Majoritatea reprezentantilor Consiliului Director al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a decis miercuri sa nu mai aprobe pentru moment noi investitii in Rusia, se arata intr-un comunicat postat miercuri pe pagina de net a institutiei. Declaratia de miercuri vine la o saptamana dupa ce oficialii BERD au declarat ca se vor consulta cu actionarii in vederea suspendarii imprumuturilor acordate Rusiei. Rusia este cel mai mare beneficiar de finantari din partea BERD, cu 1,8 miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari) in ultimul an. Proiectele recente includ un imprumut pentru conducte, achizitia unei participatii minoritare la un dezvoltator imobiliar, precum si un credit pentru un lant de magazine.

BERD, care investeste anual 9 miliarde de euro in tari din Europa de Est, Africa de Nord si Asia Centrala, s-a aflat in ultima perioada in centrul atentiei privind proiectele din Rusia, mai ales dupa ce presedintele Vladimir Putin a anexat in luna martie regiunea ucraineana Crimeea.

Statele Unite si mai multe dintre tarile membre ale G7 au exercitat presiuni pentru examinarea rolului bancii in Rusia.

"Atata timp cat Rusia continua sa ocupe Ucraina, nu poate fi vorba ca lucrurile sa se desfasoare normal", se arata intr-un mesaj transmis de guvernul Canadei la adunarea generala a BERD, desfasurata in luna mai la Varsovia.

In timp ce oprirea finantarilor BEI nu ar pune probleme, intrucat banca este controlata de cele 28 de state UE, in cazul BERD decizia ar fi mai dificila, intrucat 64 de tari, inclusiv Rusia, au participatii la banca, a spus unul dintre oficiali. Reprezentantii statelor UE au insa o prezenta suficient de puternica in consiliul care aproba proiectele, a spus acesta.

SUA au 10% din actiunile BERD, iar restul statelor din G7 cate 8,5%. Astfel, SUA, Canada si tarile europene din G7 au impreuna o majoritate de 52,5%, fata de o detinere a Rusiei de 4,05%.