Persoanele fizice si firmele care nu isi declara impozitele datorate statului, obligatii care sunt insa descoperite de Fisc in cuantum mai mare de 50 lei, vor fi obligate sa achite o "penalitate de nedeclarare" de minimum 10% din suma, care va fi majorata la 100% daca datoria rezulta din evaziune, scrie Mediafax. Persoanele fizice si firmele care vor plati aceasta penalitate de nedeclarare nu vor fi insa scutite de achitarea celorlalte plati, reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere, aferente datoriilor.

Noua penalitate a fost introdusa in ultima forma a proiectului noului Cod de Procedura Fiscala, retras de pe site-ul Ministerului Finantelor si obtinut de Mediafax, desi la inceputul anului a fost puternic contestata de catre mediul de afaceri.

Documentul releva intentia Guvernului de a introduce o astfel de "penalitate de nedeclarare" pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabili/platitori si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere.

Contribuabilii carora le va fi impusa o astfel de penalitate sunt definiti in acelasi document ca fiind orice persoana fizica, juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica ce datoreaza impozite, taxe si contributii sociale, iar penalitate de nedeclarare este definita drept acea obligatie fiscala "accesorie" reprezentand sanctiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, in declaratii de impunere, a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale.

Astfel, pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere, contribuabilii/platitorii vor datora o penalitate de nedeclarare de 10% din aceste obligatii nedeclarate, daca suma stabilita nu depaseste 25% fata de fiecare creanta fiscala declarata intr-o perioada fiscala, si de 25% din obligatii, daca suma stabilita depaseste 25% fata de fiecare creanta fiscala declarata.

Cuantumul penalitatii va avea insa si o limita maxima, respectiv va fi de 100.000 lei ori de cate ori, prin aplicarea procentelor, aceasta depaseste 100.000 lei.

Aceasta limita maxima nu va fi insa valabila in cazul in care datoria fata de stat este generata de un act de evaziune fiscala. In acest caz, penalitatea de nedeclarare va fi majorata la 100%, conditia fiind insa ca actul de evaziune sa fie constatat de organele judiciare.

Daca datoria este stinsa prin plata sau compensare ori este esalonata la plata, cuantumul penalitatii va fi redus, la cerere, cu 75%.

Persoanele fizice si firmele care vor plati aceasta penalitate de nedeclarare nu vor fi insa scutite de achitarea celorlalte plati, reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere, aferente datoriilor.

"Aplicarea penalitatii de nedeclarare nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor si penalitatilor de intarziere", este avertismentul din document.

Organul fiscal nu va impune penalitatea de nedeclarare daca suma de plata este mai mica de 50 lei.

De asemenea, penalitatea de nedeclarare nu va fi aplicata daca obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil/platitor si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere rezulta din aplicarea unor prevederi ale legislatiei fiscale, potrivit interpretarii administratiei fiscale cuprinsa in norme, instructiuni, circulare sau opinii.

Guvernul a intentionat si la inceputul acestui an se introduca aceasta penalitate, dar a renuntat dupa ce reprezentantii mediului de afaceri reuniti in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei au contestat faptul ca penalitatea este stabilita doar prin decizie de impunere, nu in urma unei inspectii fiscale, si ca actul de evaziune este constatat doar de catre autoritatea fiscala, fara o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Aceste probleme au fost reglementate acum de Ministerul Finantelor, in proiectul noului Cod de Procedura Fiscala.

La acel moment, insa, reprezentantii mediului de afaceri au mai reclamat ca aceasta penalitate de nedeclarare urmeaza sa fie introdusa doar cu scopul de a compensa eventualele pierderi bugetare generate de reducerea dobanzii de intarziere la 0,02%.

"Astfel, reducerea dobanzii de intarziere, in conditiile introducerii penalitatii de nedeclarare, avantajeaza doar bugetul de stat, care va plati o dobanda mai mica atunci cand nu-si onoreaza obligatiile fata de contribuabili, in timp ce contribuabilii vor plati, pe langa dobanda si penalitatile de intarziere, si aceasta penalitate de nedeclarare. Introducerea penalitatii de nedeclarare genereaza o diferenta si mai mare intre tratamentul aplicat contribuabililor in caz ca nu-si indeplinesc obligatiile fiscale si cel aplicat statului atunci cand nu-si indeplineste obligatiile de rambursare a sumelor datorate contribuabililor", au atentionat acestia, intr-un comunicat.

Ei au reclamat faptul ca un contribuabil va risca sa achite penalitati de intarziere, dobanzi de intarziere, dar si penalitatea de nedeclarare, care poate ajunge pana la 100% din suma nedeclarata in caz de evaziune fiscala si au cerut ca aceasta penalitate de nedeclarare sa fie eliminata in totalitate din proiect.