Unsprezece lucruri pe care trebuie sa le stiti daca aveti de gand sa deveniti auditor

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 6 august 2014, 14:39 Economie | Finanţe & Bănci

In Monitorul oficial de luni s-a publicat procedura de clasificare a firmelor de audit, respectiv a auditorilor financiari statutari persoane fizice. Decizia este emisa de Consiliul pentru Supravegherea Profesiei Contabile si, in functie de incadrarea acestor firme, se va clasifica calitatea raportului de audit, credibilitatea acestuia si credibilitatea raportarilor financiare. Vezi in text 11 lucruri absolut necesare pentru a face parte din aceasta categorie profesionala.

Conform procedurii analizate de consultantul fiscl Adrian Benta (Bentaconsult), firmele de audit si auditorii financiari se incadreaza in trei categorii de risc:
 a) gradul 1 de risc mare;
 b) gradul 2 de risc mediu;
 c) gradul 3 de risc scazut.

Aceste clasificari au rolul incadrarii firmei de audit sau auditorului financiar in vederea stabilirii nivelului de prioritate a inspectiilor efectuate fie de catre Camera Auditorilor Financiari, fie de catre Consiliul de Supraveghere a Profesiei Contabile.

Pentru clasificarea firmelor, se au in vedere 11 criterii, pentru care se acorda un punctaj de la 1 la 4, unde nota 4 reprezinta maximul favorabil pentru firma de audit.

Sa analizam cateva dintre criteriile enumerate de procedura, aplicabile auditorilor persoane fizice:
a) criteriul numarului de persoane implicate in misiunea de audit. Daca misiunea de audit implica un singur auditor statutar, se acorda nota 1. Daca misiunea implica un auditor statutar si unul sau doi auditori stagiari sau experti, se acorda nota 2. Daca misiunea de audit statutar implica doi auditori, se acorda nota 3, iar daca implica cel putin 3 auditori statutari, se acorda nota 4.

b) criteriul de conformare a raportului de audit la cerintele urmatoarelor Standarde de Audit:
 - ISA 700 Formarea unei opinii si raportarea;
 - ISA 705 Modificarea opiniei auditorului independent;
 - ISA 706 Paragrafe de observatii si paragrafe explicative.

Daca sunt respectate cerintele acestor standarde in proportie de cel putin 91%, se acorda nota 4. Daca sunt respectate in proportie de intre 71% si 90%, se acorda nota 3. Daca sunt respectate in proportie de intre 41% si 70%, se acorda nota 2. Daca aceste cerinte sunt respectate in proportie de pana la 40%, se acorda nota 1.

c) criteriul in functie de numarul de clienti din categoria entitatilor de interes public.
Existenta a cel mult 2 clienti din categoria entitatilor cu interes public conduce la nota 4.
 Existenta unui numar de 3 sau 4 clienti din categoria entitatilor publice conduce la nota 3. Pentru 5 -6 clienti, se acorda nota 2, iar pentru un numar mai mare de 7 clienti, se acorda nota 1.
  • Punctajul final se determina ca medie ponderata intre nota fiecarui criteriu din cele 11 si ponderea acestora in functie de un procent enumerat de procedura, criteriul principal, secundar sau tertial.
  • Vor fi considerati auditori cu risc mare, cei care obtin o nota mai mica de 2. Auditorii cu risc mediu sunt cei ce obtin o nota intre 2 si 3,5. Cei cu risc scazut sunt cei ce obtin o nota mai mare de 3,5.

Citeste aici documentul integral













Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

1950 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri