"Comunitatea bancara analizeaza impactul potential al propunerii legislative (ca cei care nu isi pot achita creditele ipotecare sa scape temporar de executarea silita a imobilelor- n.red) si urmeaza sa adreseze Parlamentului punctul de vedere. In momentul de fata, institutiile de credit utilizeaza o serie de metode de recuperare pe cale nejudiciara a creditelor neperformate ca alternativa pentru procedurile legale de executare silita, toate acestea fiind precedate de procedurile de recuperare amiabila. Restructurarea creditelor reprezinta 17,6% din totalul expunerilor fata de companii nefinanciare si populatie la luna mai 2013, 24,1% din totalul expunerilor pe sectorul companiilor, respectiv 10,7% din totalul expunerilor fata de segmentul populatiei", se arata intr-un raspuns transmis HotNews.ro de reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor.

Reamintim ca patru reprezentanti ai PSD au initiat un proiect prin care cei care au luat credite ipotecare si nu le pot achita sa poata beneficia de suspendarea temporara a executarii silite a imobilelor, pana la redresarea financiara, fara a plati cautiune.

Bancherii spun ca proiectul este nerealizabil, nerezonabil si ca "in mod normal" nu are cum sa fie legiferat. Noi am vazut luni aceasta propunere si am initiat o serie de consultari. Punctul nostru de vedere este ca masura propusa face parte dintr-un arsenal electoral si suntem incredintati ca atat Banca Nationala cat si reprezentantii comunitatii bancare vor exprima un punct de vedere clar pe marginea acestui subiect. In aceasta forma proiectul este nerealizabil practic si nerezonabil sub aspectul hazardului moral. Mai urmeaza initierea unui proiect prin care cei datori la Fisc sa nu poata fi la randul lor executati silit", spun reprezentanti ai sistemului bancar pentru HotNews.ro.

Daca proiectul va fi adoptat, suspendarea executarii silite va fi obligatorie si cautiunea nu va fi necesara in cazul debitorilor care fac dovada ca bunul imobil ce urmeaza a fi executat are destinatia de locuinta pentru familie, nu detin un alt imobil cu aceasta destinatie si fac dovada ca nu realizeaza mai mult decat venitul minim garantat pe economie pentru fiecare membru al familiei.

Potrivit acestui proiect de modificare a Codului de procedura civila, aceste conditii trebuie sa fie indeplinite cumulativ.

Initiatorii subliniaza ca, in acest moment, legislatia din Romania nu contine dispozitii de favorizare a debitorilor din cadrul creditelor ipotecare, cum ar fi norme privind iertarea de datorie, avand in vedere criza economica, sau norme de amanare a executarii silite pentru o anumita perioada de timp, in care sa i se ofere debitorului posibilitatea de a se redresa economic si de a fi in masura sa achite ratele.

Ei propun, de asemenea, prin initiativa legislativa, ca, in contractele de credit ipotecar in care creditorul a efectuat evaluarea bunului cu bani din acest credit, creditorul sa nu poate extinde executarea silita asupra altor bunuri apartinand debitorului sau.

"Avand in vedere ca bunul ipotecat a fost evaluat la momentul acordarii imprumutului ca acoperitor al creantei bancii, aceasta nu poate impune debitorului sa suporte riscul diminuarii de valoare a bunului intr-o eventuala vanzare", arata initiatorii.

Propunerea legislativa, semnata de liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru, presedintele Comisiei pentru administratie din Senat, Darius Valcov, si deputatul Daniel Barbulescu, urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului, care este prima Camera sesizata.