Afacerile din comert au crescut in prima jumatate a anului cu 8,6% (serie bruta) datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+12,6%), a alimentelor, bauturilor si tutunului (+7,7%) si a carburantilor (+2,7%), a transmis luni Statistica. In serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cresterea este de 8,2%, se mai arata in comunicatul INS, sosit cu o intarziere de peste 3 ore, din cauza unor probleme tehnice.

In luna iunie 2014, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de luna precedenta atat ca serie bruta cu 0,4% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,3% . Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut atat ca serie bruta cu 10,2% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 10,3%.

In semestrul I 2014, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de semestrul I 2013 atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul

de zile lucratoare si de sezonalitate cu 8,6%, respectiv 8,2%.

  • Iunie 2014 comparativ cu mai 2014

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete),

serie bruta, in luna iunie 2014, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 0,4%, datorita cresterii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+3,8%) si vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,8%). Vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 2,3%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete),

serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2014, comparativ cu luna

precedenta a crescut cu 0,3%, ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+2,3%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+1,0%). Vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 1,1%.

  • Iunie 2014 comparativ cu iunie 2013

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete),

serie bruta, in luna iunie 2014, comparativ cu luna iunie 2013 a inregistrat o crestere cu 10,2% datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+14,0%), vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+11,7%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+2,1%). Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2014, comparativ cu luna iunie 2013 a inregistrat o crestere cu 10,3% datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+14,2%), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+11,5%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+3,2%).