Notiunea asta de crestere a PIB-ului este inselatoare. L-am auzit de cel putin doua ori pe Guvernatorul BNR dand exemplul unei cozi de masini care e blocata pe o sosea. Masinile consuma benzina, soferii isi mai aprind cate-o tigara in asteptarea fluidizarii coloanei, consumul creste asadar fara ca acest lucru sa insemne in mod necesar o evolutie in bine. Anul trecut am avut o crestere de 3,5% a economiei, dar din punct de vedere al calitatii vietii ea inca se lasa cautata. Iata trei semne mici care contrazic semnele mari.

prestatii socialeFoto: Hotnews

Cand ai crestere economica, ai fi tentat sa spui ca economia o duce bine. Iar cand economia o duce bine, si oamenii se comporta la fel. Numai ca, desi am avut crestere consistenta in 2013 (cea mai mare din UE, arata cifrele trimise de autoritatile locale Eurostat), in viata reala lucrurile arata putin diferit.

  • 1. Veniturile din prestatii sociale si pensii au scazut in cazul familiilor numeroase

Aici o sa atasam doua grafice. Primul e cel legat de prestatiile sociale. Datele sunt de la Statistica si apar in cercetarea numita "Coordonate ale nivelului de trai 2013". Se vede ca mult-clamata crestere economica record in UE a dus la noi la scaderea -in cazul veniturilor din prestatii sociale ale familiilor cu cel putin 4 copii

Click pe imagine pentru a o mari.

Al doilea e cel legat de pensii. Comentariul e acelasi ca in cazul graficului de mai sus.

Veniturile salariale au scazut in 2013 pentru familiile formate dintr-o singura persoana si pentru cele compuse din minim 6 persoane. Chiar daca media indica o crestere, o privire mai in detaliu confirma graficul de mai jos.

Daca ne uitam a decilele de venit, cei care intuiesc ca inegalitatea din Romania creste, le confirm ca au dreptate.

  • 2. Ce mai face romanul cand simte cresterea economica prin buzunare? Se duce la o agentie de turism si isi ia un pachet turistic in care sa se simta si el bine

Doar ca cifrele transmise de Statistica arata ca...

Numarul turistilor care au facut acest lucru a scazut in 2013, as spune chiar consistent. Ca idee, numarul turistilor pe Litoral in 203 a fost mai mic decat in 2012. A crescut dar cu viteza mai mica sosirile in statiunile montane. A scazut si durata medie a cazarilor. Unde e cresterea economica record din UE?

  • 3. Cresterea economica record s-a dus in calitatea consumului, veti spune. Ei bine....

Cand ai crestere economica, iti cresti consumul alimentelor superioare calitativ. De regula. Sa ne uitam ce se intampla la noi din acest punct de vedere.

In 2013, consumul mediu zilnic pe o persoana a fost de 2403 calorii si 81,0 g proteine. In 2012 fusese de 2400 calorii si 80,8 g proteine. Am castigat asadar 3 calorii si am pierdut 0,8 g proteine din consum. Cel mai

scazut consum din acest punct de vedere s-a inregistrat, spune Statistica, in familiile de someri (2091 calorii si 70,4 g proteine) iar ce mai ridicat in familiile formate dintr-o singura persoana (3310 calorii si 111,4 g proteine in anul 2013 si, respectiv 3323 calorii si tot 111,4 g protide in anul 2012). Notam in treacat faptul ca in gospodariile conduse de femei continutul energetic este in medie mai ridicat decat media.

Circa 80% din numarul de calorii si in jur de 50% din cantitatea de proteine sunt asigurate de alimentele de origine vegetala. Carnea si preparatele din carne au detinut o pondere modesta in numarul de calorii continut de alimentatie- 11%.

Caloriile provenite din lapte, produse lactate (branzeturi si smantana) si oua, cu o pondere de 11,3% in totalul caloriilor din consum. Aceste produse au cel mai mic aport in cadrul familiilor de someri (10,1%).

Consumul mediu lunar de paine a fost de 8,50 kg/persoana, insemnand anual 102 kg/persoana. Consumul cel mai scazut de paine s-a inregistrat la gospodariile de salariati (8,23 kg/persoana). Se observa-noteaza statisticienii- manifestarea uneia dintre legitatile consumului, conform careia de la un anumit nivel consumul de produse din cereale scade, fiind substituit cu alte alimente cu valoare nutritiva mai mare.

Consumul de carne si preparate din carne este de nivel relativ scazut comparativ cu standardele din tarile dezvoltate. Consumul mediu lunar de carne proaspata pe o persoana a fost, in anul 2013, de 3,19 kg/persoana, in crestere fata de anul 2012 cu 0,04 kg/persoana.

Consumul de lapte a fost, in anul 2013, in medie lunar, de 5,87 litri/persoana (6,06 litri/persoana in 2012). In anul 2013, nivelul cel mai inalt s-a inregistrat in gospodariile de agricultori (7,27 litri/persoana in 2012 si 6,49 litri/persoana in 2013), iar cel mai scazut in cele de someri (4,61 litri/persoana in 2012 si 4,44 litri/persoana in 2013). Consumul de branzeturi si smantana are caracteristici similare cu cel de lapte. El este mai ridicat la gospodariile de pensionari (1,43 kg/persoana) si mai scazut la cele de someri (1,05 kg/persoana).

Nivelul consumului principalelor alimente e determinat in ordine, de marimea gospodariei, de numarul copiilor sub 18 ani si de marimea venitului. Mediul de rezidenta imprima un anumit specific, derivat, in principal, din modalitatile de acoperire a nevoilor, dar diferentele cantitative sunt mai putin evidente.