar daca ea va fi dusa la bun sfarsit, vom plati cu totii prin majorarile de taxe si impozite pe care actualii guvernati nici macar nu se mai sfiesc sa ni le anunte. Faptul ca, in prostia noastra, nu mai indraznim sa gandim ca se poate si bine si tot comparam care este raul cel mai mare, denota mizeria morala in care acest sistem politic ticalos ne-a impins. Degeaba incercam sa alegem raul cel mic pentru ca tot rau este !
2 5
, NeverToTheLeft • 2014-07-16 09:29:36
De ce progresiv?! Adica, daca iti pui capul la contributie, platesti mai mult decat un asistat, un bugetar, un lenes, un puturos? Cat despre taxarea in USA sa nu mai vorbiim? Acolo, baronii ar fi fost de mult la puscarie, nu la... tratament! Nu ar fi fost prim-copiatori, nu ar fi fost hitler, nu ar fi fost... auto, ... Mai copile, gandeste, nu lua de bun ce ti se serveste pe latrine!
2 14
William • 2014-07-16 20:14:48
Aici, în Canada, impozitul este progresiv ...
0 2
AliKimiku • 2014-07-16 09:58:30
M-a distrat foarte tare prezumptivul raspuns al Ministrului de Finante cu compensarea prin confiscarea averilor marilor corupti! Care mari corupti sunt aparati pe banda rulanta de catre Parlamentul majoritar PSD- partidul premierului Ponta, seful Dnei Ministru. Acelasi Ponta care a luat invariabil apararea tuturor coruptilor din partidul propriu! In conditiile in care Justitia este prima tinta declarata a aceluiasi PSD! Cat despre masuri de dreapta vs masuri de stanga si impozitarea progresiva mai ganditi-va. Daca maine am deveni al 5x stat al US Ponta ar trebui sa ajunga instantaneu un jurist-consult pe undeva(dupa ce face puscarie) iar dna Ministru -profesoara de economie la un liceu de profil. Si da averile facute ilicit le-ar iesi pe nas tuturor politicienilor.
2 15
Ponta • 2014-07-16 10:25:43
Sau este mai corect - "zboara puiule, zboara'. daca vorbesti de a fi de dreapta sau a fi de stanga, citeste cartea despre Margaret Thatcher si ai sa vezi cum rocedeaza cei de dreapta. In niciun caz prin majorarea taxelor. Vis a vis de impunerea progresiva este o masura buna doar daca indeplinesti anumite conditii economico-sociale , altfel adancesti saracia. Nu poti aplica o asemenea impunere in tari sarace din a caror categorie face parte si Romania. Cat despre cum este sa stai la "dreapta sau la stanga" mai ai de invatat.
1 10
2014-07-15 22:33:10
28 4
bogdan1477 • 2014-07-16 08:04:11
Tu oricum il votezi pe Ponta, oricum Ponta intruchipeaza idealul tau in viata.
4 16
2014-07-16 10:05:50
6 4
tanar_pensionar • 2014-07-16 08:30:34
servita ca fiind de dreapta :D Taxa marita pe proprietate este o chestie pe care marii "bogatasi" din tara vor sti cum sa o fenteze, iar cei mici, cu o prapadita de garsoniera sau teren de subzistenta, o vor suporta, ca n-au putere sa se impotriveasca, dar zboara voturile. Taxa pe afacere nu exista. Eventual taxa pe venitul obtinut din afacere. Venit net (diferenta venit-cheltuieli) taxat actualmente cu 16% sau venit brut (cifra de afaceri a microintreprinderii) taxat cu 3%. Nu cred ca s-ar intentiona reducerea, odata ce ultima chiar a fost marita recent. Prin urmare ar trebui sa nu-l votezi in toamna, ceea ce n-as prea crede.
2 11
, NeverToTheLeft • 2014-07-16 09:34:51
Pai si nationalizarea tot act de dreapta este! Si faptul ca iei de la cei care muncesc si au, si dai la lenesi si puturosi, tot de dreapta este nu? Voi vreti egalitate la bani, la munca... mai greu! E normal sa visezi la micii pe care eu ii muncesc, e mai greu sa ii faci! Stiu ca aveti burdihanul mare, dar... munciti frate, nu toata ziua cu mana intinsa! Eventual cu mana dreapta, ca sa fiti de... dreapta, nu?
2 9
Mazeta • 2014-07-15 22:41:06
Cu ocazia asta s-a mai spulberat un mit: „absolventul de Harvard”. Am citit zeci de articole și sute de comentarii în care tot felul de găgăuțe jeleau soarta tinerilor școliți prin străinătate, tineri de dreapta, care nu-și găsesc locul într-o țară coruptă ca România. Iată totuși că un marinar șmecher a făcut-o din vorbe pe absolventă. Ceea ce dovedește că școala vieții bate Harvardul.
26 10
gigi1 • 2014-07-16 00:58:17
Nu doar pe fata de la harvard dar si pe baiatul care se uita la tavan crezand ca a venit la balci, pacat ca inteligenta nu vine cu o diploma sau sa se poate copia, ca asta si-ar dor tinerii pe care ii jelesti.
2 20
LiviuDrula • 2014-07-17 06:38:09
Aveti partial dreptate deoarece a absolvi Harvard dovedeste ca esti bine pregatit teoretic dar marea greseala a lui Ponta exste ca a pus un moinistru la un minister extrem de greu un om fara practica desi din cadrul ministerului se gaseau oameni cu multa experienta. In SUA ( si nu numai )un om scolit trece prin toate serviciile firmei pt a capata practica necesara care sal duca intr-o functie de conducere. Deci tot acest balci se datoreaza lui Ponta ( care dovedeste inca o data prostia si ignoranta ) care trebuia sa fie insotit de un om bine pregatit cu lectia facuta care sa compenseze prostia si ineficienta lui Ponta Ce s-a intamplat la Cotrocdeni dovedeste a mia oara ca Ponta nu deste capabil sa fie PM dar mai ales Presedinte - aviz votantilor
1 2
, NeverToTheLeft • 2014-07-16 09:53:48
sa nu faci caz de diploma, ci de cunostintele acumulate! Daca nu stii inveti, intrebi, cauti... Sa stii ca daca ai diploma, nu inseamna ca vor cadea toti pe spate! Mamaaaa, Harvard! Am mai vazut eu de/ai vostri pe la STANDFORD! Deci...! Iar marinarul s/a facut ionteles, madama sufletista... sufletu'! Gargara, lozinci, sforaituri....
2 6
Ponta • 2014-07-16 10:36:20
Nu a facut-o din vorbe marinarul ci si-a dat prostia si servilitatea fata de pontomac pe fatza. Fatuca este pamant de flori in ceea ce priveste Finantele., ca si intaiul mitoman al Romaniei post decembriste. Sper ca impreuna cu altii care gandesc asemenea mie sa daramam odata pentru totdeauna ciuma rosie fara perspectiva unei reanscaunari.
2 8
pehash • 2014-07-15 22:44:06
http://en.wikipedia.org/wiki/MTO Cine foloseste termenul asta si de ce trebuie sa discute presedintele cu primul ministru folosind acronime in engleza? Restul discutiei nu era in engleza. De ce nu vorbesc atunci de GDP in loc de PIB? De ce ii zic CAS si nu SST - social security tax?.. WTF? STFU! :p Parerea mea, dupa ce am vazut inregistrarea, e ca pe cele doua maimutici din guvern trebuie sa le ducem la zoo iar Basescu.. mi-e mila de el ca nu a fost in stare sa tina aproape niste consilieri mai luminati care sa-l ajute in astfel de momente. Sau poate ii are dar vrea neaparat sa fac el spectacol punand intrebari pe care cu greu le intelege? Stia ca au venit nepregatiti, dar de ce vrea el neaparat sa faca circul asta? daca veneau cu cifre? Mai rau, daca prof. dr. Petrescu avea tupeul unui Ponta sau al unui Sova si se apuca sa-i tina o prelegere de macroeconomie (cat o fi stiind, ca incep sa am dubii) in engleza presedintelui? Pe unde mai scotea camasa?...
21 8
TLiviu • 2014-07-16 00:24:57
Ce sa i faci ai ghinion exact termenul asta fiind relativ nou a fost preluat ca atare MTO si este folosit exact in forma asta si de guvern in documentele oficiale. asta e. Mouse.Problema e ca el reprezinta 6 miliarde de lei si plus alea 5 miliarde... apropo ai un cont nou... al cui esti? :-)
4 13
pehash • 2014-07-16 02:24:05
obiectivele nu se masoara in miliardele, ci in procente.. deficit structural, deficit bugetar. din fericire pentru noi, cand Ionut Popescu a introdus impozitul unic de 16% in 2005 nu l-a intrebat nimeni cum stam cu OTM-ul (sau MTO-ul, daca vrem sa vorbim romgleza). stim cu totii care e solutia - scazi taxele si speri ca economia sa o ia ca pe un semnal pozitiv. daca nu merge, acoperi din alte taxe sau scazi cheltuielie. de fapt asta este raspunsul pe care ponta nu poate sa il dea, pentru ca e deja in campanie electorala - daca scaderea CASului nu va avea efectul scontat, veniturile vor fi acoperite cu alte taxe (psd nu e oricum in stare sa scada cheltuielie). basescu stie asta si il doare fix in cot de CAS sau de mediul de afaceri.. el doar se chinuie sa mai scada un procent din electoratul pontacului. si voi cadeti ca gusterii in plasa... on topic, problemele care ar trebui discutate sunt colectarea (CAS-ul e 30% pt ca sunt prea putini contribuabili la 14 milioane populatie apta de munca) si deficitul deja imens al fondului public de pensii, de aproape 12 miliarde de lei. teme nasoale intr-un an electoral.. asa ca nici un politician nu-si propune sa le dezbata.
12 7
bogdan1477 • 2014-07-16 08:26:06
Gasesti si chestia asta cu deficitul de la pensii, chiar pe la inceput daca nu ma insel. Si gasesti si procentele din PIB, si afirmatia ca deficitul de la pensii e deficit structural. Dar asta doar daca vrei sa auzi. Daca stii dinainte raspunsurile la intrwbari, atunci auzi doar ce-ti convine.
1 13
, NeverToTheLeft • 2014-07-16 09:44:38
doar ce i se da voie! Astia ca pecâsh, nu stiu decat sa dea din gura, cu aerul sunt atoate-cunoscatori! Deh, daca asa procedeaza seful, eu de ce sa nu?! Si apoi, gargara de comunist ce se trage din stefan gheorghiu! Scarba!
1 6
akillies • 2014-07-16 11:09:11
..ce i s-a explicat la tabla inainte sa incepa "treaba"..
1 4
pehash • 2014-07-16 10:07:12
da bogdane, eu stiu deja, nu trebuie sa-i ascult, dar ce te faci cu majoritatea electoratului care va vota in iarna? pentru ei cine explica? cine isi ia ca tema electorala colectarea sau deficitele? de ce nu iese Basescu la declaratii sa spuna ca principala problema a mediului de afaceri este evaziunea fiscala? ca CASul ii sufoca pentru ca sunt 6 milioane de beneficiari si 4 milioane de contribuabili? CASul se poate reduce maine cu 5% fara probleme. solutii exista.. cea mai simpla este cresterea impozitelor pe locuinte, aia din noul Cod Fiscal retras de pe site-ul MF. 90% din gospodarii sunt proprietari.. deci nu mai pot scapa cei care muncesc la negru sau o freaca pe ajutoare sociale. o masura dura de guvern de dreapta pe care o va lua un guvern care se da de stanga.
3 2
tanar_pensionar • 2014-07-16 08:45:19
avea tupeu si incepea o prelegere pe macroeconomie i s-ar fi taiat rapid macaroana cu "cifre, stimabila" ceea ce s-a si intamplat. Iar scaderea CAS-ului este fix frectie la picior de lemn, odata ce NIMENI nu poate garanta ca diferenta va fi folosita pentru angajare de personal si nu pentru alte achizitii (o limuzina in leasing :D ).
1 11
eugenrc • 2014-07-16 10:28:19
Scaderea actuala a CAS nu este resimtita de angajati. Daca taxele pe munca nu ar fi impartite intre angajat si angajator lumea ar precepe mult mai bine cati bani se duc la stat din munca lor. In prezent nu realizeaza faptul ca munca le este taxata cu circa 83% (taxe angajat + taxe angajator). Nu contest ca scaderea taxarii muncii este in esenta ei o masura buna. Dar in momentul in care conjunctura economica nu o permite risca sa devina o masura paguboasa. In concluzie tind sa fiu de aceiasi parere cu dummneavoastra daca tin cont de faptul ca in urma acestei masuri angajatii nu vor simti nici o diferenta iar taxarea muncii va fi 78% in loc de 83% . La diferenta asta cred ca angajatori vor alege limuzina in leasing sau concediile de lux in locul investiilor pentru crearea de noi locuri de munca mai ales acum cand deja stiu ce taxe noi ii asteapta de la anul.
2 4
pehash • 2014-07-16 11:27:57
Voi chiar credeti ce scrieti? Intr-o economie izolata ar fi posibil asa ceva sau pentru 'afaceristii' de carton care lucreaza doar cu statul, dar cei care sunt la concurenta cu pietele internationale? Exportatorii mari ca Dacia Renault vor avea un motiv in plus sa nu plece din Romania. Micii antreprenori pentru care costurile de personal au ponderea cea mai mare in buget vor avea o sansa in plus in fata multinationalelor care fac dumping pana ii baga in faliment.
2 3
eugenrc • 2014-07-16 22:25:15
asta pana la urmatoarele masuri de crestere a impozitelor pe cladiri nerezidentiale, a reintroducerii impozitului progresiv, etc. , etc. , etc. Intr-o economie ca a Romaniei in care codul fiscal o sa ajunga sa se modifice odata cu modificarile cursului de schimb investorii la care faci referire vor mentine afacerile in Romania atat timp cat vor avea tot felul de facilitati fiscale date cu dedicatie ce le va pastra marja de profit in limitele prognozate. Intre timp, pentru a evita surprizele posibile din partea guvernantilor nostrii isi vor pregati terenul in alte tari asa cum a facut chiar RENAULT. Avem si exemplul NOKIA in acest sens. Au stat in Romania pana le-au expirat facilitatile fiscale. Multinationalele nu fac acte de caritate de amorul artei. Atunci cand le fac stiu bine la cine ajunge grosul banilor.
0 2
Matrafirefox • 2014-07-16 07:53:19
Ponta trebuia sa stie ca vor fi folositi termeni din domeniul economiei, dar Ponta nu stie nimic, e un mare zero. Sigur, postacii angajati de P$D continua sa-l ridice-n slavi si sa-i caute scuze, indiferent cat de nepregatit si incompetent e "micul Ceausescu".
2 13
bogdan1477 • 2014-07-16 08:33:17
Faza faina cu MTO-ul e ca Ponta habar n-avea despre ce vorbeste Basescu, si in loc sa-l intrebe ce e aia, a bolmojit un raspuns mestecat printre dinti ca sa para ca se pricepe. Iar Basescu zice MTO nu pentru ca ar fi mare vorbitor de romgleza, ci pentru ca asha apare termenul in discutiile cu FMI si in documentele guvernului. Oricu, a duce discutia in zona romglezei mi se pare ridicol. De parca aici ar fi cerc de bune practici in folosirea limbii romane. Cit despre Basescu, a avut consilieri care l-au ajutat cind cu cifre exacte, in rest stapinea subiectul foarte bine. Doar unii de-al de tine pot ramane cu impresia ca Basescu nu stia despre ce vorbeste. Restul poporului a priceput ca aia care nu stiu ce zic sunt viorel si ministreasa. Cit despre ministreasa, n-avea ce prelegere sa tina. I s-a cerut studiu de impact, cu cifre, pe categorii de efecte. Iar madama n-avea nika. Tot ce-a putut sa spuna a fost ca scaderea de taxe e benefica.
2 17
LiviuDrula • 2014-07-17 06:48:41
Ai unele greseli in gandire - specialitatea de prof. Dr. Petrescu nu suplineste lipsa practicii - ea nu trebuia sa tina un discurs de macroeconomie ( nu era la catedra ) ci sa vina cu date /cifre precise lucru de care nu a fost in stare . Orice lucrator din MF cu experienta venea cu datele cerute. - presedintele a pronuntat corect MTO in romana deoarece suntem in Romania dar Ponta a dovedit ca nu cunoaste acest termen desi apare si in documentele guvernului pe care desigur ca nu le citeste nici o data.
1 0
nelututm • 2014-07-15 23:42:59
cine e in fruntea tarii.!!!!!!!!!!!!!ponta-ZERO
ministru de finante-ZERO.
///
2 26
Matrafirefox • 2014-07-16 07:55:42
sigur e mort, copt, dar ar fi un conducator mai bun decat astia, pentru ca nu ar lua nicio decizie, nu ar face absolut nimic si astfel nu ar lua deciziile paguboase pe care le iau idiotii de P$D-isti, cu care distrug Romania.
2 11
Grigore Ureche • 2014-07-16 11:44:59
Carol e pistol cu apă, trebuie să-l aducem pe Caragiale președinte. Se vede treaba că ne conduce de-acolo de unde e.
3 3
LiviuDrula • 2014-07-17 06:58:01
Ai dreptate nu il putem aduce pe Regele Carol dar avem iun reprezentant al rasei germane Dl C. Iohanes care poate fi presedinte . Deasemenea nu trebuie sa uitam pe Dl Cristian Diaconescu cu o vasta experienta externa si bineinteles mai sunt si alti oameni f capabili. Treb uie sa deschidem bine ochii si mintea la votarea din noiembrie Asa sa ne ajute Dumnezeu
1 0
adonis84 • 2014-07-16 06:26:00
ce facem cu ... gaura? cel mai probabil pentru intrebarea asta a dat Ponta ochii peste cap.
1 15
ijzer • 2014-07-16 08:55:34
Viorele cum dracu de ocupi tu functiile astea in stat ca esti prea tiner ma baiatule ptr asa ceva. Si acum tanjesti si dupa functia de Presedinte? Goana dupa putere si interese v-a luat mintile la toti. Lasati-l pe Presedinte in pace ca, sunteti o armata de prosti impreuna cu toti parlamentarii vostrii cei 500 si ceva de inghesuiti,idioti si foarte nepregatiti.Mai Victorele mai, esti penibil rau de tot in functiile astea mari de stat,nu sunt ptr tine , a fost o eroare mare , o mare greseala !Nu ai ochi sa vezi asta , penibilule care esti. Tristetea mare e ca esti atit de nepriceput bai baiatule,ca sa conduci o tara??? Ca sa nu mai vorbesc de penibilul de Dragnea !Sunteti o armata de ''copii minori'' care conduc Romania! Asa blestem!!!!!
2 6
[deleted] • 2014-07-16 09:05:51
Acest comentariu a fost șters.
1 5
demaGOGU • 2014-07-16 09:11:11
...au dorit discreditarea absolventilor de scoli de top din US& EU in favoarea progeniturilor neaoshe atunci strategia le-a reusit oricum, nu se intoarce nimeni in mocirla depe dambovita, dimpotriva se pleaca pe capete.
5 3
TLiviu • 2014-07-16 09:49:29
Basescu a fost jignit de Ponta l a facut in fel si chip astfel a demonstrat cine e Ponta ,dovezile sunt irefutabile.
2 6
2vest • 2014-07-16 10:46:17
Daca "don'soara" absolvent la Hardward avea intr-adevar in cap, nu intra in guvernulasta de idioti. Ca sa zic si eu exact ce zice lumea de Mircea Basescu si tiganii - daca te bagi in troaca te mananca porcii, iar troaca mai de soi decat guvernul Ponta nu exista.
3 5
Grigore Ureche • 2014-07-16 11:50:58
Era greu să reziste don'șoara... La urma urmei, e și ea din același neam de săraci care nu au excelat niciodată în bun simț și principii, care au "împrumutat" chestii de colo-colo și care s-au aplecat de i-a durut spatele pe la diverse curți. Din așa neam, cum vrei să reziste la așa ofertă?
3 5
H0mbre • 2014-07-16 09:53:45
Cand se maresc pensiile in nestire sau cand se creste asistenta sociala nimeni nu se intreaba de unde bani. Doar cand sa se ia o masura buna pt economie toti sar ca arsi si cer ca masura sa fie sustenabila.
2 1
bigbrother • 2014-07-16 10:12:46
Evident, nu este cazul de fata unde nu doar ca nu si-au facut temele, dar printre solutiile de acoperire a deficitului se numara cresterea de taxe. Noi romanii suntem extrem de presati de taxe si parataxe si birocratie si ineficienta. Nu sunt de profesie, dar nu e mai simplu sa se colecteze mai bine banii decat tot acest circ politic cu reducerea CAS? Asta pentru ca vorbim de sume extreme necolectate, iar valoarea este in crestere (16% din PIB - in 2013 acesta a fost de 139.8 miliarde euro, deci vorbim de peste 220 de milioane de euro evaziune fiscala in 2013). De fapt, primul pas ar trebui sa fie reducerea birocratiei si numarului de bugetari prin automatizarea si transparenta procedurilor, dar asta ar insemna sa taie in carne vie, sa reduca numarul de proceduri si hartii cerute de un aparat de stat EXTREM de ineficient. In plus, traseul banilor colectati nu este clar, sumele nu ajung intotdeauna acolo unde trebuie, fiind deturnati catre alte diverse solicitari pe sistemul PCR. Deci in Romania problema nu este lipsa banilor, ci colectarea lor. Daca se ajunge la valori mult peste cele actuale si ne putem permite o reducere de taxe pentru CAS, CASS, TVA si orice alte acronime criptice mai exista, cu atat mai bine. Cumva trebuie sa facuta (de voie sau de nevoie) o colectarea masiva de taxe. Poate nu ne dam seama, dar aceasta frauda de proportii ne afecteaza pe toti, de la vladica la opinca, de la lipsa canalizarii la lipsa scolilor, de la gropile de pe drumuri la penuria de medicamente din spitale. Cum au spus si altii inaintea mea, n-ar strica sa avem putina educatie financiara, macar pentru a stii pe ce taxe se duc banii nostri din salariu si impozite.
1 5
bigbrother • 2014-07-16 10:36:57
Scuze, am ratat niste zerouri la calculul precedent (suma era prea mare pentru intelegerea mea :) ) , evaziunea fiscala este peste 22 miliarde euro in Romania in 2013 (139.800.000.000 * 16/100 = 22.368.000.000)..ce de bani si cate lucruri bune pentru tara s-ar putea face cu ei, cate taxe n-ar mai exista si poate am trai si noi mai bine..
2 2
akillies • 2014-07-16 11:06:19
..ca stam foarte prost la capitolul colectarea taxelor: aici e una din probleme mari ale tarii - nu se colecteaza taxele; taxele sunt doar pe hartie, in realitatea nu prea sunt bani colectati din taxe.. Ma intreb ce fac autoritatile si institutiile responsabile cu aceasta colectare de taxe...
1 4
[deleted] • 2014-07-16 11:42:29
Acest comentariu a fost șters.
1 3
Dedalus • 2014-07-16 10:16:07
A lua din buzunarul stang (marirea taxelor) pentru a pune in buzunarul drept (reducerea CAS) inseamna rulaj, dar nu cresterea veniturilor.....
1 4
Metatron • 2014-07-16 10:16:39
După ce am văzut episodul penibil al negocierilor dintre Guvern ( reprezentat de un premier și un ministru al finanțelor, total nepregătiți și în mod evident în afara subiectului) și Instituția Prezidențială (reprezentată de Traian Băsescu și câțiva consilieri, care nu au cerut nimic altceva decât niște explicații fundamentate pe ceva concret) mi-am dat seama, în mod absolut clar, că România se află pe marginea prăpastiei. Ținând cont de importanța uriașă a subiectului, tratarea lui atât de neserioasă de Guvern mi se pare... criminală. Cred ca ar fi cazul să luăm atitudine clară dacă mai vrem ca in viitor să mai avem țară. Cititi aici... ... http://fundatiafoculsacru.ro/apel-catre-clasa-politica-romaneasca/
1 8
Erasm • 2014-07-16 13:26:26
1 2
akillies • 2014-07-16 11:17:42
..ministrul finantelor in Romania are studii la Harvard si ocupa o functie atat de importanta in Guvernul Romaniei care nu ii recunoaste studiile (deci e un fel de tricou al Guvernului cu Harvard si atat)? Cum a ajuns un om cu studii nerecunoscute de Guvernul Romaniei (practic fara studii) in functie atat de importanta? De ce nu a dat Ponta o OUG pentru recunosterea studiilor efectuate in Universtiatile din afara tarii inainte sa o puna pe Ioana Petrescu in functie? Oare din acelasi motiv din care Ioana Petrescu astepta confirmare/infirmare de la ponta la fiecare intrebare adresata de Presedintele tarii?!?!! Eu o apreciez pe Ioana Petrescu pentru performantele sale academice si sunt mandru sa stiu ca un roman care a studiat la Harvard e ministru in Romania, dar dl. ponta de ce nu este? in ce scopuri a adus-o in guvern pe Ioana Petrescu? Mie mi se pare atitudinea lui ponta una de badaranie si nesimtire la adresa uni ministru si mai ales (din nou) la adresa unei femei (mai desteapta ca el..de data aceasta) : mai lipseau barca, jandarmii si tipul ala din Teleorman(nu ii mai stiu numele acum).
4 4
Sani • 2014-07-16 11:20:58
Urmatorii: 1. care dau minusuri la mazeta, evoque, + altii 2. care nu inteleg ca de fapt Basescu este de vina 3. care vor cifre si nu se multumesc cu povesti 4. ...care in general isi folosesc capul... ....Sunt doar niste basisti!
2 3
sa le dam la vot in _ot • 2014-07-16 12:46:34
viorel al tau este un> CIOFLINGÁR s. v. derbedeu, lepădătură, lichea, netrebnic, pușlama, scârnăvie, secătură. MĂ PUIUŢULE, derbedeul tău bagă mâinile în buzunarele românilor cu venituri medii precum procedau bolşevicii cu "chiaburii satelor" adică oamenii care se speteau muncind.
2 1
[deleted] • 2014-07-16 11:43:34
Acest comentariu a fost șters.
0 4
demaGOGU • 2014-07-16 12:07:09
baronii locali controleaza politia, justitia, anaful, garda, raul, ramul nu ti-as recomanda sa incerci sa "colectezi" taxe de la ei puterea/influenta BOR este de alta natura: indobitocirea masselor
1 4
hmara • 2014-07-16 12:53:37
Este primul plus pe care l-ai primit de la mne. Sunt obiectiv, ca un basist., ce mai. Cand ai dreptate,ai dreptate.
2 0
rocknum • 2014-07-16 11:46:55
După publicarea înregistrării cu Ioana Petrescu la Cotroceni, Universitatea Harvard şi-a schimbat profilul în Universitate Agricolă de Tractorism
2 6
MAROM • 2014-07-16 12:36:41
Dupa inregistrarea intalnirii, am fost deranjat de atitudinea doamnei ministru de a astepta aprobarea sau incurajarea lui Victor Ponta. Am fost deranjat mai ales ca intotdeauna s-a recomandat ca fiind cadru didactic la Maryland Univ. si ca a studiat la Havard. M-am uitat pe CV-ul ei de pe linkul Universitatii din Maryland si acolo ea are trecut "Assistant Professor". Am fost curios sa inteleg cam ce nivel este acesta in USA. Dupa cum am inteles este primul nivel in profesorat. Acum mi-e greu sa-l echivalez cu cele din Romania (Asistent Universitar sau Lector ?). Ce vreau sa spun: am inteles de ce a simtit intotdeauna nevoia de aprobare a cuiva. Inca nu are in spate o activitate independenta ca profesionist. Am vazut asta si in domeniul meu cu cei care sunt in primii 2-3 ani si inca nu sunt siguri de ce se intampla in realitate daca aplica o idee sau alta. Intreaba de multe ori, asteapata o aprobare sau alta si daca nu-i sprijina cineva nu vor implementa ideea respectiva. Si daca vor implementa si nu merge i-ai cam pierdut. Mult timp vor evita sa mai aplice vreo idee. Imi pare rau ca la conducerea tarii mele se afla cineva la inceput de drum. Nu ca nu este bine sa vina tineri cu idei, dar as vrea sa stiu ca acea idee a mai fost aplicata pe undeva prin lume.
1 5
dbdb • 2014-07-16 13:18:02
sa fi fost Pogea in locul ei, alta era treaba!
2 1
Erasm • 2014-07-16 12:54:34
3 2
Liviu-Ludovic • 2014-07-16 14:06:58
Autorul pierde din vedere cateva lucruri. Mai intai ca guvernatorul este ingrijorat din cauza deflatiei generate de lipsa disponibilului pentru consum (industrial). In aldoilea rand ca fostul ministru al bugetului Liviu Voinea a trasat de anul trecut cateva repere ale bugetului actual printre care un curs anual lei/euro de 4.5 si un deficit bugetar de 4-5%. Problema presedintelui este ca el s-a angajat fara mandat din partea guvernului sa reduca deficitul in jurul sumei de 1%, iar guvernul ignora angajamentul sau. Singura gafa a premierului a fost sa se duca sa dea socoteala presedintelui intr-o chestiune in care acesta nu are atributii. Dna. Petrescu nu este politician si a tacut de fata cu seful sau, iar premierul nu este economist si a discutat lucrurile doar politic si superficial. Eu nu inteleg de ce premierul nu isi asuma un eventual deficit la nivelul gandit de anul trecut si de ce a acceptat reducerea populista a cursului, fapt care ii afecteaza pe exportatori. Basescu a marcat un punct politic si atat, iar romanii nu vor intelege nimic din asta. Nu-si mai inchipuie nimeni ca pe presedinte il doare de cetatenii tarii cand el le-a tradat de mult interesele.
4 1
Erasm • 2014-07-16 15:05:32
1 4
dbdb • 2014-07-16 20:21:09
sunt ca deciziile unui rege - nu are a ne da socoteala, nu-i asa? A accepta MTO de 3% pana la 1% la anu' e o prostie pentru o tara care are de recuperat economic, intr-o uniune economica bine sedimentata ca UE, ne mentine in subdezvoltare. basescu ne-a bagat in chestia asta, din prostia lui, din inadecvarea lui pe probleme economice. Toate deciziile economice in care s-a bagat Basescu au fost proaste, fara exceptie si ne-au costat, ne costa si ne vor costa in continuare.
3 1
Erasm • 2014-07-17 09:33:07
0 2
INTERVIURILE HotNews.ro