In luna iunie 2014, salariul mediu net a fost de 1.687 lei, in crestere cu 5 lei fata de cel din mai, a transmis miercuri Statistica . Cel brut a fost in medie de 2.334 lei, cu 0,3% mai mare decat in mai 2014. Cele mai mari salarii s-au inregistrat in extractia petrolului si gazelor naturale (4707 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (981 lei).

Indicele castigului salarial real pentru luna iunie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,6%. (vezi in finalul textului cum se calculeaza acesti indici).

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Vezi mai jos topul salariilor nete medii in Romania. Click pe imagine pentru a o mari.

Iunie 2014 comparativ cu Mai 2014

In luna iunie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 12,7% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, respectiv cu 10,7% in fabricarea produselor din tutun;
  • intre 6,0% si 9,0% in fabricarea bauturilor, telecomunicatii, extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport;
  • intre 3,5% si 5,5% in fabricarea produselor textile, activitati de editare, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna mai de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 14,6% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
  • intre 6,0% si 9,0% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
  • intre 2,0% si 4,5% in fabricarea altor mijloace de transport, tranzactii imobiliare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, industria metalurgica, transporturi terestre si transporturi prin conducte.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare fluctuatii ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: invatamant (0,4%), administratie publica (-0,1%), sanatate si asistenta sociala (-0,5%).

Iunie 2014 comparativ cu Iunie 2013

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,0%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,3%.

Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva. Incepand cu luna ianuarie 2014 esantionul cuprinde 22.500 de companii. Unitatile din "sectorul bugetar" sunt cuprinse exhaustiv in cercetare, exceptie facand unitatile administratiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe baza de esantion reprezentativ la nivel de judet (cca. 770 de unitati). Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care reprezinta 91,41% din numarul total al salariatilor din acest sector.

Castigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile in bani si in natura cuvenite salariatilor pentru munca efectiv prestata (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicata, sporurile si indemnizatiile acordate ca procent din salariu sau in sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele platite pentru timpul nelucrat (indemnizatiile pentru concediile de odihna si studii, zile de sarbatoare si alte zile libere, sumele platite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanta si alte sume platite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de munca, sumele platite din profitul net si alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masa).

Castigul salarial nominal net se obtine prin scaderea din castigul salarial nominal brut a: impozitului, contributiei salariatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, contributiei individuale de asigurari sociale de stat si a contributiei salariatilor la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Castigul salarial mediu lunar reprezinta raportul dintre sumele platite salariatilor de catre agentii economici in luna de referinta, indiferent pentru ce perioada se cuvin si numarul mediu de salariati. Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla calculata pe baza efectivelor zilnice ale salariatilor din luna respectiva. Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca. In efectivul de salariati luat in calcul se includ numai persoanele care au fost platite pentru luna respectiva. Nu se iau in considerare: salariatii aflati in concediu fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate si cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat.

Indicele castigului salarial nominal brut se calculeaza ca raport intre castigul salarial mediu nominal brut din luna curenta si cel din luna de comparatie, exprimat procentual.

Indicele castigului salarial nominal net se calculeaza ca raport intre castigul salarial mediu nominal net din luna curenta si cel din luna de comparatie, exprimat procentual.

Indicele castigului salarial real se calculeaza ca raport intre indicele castigului salarial nominal mediu net si indicele general al preturilor de consum al populatiei, exprimat procentual