"Bancile mai au loc de scaderi ale dobanzilor. Le solicitam sa aiba o viziune si sa conlucreze cu clientii lor. Avem un mediu international cu particularitati, este categoric altceva decat am gandit la inceputul anului. Realitatea crizei ucrainene este alta; pe termen scurt am asistat la intrari de capital si la presiuni de apreciere a leului. N-as putea sa spun ca acest lucru va continua. Daca vreti cifre, uitati-va la nivelul rezervelor noastre. Rezerva neta a BNR a crescut cu vreo doua miliarde si asta dupa ce am platit toate obligatiile!", a spus luni guvernatorul BNR Mugur Isarescu in cadrul briefingului de presa desfasurat la ora 15.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Decizia nu am luat-o usor, iar unul dintre motive este o potentiala reactie a bancilor comerciale de a scadea dobanzile la depozite, a mai spus Isarescu. Dobanzile la depozite sunt choar prea joase, a mai adaugat Isarescu.

Reamintim ca, anticipand asteptarile economistilor, BNR a redus luni nivelul dobanzii cheie la 3,25% (de la 3,5%) pe an, mentinand nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie. Comunicatul Bancii Nationale va fi detaliat de Guvernator la ora 15 intr-un briefing de presa. Nivelul dobanzii cheie practicate de BNR are o influenta inconsistenta asupra dobanzilor practicate de bancile comerciale, existand numeroase situatii in care institutia condusa de Mugur Isarescu a coborat dobanda cheie, iar bancile au scumpit creditele.

Declaratiile principale ale guvernatorului Isarescu:

  • Analiza celor mai recente date macroeconomice evidentiaza continuarea scaderii ratei anuale a inflatiei si situarea sa, temporar, sub limita inferioara a intervalului de variatie al tintei stationare. Fata de prognoza din luna mai, noua traiectorie asteptata a inflatiei este semnificativ mai redusa.
  • Evolutia se datoreaza actiunii unor factori conjuncturali (dinamica preturilor volatile ale produselor alimentare, aprecierea nominala a monedei nationale, influenta preturilor de import ce reflecta partial nivelurile joase ale inflatiei din zona euro), suprapusa efectelor persistente ale deficitului de cerere agregata si ale ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste.
  • Rata anuala a inflatiei a scazut in luna iunie a.c. la nivelul de 0,66 la suta (fata de 0,94 la suta in luna mai si 1,55 la suta in luna decembrie 2013), atingand un nou minim istoric. In acelasi timp, rata medie anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 1,7 la suta in luna iunie de la 2,1 la suta in luna precedenta. Rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum ¬ indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - a fost de 1,5 la suta in iunie fata de 1,8 la suta in luna anterioara. Aceasta valoare plaseaza Romania printre statele ce se incadreaza in criteriul aferent privind convergenta nominala la nivelul Uniuniii Europene.
  • Imbunatatirea activitatii economice din Romania continua sa fie impulsionata de evolutia favorabila a productiei industriale, stimulate in principal de dinamica favorabila a cererii externe, dar si de tendinta de revenire treptata a celei interne, in conditiile mentinerii deficitului contului curent la un nivel redus. Rezervele internationale se mentin intr-o zona confortabila in conditiile rambursarii unei parti substantiale a imprumutului contractat cu Fondul Monetar International, in cadrul acordului din 2009 ¬ 2011.
  • Dinamica anuala a creditului total acordat sectorului privat a continuat sa se adanceasca in teritoriul negativ, exclusiv pe seama accentuarii contractiei componentei sale in valuta, in conditiile in care creditele in moneda nationala si-au accelerat ritmul anual de crestere in termeni reali (acesta atingand, in luna iunie maximul ultimilor cinci ani). Prin urmare, ponderea imprumuturilor in valuta in soldul creditului acordat sectorului privat a continuat sa se reduca pana la nivelul de 58 la suta la sfarsitul lunii iunie 2014, de la 62 la suta in iunie 2013, evolutia fiind de natura sa contribuie la consolidarea mecanismului de transmisie a politicii monetare.
  • In sedinta de astazi, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Documentul releva perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei la valori sensibil inferioare celor prognozate anterior, aflate sub punctul central al tintei stationare pana la mijlocul anului 2015, si in partea superioara a intervalului de variatie, in a doua jumatate a orizontului prognozei. Potrivit noii proiectii, rata anuala a inflatiei se plaseaza la nivelul de 2,2 la suta la finele anului 2014 si la 3 la suta la finalul anului 2015, iar rata medie anuala a inflatiei se anticipeaza a se situa la 1,4 la suta in 2014 si la 2,4 la suta in 2015.
  • Similar evaluarilor precedente, riscurile asociate acestei perspective provin cu preponderenta din mediul extern, fiind generate in principal de posibilitatea cresterii volatilitatii fluxurilor de capital adresate economiei romanesti ca urmare a unei evolutii nefavorabile a aversiunii la risc a investitorilor fata de economiile emergente.
  • Aceasta s-ar putea manifesta pe fondul tensiunilor geopolitice si regionale recente, al continuarii procesului de dezintermediere transfrontaliera si de restructurare a unor grupuri bancare din zona euro, precum si in contextul incertitudinilor asociate impactului posibilelor ajustari ale conduitelor politicii monetare a principalelor banci centrale la nivel mondial.
  • Pe plan intern, riscurile principale vizeaza persistenta incertitudinilor cu privire la implementarea consecventa a setului de reforme structurale si a celorlalte masuri convenite cu institutiile internationale, in contextul electoral de la sfarsitul acestui an.
  • In aceste conditii, CA al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,25 la suta pe an de la 3,50 la suta. Astfel, incepand cu 5 august 2014, rata dobanzii aferente facilitatii de credit (Lombard) va cobori la nivelul de 6,25 la suta pe an de la 6,50 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 0,25 la suta pe an. CA al BNR a decis totodata continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, reiterand faptul ca procesul de armonizare pe termen mediu a acestora cu nivelele europene va continua treptat, intr-un dozaj adecvat si la momentul oportun, in functie de contextul economico-financiar intern si global.
  • Aceste decizii sunt de natura sa asigure indeplinirea obiectivului fundamental de mentinere a stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare, concomitent cu crearea conditiilor favorabile unei cresteri economice echilibrate si de durata.
  • In acest context, implementarea consecventa a unui mix adecvat de politici macroeconomice, in linie cu prevederile acordurilor de finantare externa, precum si reluarea, in conditii prudentiale, a procesului de intermediere financiara in paralel cu o remunerare adecvata a depozitelor bancare de natura a incuraja economisirea interna, sunt esentiale pentru consolidarea perspectivelor favorabile ale economiei romanesti, intarind astfel rezistenta acesteia la socuri externe.
  • BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin calibrarea conduitei politicii monetare si utilizarea judicioasa a instrumentelor de care dispune, sa mentina stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara.