Circa un sfert de milion de someri nu au lucrat niciodata iar peste jumatate dintre ei sunt in varsta de pana la 35 de ani. Statistica a transmis joi numarul somerilor estimat pentru jumatatea anului, acesta fiind de 700.000 de persoane. In dinamica, numarul somerilor este mai mic atat fata de luna precedenta (718.000 persoane) cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (739.000 persoane). Sa ne uitam insa putin ami atent la structura somerilor romani.

someri grupe varstaFoto: Hotnews

Cei mai multi dintre somerii tineri(mai precis grupa de varsta 25-34 ani) sunt absolventi de facultate. In cazul lor, sintagma "ai carte, ai parte" nu prea se nimereste, din pacate. Click pe imagine pentru a o mari.

Daca ne uitam la motivele pentru care se intra in somaj, avem asa: cele mai multe intrari in somaj vin ca urmare a concedierilor sau ca urmare a sfarsitului unui contract de munca pe perioada determinata.. Pe locul al treilea gasim falimentul angajatorului si pe penultimul loc e plecarea voluntara prin demisie. Normal, nu traim vremuri in care sa ne depunem demisia fara a avea un plan B. Ca idee, numarul demisiilor e la mai putin de jumatate fata de cel din 2007-2008.

Desigur, somerii se impart in oameni care au mai lucrat inainte sau persoane care nu au lucrat in viata lor. Aici intra absolventii care nu si-au gasit de lucru si cei care au suficiente resurse pentru a-si cauta un serviciu care sa le asigure cativa firfirei. Acestia din urma sunt foarte putini, drept este.

O alta situatie interesanta este cea legata de durata somajului la romani. Tineretul sta cel mai prost la toate capitolele din acest punct de vedere. Peste 57.000 de someri sub 35 de ani sunt in asteptare de peste doi ani pentru un job. Datele sunt mai jos.

In luna iunie 2014, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,1%, aflandu-se in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de luna anterioara si cu 0,3 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna iunie 2013.

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,7% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,4% in cazul celor de sex feminin).

Somerii, conform definitiei internationale (BIM), sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele 3 conditii: (i) nu au un loc de munca; (ii) sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani; (iii) s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.

Rata somajului reprezinta ponderea somerilor in populatia activa.