Victor Ponta a prezentat, marti, intr-o conferinta de presa, un document prin care a incercat sa demonstreze doua lucruri: guvernarea Ponta este mult mai eficienta decat guvernarea Basescu (sic!), iar pentru reducerea CAS exista surse de compensare. Daca in primul caz, a fost doar o demonstratie cu tenta electorala, in al doilea caz, a fost doar o incercare esuata de a convinge privitorii ca exista banii necesari care sa acopere deficitul creat de reducerea CAS. Au fost prezentate doar niste sume ipotetice, nicio sursa certa. La final, Ponta a cerut intrebari din partea jurnalistilor, insa acestea s-au dovedit a fi prea incomode pentru a putea sa ofere raspunsuri concrete, motiv pentru care a preferat sa renunte rapid la explicatii si a parasit brusc conferinta de presa.

Guvernarea Ponta vs. Guvernarea BasescuFoto: Guvern

A plecat in toiul conferintei. Ultima intrebare care a ramas fara raspuns era daca ANAF, a carei activitate a fost laudata in timpul prezentarii, a reusit sa obtina venituri la nivelul celor programate pentru 2014. Asa cum arata executia bugetara, veniturile din primele luni din 2014 ar fi mai mici decat cele programate. Pe slide-uri, ANAF era prezentata la capitolul "incasari la buget" doar cu niste comparatii de la an la an, evident niste cifre in crestere. Lipseau, insa, comparatiile cu programul asumat pe 2014. "CRESTEREA CONTINUA SI IN 2014! Primul semestru din 2014 - incasari de 97 mil, comparativ cu primul semestru din 2013 - incasari de 94 mil", scria in prezentare.(Nota Red. Aici este o greseala, miliardele fiind confundate cu milioane). Intrebat cum sunt incasarile si fata de programul asumat, Ponta a raspuns sec: Eu v-am pus la dispozitie datele, va voi fi totdeauna la dispozitie cu analize. Jurnalistii au insistat: in prezentare, nu erau comparatii cu programul asumat. Atunci, premierul s-a ridicat de la masa, spunand pe fuga: Inca o data, eu v-am prezentat datele. Daca e vreo eroare, sunt convins ca o sa o indrept. Ma iertati, am vrut sa va raspund de aici dar intram la polemici.

Nici intrebarile puse anterior plecarii din conferinta de presa nu au avut mai mult succes. Pus sa explice cine are dreptate dintre ministrul finantelor, Ioana Petrescu, care a spus ca FMI a primit studiile legate de CAS "inainte cu o luna", si reprezentantii FMI care spun ca asteapta din partea Guvernului masurile de compensare, Ponta a afirmat ca realitatea este cea din slide-urile pe care tocmai le afisase. "Realitatea este cea pe care v-am prezentat-o astazi, si mai departe, sigur, fiecare va putea sa decida", a spus Ponta.

"Realitatea" premierului arata insa doar niste surse ipotetice de acoperire a golului de 4,8 miliarde lei. Atat spune Ponta ca va fi impactul negativ in urma reducerii CAS cu cinci puncte procentuale. Vor fi, probabil, cam 1,3 miliarde lei din CAS, CASS, contributii la somaj, in urma unor posibile cresteri a locurilor de munca. Vor mai fi, probabil, inca 1,25 miliarde lei incasari din TVA din posibile noi investitii. Alte 4 miliarde de lei dintr-o posibila recuperare a datoriilor firmelor aflate in insolventa. Ramane de vazut daca niste firme in insolventa au de unde sa scoata 4 miliarde de lei. Inca 1,9 miliarde de lei se vor mai obtine dintr-o posibila reducere a evaziunii fiscale. Astfel, Guvernul Ponta a reusit sa scoata, pe neasteptate, niste sume mai mari decat ar avea nevoie pentru acoperirea reducerii CAS. Vreo 8,45 miliarde de lei pentru a acoperi vreo 4,8 miliarde de lei. Bani in scris, bineinteles. In prezentare nu se vorbeste nimic despre cresterea taxelor pe proprietati, masuri care s-ar afla in noul proiect de Cod Fiscal si care ar putea fi adevaratele surse de sustinere a reducerii CAS.

Intrebat de ce nu i-a prezentat "aceasta realitate" si presedintelui Traian Basescu, Ponta a raspuns: nu am facut aceasta prezentare pentru domnul Basescu. Reamintim ca saptamana trecuta, Ioana Petrescu a spus ca studiile legate de reducerea CAS nu sunt publice, motiv pentru care nu putea sa le ofere presedintelui, dar ca le are FMI "inainte cu o luna". Reamintim si deja celebra discutie de la Controceni dintre presedintele Traian Basescu, presedintele Victor Ponta si ministrul Ioana Petrescu care a lasat impresia ca nu exista niciun studiu la Guvern care sa fundamenteze reducerea CAS.

Apoi, a fost intrebat cum compara o guvernare facuta de un premier si o guvernare facuta de presedinte. Raspunsul lui Ponta a fost pe langa subiect si fara sens: Crizele politice va apartin. Eu am prezentat niste date.

Legat de modul in care au fost editata prezentare, autorii au incercat sa scoata in evidenta reusitele Guvernului condus de Ponta facand o comparatie cu esecurile guvernului condus de ...Basescu. La inceputul documentului apare o poza cu premierul sub care scrie "Vrea reducerea CAS". Pe urmatoarele pagini, apar si poze cu Basescu vs. Ponta. In dreptul lui Basescu sunt trecute catastrofe economice, iar in dreptul lui Ponta mari realizari. Exemple: "Guvernare prin cadere vs. Guvernare prin crestere", "Guvernarea pe risipa vs. Guvernarea responsabila", "Guvernarea pe datorie vs. Guvernarea corecta", "Guvernarea pe datorie vs. Guvernarea sustenabila", "Guvernarea spre faliment vs. Guvernarea credibila". Vezi documentul atasat pentru mai multe amanunte.

Un capitol aparte este "Comparatie infrastructura". Ponta a laudat Guvernul pentru numarul mare de kilometri dati in folosinta in 2012 si 2013 si pentru cei care vor fi deschisi in 2014 si 2015. Aici a vorbit despre acciza de 7 eurocenti la carburanti ca despre o realizare, deoarece vor fi fonduri pentru autostrazi, nu ca despre o taxa care a dus la scumpirea benzinei pana la nivelul celei din Germania si la reducerea drastica a consumului. "254 kilometri inaugurati in 2012 si 2013, 154 kilometri estimati a fi deschisi in 2014 si 2015", conform documentului guvernamental. Intrebat cati kilometri vor fi inaugurati din proiecte noi, gandite chiar de Guvernul Ponta si nu pornite de guvernele anterioare, Ponta a amintit de blocarea de acum doi ani a Programului Operational Sectorial Transporturi. In privinta proiectului Comarnic-Brasov pentru care nu a fost semnat inca un contract, Ponta a spus ca sunt si acum negocieri. "Eu cred ca proiectul Comarnic-Brasov este in continuare un proiect strategic pentru Romania si evident ca il va inaugura altcineva, nu eu, atunci cand va fi gata", a mai spus Ponta despre Comarnic-Brasov. Adica, nimic nu e sigur.

La conferinta de presa, langa Victor Ponta, s-au mai aflat si ministrul Finantelor Ioana Petrescu, ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici si consilierul premierului, Cristian Socol. Acestia nu au au avut nimic de spus.