Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, nu reuseste sa faca fata intrebarilor jurnalistilor, motiv pentru care prefera sa fuga in toiul conferintelor de presa, chiar daca acestea sunt pe teme de fiscalitate. O astfel de conferinta a avut loc marti, la Palatul Victoria, principalul subiect fiind rectificarea bugetara. Dupa un schimb de replici cu jurnalistii despre ce inseamna proiect in dezbatere publica, ministrul finantelor a luat brusc decizia sa intoarca spatele celor prezenti la conferinta si a iesit in mare graba din sala. In urma sa jurnalistii strigau: De ce fugiti de intrebari? Este pentru a doua oara cand fuge de jurnalisti, o scena asemanatoare avand loc in iunie, tot la Palatul Victoria, in cadrul unei conferinte despre reducerea CAS.

Ioana PetrescuFoto: Hotnews

La conferinta de marti, premierul Victor Ponta a anuntat in mare cum va arata rectificarea bugetara, dupa care l-a lasat la pupitru pe ministrul bugetului Liviu Voinea pentru a oferi mai multe explicatii. Liviu Voinea a raspuns, chiar daca intr-un mod destul de evaziv, la toate intrebarile care i-au fost adresate, insa, la un moment dat, a sugerat ca mai multe detalii despre incasarile bugetare, despre taxe si impozite, pot fi date chiar de Ministrul Finantelor. Pe parcursul celor aproximativ 15 minute cat a raspuns Voinea la intrebari, Ioana Petrescu a stat pe un scaun, picior peste picior, ascultand raspunsurile ministrului bugetului la intrebari care tineau, in principal, de domeniul pe care il gestioneaza ministrul finantelor. Altfel spus, ministrul bugetului raspundea in locul ministrului finantelor. De exemplu, la intrebari legate de impozite, informatiile trebuiau oferite de ministrul finantelor.

In urma invitatiei ministrului bugetului, dar si a jurnalistilor, de a oferi mai multe detalii, Ioana Petrescu s-a vazut nevoita sa se duca la pupitru. La scurt timp a urmat un schimb de replici cu jurnalistii. Ioana Petrescu sustinea ca proiectul de modificare a Codului Fiscal se afla in dezbatere publica. Jurnalistii i-au atras atentia ca nu se afla in dezbatere publica. Ioana Petrescu insista ca se afla in dezbatere publica. Jurnalistii i-au amintit ca proiectul nu este publicat nicaieri pentru a putea fi in dezbatere publica. Ioana Petrescu a spus atunci ca e in dezbatere publica deoarece este discutat cu mediul academic si ca va fi analizat si vineri in Guvern. Jurnalistii i-au precizat ca asta nu inseamna dezbatere publica.

Trebuie precizat ca potrivit Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, "dezbaterile vor fi consemnate si facute publice". In cazul de fata, discutiile cu mediul academic si membrii Guvernului nu sunt publice, motiv pentru care nu se poate spune, asa cum sustine ministrul, ca proiectul de Cod Fiscal se afla in dezbatere publica.

Nu este pentru prima oara cand ministrul finantelor dovedeste ca nu se simte confortabil in preajma jurnalistilor. Pe 12 iunie, in cadrul unei conferinte despre reducerea CAS, a fugit repede de intrebarile jurnalistilor, chiar daca tema era de interes pentru toti romanii. Tot fuga de jurnalisti a fost si cea din 22 iulie, dar atunci a facut-o impreuna cu premierul. Pe 22 iulie, VictorPonta a tinut, la Palatul Victoria, o conferinta de presa in cadrul careia a prezentat niste slide-uri prin care voia sa demonstreze doua lucruri: guvernarea Ponta este mult mai eficienta decat guvernarea Basescu. La final, Ponta a cerut intrebari din partea jurnalistilor, insa acestea s-au dovedit a fi prea incomode pentru a putea sa ofere raspunsuri concrete, motiv pentru care a preferat sa renunte rapid la explicatii si a parasit brusc conferinta de presa. Si atunci erau intrebari legate de domeniul pe care il gestioneaza Ioana Petrescu, insa aceasta nu a scos niciun cuvant. A vorbit Ponta in locul ei.