Confirmand asteptarile economistilor, BNR a redus luni nivelul dobanzii cheie la 3,25% (de la 3,5%) pe an, mentinand nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie. Comunicatul Bancii Nationale va fi detaliat de Guvernator la ora 15 intr-un briefing de presa. Nivelul dobanzii cheie practicate de BNR are o influenta inconsistenta asupra dobanzilor practicate de bancile comerciale, existand numeroase situatii in care institutia condusa de Mugur Isarescu a coborat dobanda cheie, iar bancile au scumpit creditele (vezi grafic in text).

dobanziFoto: Hotnews

Click pe imagine pentru marire.

Semnalele transmise prin deciziile de politica monetara ale BNR isi produc efectele asupra economiei in mod indirect, prin intermediul bancilor. In cadrul sectorului financiar-bancar transmisia se realizeaza relativ rapid.

La nivelul relatiei dintre bancile comerciale si economia reala insa, deciziile BNR produc imperfect efecte si dupa o perioada de timp care poate ajunge la cateva luni.

Nivelul dobanzilor la credite depinde nu numai de dobanda cheie a BNR, ci si de asteptarile privind inflatia, de perspectivele privind cresterea economica, marimea dobanzii fiind decisiva pentru deciziile de investitii, consum sau economisire. In general, dobanzi mai reduse stimuleaza investitiile si consumul in defavoarea economisirii

  • Ce spuneau vineri analistii:

"Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul AAFBR, Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 3,25% pana la finalul anului. Cu toate acestea, opiniile referitoare la momentul reducerii dobanzii sunt impartite, numai jumatate dintre participanti considerand ca acest lucru se va intampla la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR din data de 4 august 2014. Cei mai multi analisti considera ca o reducere a dobanzii ar putea avea loc in urmatoarele luni si ar putea continua in 2015, nivelul prognozat pentru finalul anului 2015 fiind de 3%", se arata intr-un comunicat difuzat vineri de AAFBR.

In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii la lei exista un consens larg cu privire la o diminuare a lor la 10% pana la finalul acestui an si la 8% pana la finalul anului 2015.

"Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la 16% pana la finalul acestui an. Anul 2015 ar putea aduce o scadere a acestora, cele mai multe estimari pentru orizontul decembrie 2015 fiind de 14%", se mai spune in comunicatul AAFBR.

Rata dobanzii de politica monetara reprezinta rata dobanzii utilizata pentru principalele operatiuni de piata monetara ale BNR. Actualmente, acestea sunt operatiunile repo pe termen de o saptamana, derulate prin licitatie la rata fixa de dobanda.

Nivelul ratelor dobanzilor aferente facilitatilor permanente acordate de catre BNR (facilitatea de depozit si facilitatea de credit) se inscrie, incepand cu data de 3 mai 2013, intr-un coridor simetric de +/-3 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara.