S-o lamurim din start: Pana acum, foarte putine state NU au dat faliment. Canada, SUA (la nivel federal, ca municipalitatile locale au mai falimentat), Australia si cateva state arabe. Restul sunt toate trecute prin asta, doar ca memoria omului e scurta. In privinta Argentinei, foarte pe scurt, lucrurile stau asa: a vandut hartii de valoare pe care acum nu le mai poate rascumpara la valoarea promisa. Unul dintre creditori, Elliott Management Corp., un fond de risc al miliardarului Paul Singer isi vrea insa banii. Elliott a fost implicat in cele mai mari restructurari de dupa criza, y compris Lehman Brothers. Fondul de risc care cere acum falimentul Argentinei opereaza insa si in Romania prin intermediul Elliott Associates, actionar la Fondul Proprietatea. Ca idee, cand te imprumuti de la fonduri de risc straine, trebuie sa stii ca pot veni si presiuni din cele la care e supusa Argentina acum, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

Vezi si cartea lui Winkler, Foreign Bonds: An Autopsy, unde sunt descrise amanuntit fa,imentele statelor.

Singer cu asta se ocupa: cumpara ieftin datorii ale Statelor si apoi le vinde scump. De pilda el se lauda cu recuperarea în 1996 a unor datorii de 58 de milioane de dolari de la Peru, pe care le-a cumpărat cu doar 11 milioane. De la guvernul din Congo a obţinut 90 milioane de dolari, pentru datorii pe care le-a cumpărat la mai puţin de 20 milioane de dolari. In privinta Argentinei, Elliott a incerca sa sechestreze avionul prezidential Tango1 prin 2007. După ce Argentina a intrat în default în 2002, Elliott a fost printre investitorii care au refuzat să accepte termenii de restructurare a datoriilor suverane, acceptată de cei mai mulţi creditori, iar acum cere plata datoriilor în întregime.

  • Ce ne spune istoria?

Prima restructurare din istorie a datoriilor autoritatilor publice a avut loc in sec IV i.H.. Rau-platnicul: Grecia, care se imprumutase de la unul dintre cele mai mari centre financiare locale (Templul din Delos) mai mult decat putea duce. Winkler estimeaza imprumutul la 215% din ceea ce am numi astazi PIB-ul cetatilor elene. Intre 1820-2003 au existat sute de restructurari ale datoriilor statelor, foarte putine fiind cele care au scapat de acest lucru. De regula, restructurarile veneau dupa perioade dificile din punct de vedere economic (razboaie, recesiuni, sau pur si simplu imprumuturi de fite, cum au facut cativa regi francezi). Vezi mai jos un tabel cu cateva state si restructurari ale datoriei.

Inainte de primul razboi mondial de pilda, Turcia si Bulgaria si-au suspendat ratele in contul datoriilor pe care le aveau la tarile considerate “inamice”. Austria si-a restructurat datoriile in 1802 si 1868, dupa ce a pierdut razboaie. Spaniolii (1831) si chinezii (1921) au trecut si ei printr-o restructurare a datoriilor in urma unor razboaie civile.

Ca element comun al tuturor restructurarilor- cei care detineau creantele erau in majoritate companii sau asociatii private, nu alte State.

Citeste aici istoria falimentelor Greciei.

Grecia a fost prima victima notabila. Au fost apoi scoase pe rand la incalzire Cipru, Italia, Portugalia. Se joaca mii de miliarde de dolari la ruleta economiei mondiale. Politicienii habar nu au de economie, economistii nu vor sa faca politica. Bula speculativa numita datorii ale Statelor aduce cuiva bani. Multi bani. Greciei i s-a dat un Trabant si i s-a cerut sa restituie un Mercedes.

In cazul de acum, cel al Argentinei, tara e relativ izolata in sistemul financiar international. Falimentul ei nu ar avea un mega-impact in lume. Dar ar trebui sa tinem minte un lucru:

Falimentul e ca un lac adanc in care bancile, ajutate de State, intra orbeste. In lac insa, se vede invers.

Concluzie:

1. Toate cresterile vertiginoase ale datoriilor Statelor au venit pe fondul unei instabilitati politice ridicate

2. Statele erau datoare vandute si in trecut si de multe ori rezolvarea acestei situatii s-a facut prin depreciere si/sau inflatie

3.O banca de investitii americana arata recent ca pana prin 1960, datoria agregata a sectorului financiar evolua fara legatura cu evolutia datoriilor suverane. Dupa anii 90, graficele sunt gemene.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro