BCR a semnat in iulie o tranzactie de 1 miliard de lei pentru vanzarea unui pachet de credite neperformante, acordate companiilor si garantate, in principal firme debitoare in insolventa sau executare silita, catre un consortiu de investitori straini si linii de finantare disponibile aferente, scrie Mediafax. Portofoliul de credite neperformante al bancii se ridica la 12,9 miliarde lei, cu o rata de neperformanta de 29,3% si o rata de acoperire de 64,5%, in urma urcarii provizioanelor cu 29,5%, la 1,3 miliarde lei (292,6 mil. euro).

"BCR administreaza un portofoliu de credite neperformante de aproximativ 12,9 miliarde lei, pe care s-a hotarat sa-l solutioneze intr-o maniera accelerata, in vederea imbunatatirii semnificative a calitatii bilantului si performantei financiare in viitorul apropiat", se arata intr-un comunicat al bancii.

Institutia vizeaza sa-si reduca soldul de credite neperformante cu 25% pana la finele acestui an.

"Costurile de risc care decurg din aceasta operatiune sunt de asteptat sa depaseasca rezultatul operational al bancii in anul 2014. Capitalizarea bancii va absorbi cu usurinta masurile de curatare a bilantului mentionate mai sus si va ramane puternica pentru a sprijini o crestere consistenta in toate liniile de afaceri", se precizeaza in comunicat.

Provizioanele constituite in prima jumatate a anului au condus banca la o pierdere de 276,6 milioane lei (61,9 milioane euro).